torstai 14. lokakuuta 2010

KOUVOLAN ARVOT ON YHDESSÄ PUNOTTU OHJENUORA
















KAUPUNKILAISEN PARAS ON TÄRKEIN ARVO KOUVOLASSA?

Uuden Kouvolan kunnianhimoiset arvot on nyt kirjoitettu ja kuulutettu kymmelle tulevalle vuodelle.Tärkein niistä on päätetty juhlava määrite "Kaupunkilaisen Paras". Kouvola on elinvoimainen ja kestävällä tavalla uudistuva luontokaupunki. Tämähän on realismia jos mikä, ei utopinen utupilvi laisinkaan! Tämän oivaltaminen ei varmaan ole maksanut mitään? "Täällä on hyvä elää, asua ja tehdä työtä".Tuosta voidaan olla kai samaa mieltä? Se ei nostata varmaankaan  vastarintaa, ainostaan tähdellisen kysymyksen mikä se kaupunkilaisen paras kulloinkin on?.

Kouvolan kaupunkia on tähän mennessä ohjannut siirtymäkauden päämäärät ja sen vaatimat osviitat.  Uuden strategian kerrotaan olevan on kuin hyvin viitoitettu polku tulevaisuuteen. Se on hyvä pohja "maaperä" kaikkeen iloiseen hikiseen uurastukseen, kuin Repovedellä suurella porukalla vaellettaessa ikään!. 

Arvot on laadittu yhdessä  ja ilmeisen peripohjisesti harkiten!. Niistä avautuukin arvonsa tunteva moderni uudistustahtoinen uusi uljas kiehtova tavoiteltava kaupunki. Kyllähän tälläistä paperia on meidän kaupunkilaisten ilo lukea. Kokonaan toinen asia kuinka nuo kaunolauseet toteutuu käytännän kuntapolitiikassa?

Uudistettu kaupunkistrategia hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 30.8.2010. Kuinka nykyinen talousvaje syö niistä huokuvaa hyvää tahtotilaa, kansalaisiin vetoavaa karsimaa, on mielekiintoista seurata. "Kiikarit" kannattaa nyt putsata tarkasti, olkaamme ajanhermolla tässä tuiki tärkeässä asiassa.

"Kaupunkistrategia sisältää työyhteisön arvot ja tulevaisuudenkuvan vuodelle 2020. Strategian jalkautus tapahtuu uudenlaisen "jalkautusmallin" mukaan. Keskeinen väline on yhdessä tehty arvokirja. Toimielimet, kaupungin virkamiesjohto ja henkilöstö tekevät matkaa yhdessä. "Käymme yhdessä ain, käymme aina rinnakkain, vaikka esteitä on joskus tiellä kohtalon!"

"Henkilöstön osaaminen ja kokemus ovat ratkaisevan tärkeitä yhteisten toimenpiteiden suunnittelussa". Näillä eväillä mennään kohti tuulista tulevaisuutta, yhteistyössä henkilöstön ja päättäjien kesken. Toivotaan parasta eikä pelätä mitään, kai Kouvola-paperikin toteuttaa myös tätä tavoitetta?.

Rohkea välttämätön uudistuminen muodostaa jännitteen  turvaisan muuttumattoman lintukotokunnan kanssa. Jos uudistetaan asioita "liian" rohkeasti, kärsikö silloin toiminnan luotettavuus ja turvallisuus?. Jos asetetaan luotettavuus ja turvallisuus aina etusijalle, ei uskalleta tarpeeksi uudistua?. Tämä on nyt polttava pohdittava  ratkaistava yhtälö. Kun 22 miljoonan kokonaisvaje on neljän (4) vuoden janalla tietääkseni tasattava kuntalain mukaan.

Meidän on löydettävä tulohin sopeutettu tasapaino ja oltava kuitenkin vastuullinen palveluiden kuntalain mukainen tilaaja/tuottaja. En puolusta tippakaan perinnöksi satua paisunutta pullataikina kaupunkia, vaikka Äiskän lämmin pulla olikin parasta maailmassa lapsuudessani. Välttämättömät talouden  kipeätkin peliliikkeet olisi tehtävä ja säilytettävä silti kuitenkin tekemisen meinki ja kilpailukykyinen laatu peruspalveluissa.? Se lienee oikea arvokas tasapainoinen tie, tulevaan uuteen uljaaseen Kymijoen kaupunkiimme?.

Arvojen kirjaaminen saattaa tuntua meistä vain  hyvää ajatusta ajavaa juhlapuhe löpinää, joissa ei ole aineksia oikeaan elämään. Ilman mitään yhdessä sovittuja  arvoja ollaan helposti tuuliajolla, kuin Riitamaa sodassa... Siinä ilmastossa toimii helposti vain lyhyt näköinen lähes sokea step by step politiikka, saatta tulla noutaja kotiin ensi vaaleissa monelle valtuutetulle.

Kaupungin arvot ovat päätösten eettinen selkäranka ja ohjenuora oikeudenmukaisille laajasti kaupunkilaisten hyväksymälle menolle.
 

Arvollinen elämä on arvokasta ei siitä mihinkään pääse!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki