keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

REPOVEDEN KANSALLISPUISTON HAUSKAT LEMMENLUKOT






LEMMENLUKOT OVAT PARISUHTEEN VIIMEINEN VARMISTUS

Minua vanhaa patua ovat jo jonkin aikaa ihmetyttänyt ilmeisen tarkoituksettomat munalukot sillankaiteissa. Ajattelin niiden liittyvän jotenkin veneisiin? No nyt sain vihdoin viimein niihin vallan hauskan kattavan selityksen. Lemmenlukkoilmiö on alkanut levitä Suomeen. Lemmenlukon perinne juontaa Unkariin, veljesmaan rakastavaisille tuli 1980-luvulla tavaksi ripustaa lukko Pecsin kaupungin porttiin. 


Rakastavaiset ovat alkaneet lukita lempensä Suomessakin eri siltoihin. Helsingissä ja Tampereella siltojen kaiteisiin on ilmestynyt munalukkoja, joista löytyy rakastavaisten nimet ja päivämäärä. Helsingin rakennusvirasto tiedottaa, että joissakin silloissa on yksittäisiä lukkoja, mutta toisissa jopa parikymmentä kappaletta. Rakennusvirasto toivottaa siellä onnea kaikille lukkopariskunnille ja minä empimattä onnittelen myös. Toivottavasti Kouvolassa kukaan ei kysy keltään mitään!

Maailmalla lukkojen kiinnittäminen on paikoin kielletty. Helsingissä lukot poistetaan vain, mikäli siltaan joudutaan tekemään korjaustöitä. Varsin joustavana humaani ja hieno päätös! Lukoille ei osoiteta mitään tiettyä siltaa. Maailmalla lemmenlukkoja on kiinnitetty siltoihin paljon muunmuassa Firenzessä, Roomassa ja Soulissa.

Helsingin kaupunki sallii niin sanotut lemmen- ja rakkauslukot lennosta.   Siltojen kaiteisiin on ilmestynyt munalukkoja, joita koristavat sydämet plus kahden henkilön nimet ja päivämäärä. Lukot symboloivat rakkauden kestävyyttä. Ei niitä vielä ole samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi Latviassa Riiassa, jossa ei voi olla huomaamatta lukkoja.

Kouvolakin on kaikessa uudessa mukana kärkijoukossa, kuinkas nyt muutenkaan suurkaupungeissa ovat kaikki uudet trendit vallattomana läsnä. Kehityksen rattailta ei saa tipahtaa, eikä varsinkaan eno saa tippua veneestä. Kaikki keinot avioliitojen koossa pitämiseen on tehtävä meilläkin Kouvolassakin. Papin aamen kun ei kaikkea nykyisin kata? Huumorilla pelastetaan monia kiikunkaakun parisuhteita.


Repoveden kansallispuistossa roikkuu noin parikymmentä lukkoa Lapinsalmen riippusillan kaiteissa. Vankkana mielipiteenäni on kyllä ne mellä Kouvolassakin ne on ehdottomasti sallittava. Kaikki hyöty sataa kaupungin omaan laariin että ropiseee, kysykää vaikka perusturvalautakunnalta. Laiturit lahoaa äkkiä lahosuojan puutteessa luonnostaan, mutta lemmen tulisi leiskua aina uuden tuoreena! Tai sitten liitot on ainakin jotenkin lukuittava, vaikka sillan kaiteeseen?

Kuusi vuotta sitten lukkoja oli Repovedellä yksi tai kaksi, mutta viime vuosina ne ovat ryöpsähtäneet.  Hääpareilla on puistonhoitaja Tervosen mukaan tapana kiinnittää lukko ja pudottaa laivamatkalla avain Repoveden syvimpään kohtaan. Meillä Kouvolassa on tämäkin kehitetty huippuunsa.


Hyvä juttu Kouvola Rulettaa taas. Jos jompikumpi haluaa purkaa avioliiton, pitää avain käydä sukeltamassa. Todella vaikeaa on niiden parien Kouvolassa erota - lähes mahdotonta? Vuohijärven syvin kohta on 75 metriä, joka sijaitsee Lautaniemestä kaakkoon noin Selkäluodon tasalla,  tiedoksi morsioille ja sulhoille myös.

Uimakoulujen supistamistakin olisi syytä ehkä harkita! No ei nyt sentään tuhansien järvien maassa ja Kymi-joen kaupungissa. Hyvää lukkokesää kaikille parisuhteeseen sukeltaville.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: