torstai 7. lokakuuta 2010

USKO KIINA-KORTTIIN ON VAHVAA KOUVOLASSA




















ENNEN KURKI KUOLEE KUN SUO SULAA
Kiinaan uskotaan vahvasti Kouvolan seudulla edelleen. Ainakin elikeinopalvelut hienoine partnerieen tutkii tätä kerran oivallettua kiinaoptiota, takoo tätä Sampoa väsymättä. Euroopan unionin ESR-tukema Kurki-hanke on taottuna vuoden alussa alkanut kolmevuotinen ponnistus. Se on kaikessa komeudessaan Kymenlaakson Uudistajaksi Resussoidut Kiina-innovaatio-hanke. Ei nimi miestä pahenna ja todella rakkaalla lapsella on monta nimeä. Laulun sanoin komppaan Hanna Loora Alexsanra Camilla Jurvanen.Asiaan poika!


Kurki-lintu merkitsee pitkää ikää kiinalaisessa symbooli kulttuurissa, sehän itsessään jo velvoittaa jatkamaan Kiina-setvintää todella pitkään. Olisiko sittenkin opittu joku läksy Kiina-asiassa, kun kaikki viisaus kootaan nyt vankasti yhteen hankkeseen. Villoja pitäisi kuitenkin satsauksista pikkuhiljaa Kouvolan alueelle tulla. Eikä  pelkkää hitonmoista porua; Tasapainon Feng Shuin huutavista puutteista. Kiinan lohikäärmeen lumo näyttää olevan edelleen  elinkeinotoimessa, jopa päätettynä Kiina-strategiana vahvaa? 

Selvennykseksi sanottakoon Chaina Centter ei kuulu lainkaan tähän konseptiin! Se kohuttu onglmainen meijerirakennus on myynissä? Eikä yksi takaisku saa koko Kiinaa asiaa torpata! Kansainvälisyys on oikein hoidettuna Kouvolan alueen mahdollisuus mikään ei uhka!


Nyt ei nähtävästi mennä soitellen sotaan sokean kiinauskon huumassa, vaan oppimaan Kiinan kanssa taloudellista yhteistyötä laajalla laatu miehityksellä. Kymenlaaksoon pitäisi synnyttää hankkeen myötä uutta tuloksellista yritystoimintaa. Ennen muuta tulouttaa todellista kiinalaisen talouden kulttuurin ja markkinoiden osaamista kaikille hankkeen uurmaakareille. Se itsessään on jalon taolainen selkeä  tavoite?


Kiinan matkailu Kouvolan seudulle on yksi selvitettävä ja kehitettävä osa hanketta. Kiinan valtava väestöpohja antaakin uskoa volumin löytymiseen erityisesti luontomatkailuun. Heillä on pandansa meillä karhumme ja koskematon erämaaluonto. Otson jälkiä saattaa Repovedellä joskus nähdä tai otus voi ainakin teoriassa  kömpiä näkösälle? Ei me pelätä pandaakaan!


Kurki-hanke rakennetaan viidestä osatoiminnosta, tärkeinpänä matkailu- ja ympäristöasiat, Kiina-verkko, markkinoiden kartoitus, ajatushautomo uusille idoille, Kiina-porttaali, Ilmeisen asiallinen konklaavi, koska rahoitus hankkelle n. 500 000 euroa on myönnetty. Kiina on koko ajan nouseva talousmahti, eikä sen suomia mahdollisuuksia voi kukaan väheksyä. Vaikka kyynisyyteen on usein myös perustellut syynsä!. Lopetetaanko se parku nyt viimein?


Kouvolan katukuvassa on totuttu kiinalaisiin maahanmuuttajiin, ja heitä pidetään yleisesti ahkerina tyyninä harmoniaan yhteisössään pyrkivinä hyvinä ihmisinä. Kuujuhlat alkaa olla jokavuotinen perinne Kouvolassa. Helsingin Yliopiston Palmenia-keskuksen mukana olo hankkessa taannee niin harkitun pohjan hankkeelle mitä ajatella saattaa? Se tie ja askel parempaan Kiina-tietotaitoon. Tarpeellisen tuntuinen se on  jos mikä.




Eihän oppi ojaan kaada, hankken toivoisi viimeinkin tuovan Kouvolaan kaivattua nostetta ja pysyvää hyötyä. Asiantuntijoiden puuteteesta ei tätä hanketta voi moittia. Mielestäni Kiina-kortit on kaikista huonoista kokemuksista huolimatta katsottava. Se on yksi annettu mahdollisuus paperijalaltaan rutistuvalle Kouvolalle. 


Mielenkiintoinen käännettävä ikivanha kivi. Optimistin mielissä se voi olla uusi upea hohtava taidolla kuorittava jade Kouvolalle ja koko Kymenlaaksolle. Pessimistit keksikööt ne inhat negaatiot ihan itse! Koklataan nää Kiinan mahdollisuudet taas kerran...




Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki