tiistai 11. lokakuuta 2011

ITÄMEREN RUOKAVALIO ON TUTUN KOTIMAISTA

ITÄMEREN RUOKAKOLMIO ON TERVEELLISTÄ

















Suomessa on hehkutettu jo pitkään Välimeren ruokavalion huikeita terveysvaikutuksia. Nyt on Suomessa kehitetty sen vastapainoksi kotimaisiin ruokatarpeisiin perustuva Itämeren ruokakolmio. Tänä vuonna päättyvä tutkimus on tehty yhteistyössä Diabetesliiton, Sydänliiton kanssa Itä-Suomen yliopistossa. Tätä ponnistusta pitää avostaa korkealle, sillä  kotoisia tarpeita suosimalla tämä saattaa hyvinkin käytännössä toimia Suomen kansanterveyden parhaaksi. Tämä on terveen järjen ääni!

Sen mukaansa Itämeren ruokavaliolla voidaan huomattavasti muokata kansansairauksien riskiä ja mikä parasta, myös niille geneettisesti alttiilla ihmisillä.  Siinä erityisesti täysjyvävilja-, kala- ja mustikkapainotteinen ruokavalio tekee hyvää insuliiniaineenvaihdunnalle ja veren rasva-arvoille. Ruokavalio myös siivoaa kudoksia kolesterolista erityisen tehokkaasti.

On todella hieno asia pitäytyä lähiruokaan ja kotimaisiin puhtaisiin huippuhyviin raaka-aineisiin. Niissä kaikki ravintoaineet ovat tuoreita ja terveyttä tukevat aineet raikkaina ja ennenmuuta maukkaina talella syötäessä.

On aina muistettava terveysruokavalio on pohjimmiltaan oikeita ruokatarpeiden valintoja. Itämerenruokavalio sietää myös tosimiesten vihannesta eli lenkkimakkaraa - sen sosiaalinen kohtuukäyttö ei tapa ketään. Pikemminkin onnellistaa ja kohtuullistaa ruokakunnan vertaistukevaa herkuttelevaa myönteistä  ilmapiiriä.

Viime aikaisissa amerikkalais-suomalaisissa 20-vuotisessa lisäravinteiden ja hivenaineiden jatkuvasta pitkäaikaisesta popsimisesta ei ole mitään merkittäviä hyötyjä, vaan päinvastoin niissä piilee kalaman kylmä koura! Tämä jos mikä puhuu tavallisten normiruoka-aineiden puolesta ja tiedetyistä taivaallisista vaikutuksista terveyteen.

Terveyttä edistävän ruokavalion teho osoitettu lukuisissa pitkäkestoisissa tutkimuksissa, joten tulokset ovat luotettavia. Ravinnon terveyttä edistävien aineiden teho perustuu niiden yhteisvaikutuksiin. Ne saadaan varmimmin nauttimalla Itämeren ruokavalion ruoka-aineita osana päivittäisiä aterioita.

Suomen Akatemian parhaillaan rahoittamassa Sysdimet-interventiossa Itämeren ruokavaliota noudattaneet tutkimushenkilöt söivät muun muassa kolme kertaa viikossa kalaa ja 300 grammaa mustikoita päivittäin sekä runsaasti kuitupitoista täysjyväviljaa.

Metsämarjoja, ruista, kauraa, kalaa ja rypsiöljyä sisältävää Itämeren ruokavaliota suositellaan sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen ehkäisyyn. Se sopii myös astman, allergian ja reuman hoitoon. Usein se tarkoittaa potilaille lisää kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kalaa ja kasviöljyjä.

Tutkimusten mukaan perinteinen Välimeren ruokavalio vaikuttaa myönteisesti astman hoitotasapainoon. Erityistä hyötyä on havaittu kasvisten ja tuoreiden hedelmien runsaalla käytöllä. Eräässä tutkimuksessa korkea sitoutuminen Välimeren ruokavalioon pienensi jopa 78 prosentilla astman huonoa hoitotasapainoa.

Meillähän Itämeren ruokavalio on vielä parempi rypsiöljyn ja rukiin ansiosta. Astmaatikon kannattaa syödä näiden lisäksi myös kalaa, sillä nämä kaikki voivat parantaa hoitotasapainoa. Suomalaisessa ruokavaliossa myös marjat, kaali ja kokojyvävilja sisältävät tulehdusta vähentäviä ravintoaineita.

Rasvoilla on myös merkitystä tulehduksiin ja kivun muodostuksessa. Rasvaisia kaloja ja rypsiöljyä kannattaa suosia ruokavaliossa. Rasvaiset kalat ovat hyviä D-vitamiinin, omega-3-rasvahappojen ja proteiinin lähteitä. Kalan ja rypsiöljyn ohella reumaa sairastavien on hyvä huolehtia myös kasvisten ja maitovalmisteiden riittävästä saannista.

Nykyisten ravitsemussuositusten mukainen Itämeren ruokavalio kiinnostaa tutkijoita ja kansalaisia, koska se on todettu olevan vähintään yhtä terveellinen kuin Välimeren ruokavalio. Itämeren ruokavalion sisältämien elintarvikkeiden yhteisvaikutuksia on tutkittu Suomessa Sysdimet-tutkimuksen lisäksi muun muassa Suomen Akatemian kansanterveyden tutkimuksissa. Itämeren ruokavalio on Välimeren ruokavalio pohjoisilla raaka-aineilla höystettynä. Siinä painottuvat kala, kasvikset, sienet, marjat, täysjyvävilja sekä rypsiöljy. Näitä on useat ovat kaikkien saatavilla suoraan ominkäsin poimimalla lähiluonnosta.

Pitää muistaa rypsiöljyn pehmeä rasva on koostumukseltaan oliiviöljyä terveellisempi.  Rasvaiset kalat ovat hyviä omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin lähteitä. Rukiin ja kauran kuiduista on puolestaan monta terveyshyötyä, ja metsämarjojen koostumus on ainakin yhtä terveellinen kuin etelän hedelmien.

Ei pidä mennä välttämättä merta edemmäs kalaan. Uskomatonta mutta totta kotoinen hyvinvarustettu läheinen elintarvikekauppa ja metsä on se runsaudensarvi, jossa käymällä voi toteuttaa huippu terveellistä kotiruokavaliota.  Sitä todella kotiäitien rakkaudella tekemää ja niin tutun taivaallisen hyvää.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: