keskiviikko 26. lokakuuta 2011

KOTKAN JA CAREAN HYVINVOINTI YHTEISTYÖ PELAA

KOTKAN JA CAREAN PARITANSSI TERVEYSASIOISSA SUJUU















Kouvolan ja Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä  Carean lakiin perustuva terveyspalveluiden seutuyhteistyö  ei ainakaan sopimusasioissa tunnu sujuvan kovinkaan hyvin. Sitovuuksista vallitsee suurta epätietoisuutta.

Kouvola vaikuttaa olevan asiassa kuin holhouksessa oleva maksava potilas, jonka hoitopäivälaskelmat eivät mene Carean hallinnossa läpi? Erään erityisen kokeneen seutuasioita tarkkaan tuntevan kuntapolitikon mukaan Kouvolan  aluepolittinen alakynsi Kotkan ja Carean suhteen on jatkunut jo pitkään.

Tekisi nyt mieli vakavasti kysyä, kenen asiaa valtuutetut sairaalapapereiden määrätietoisella pyörityksellä ajavat? Kouvolan sairaalaratkaisua on suunniteltu perinpohjaisesti jo vuodesta 2008 - kyse ei voi olla enää muusta kuin  aluepolittisesta väännöstä. Politiikan paluu politiikaan ei sinänsä ole minkään moitteen aihe, etenkin jos kyse on kuntalaisten parhaasta. Nyt on kyse vahvojen kuusalaisten politikkojen koaliitiosta yli puoluerajojen. Tahmeuden taustalla vaikuttaa vahvasti selvä veres kuntaliitosrevanssi. Ruskeasuopuhe on vain mainio ota omiin kulmakuntaisiin päämääriin.Näihin paljon  puhuttuihin palvelujen pakkantumiseen ydinkeskustaan ei haluta antaa ainakaan Kuusaalla mitään aihetta.


Eteläisen Kymenlaakson seutukuntayhteistyökumppanit ovat lyöneet viisaat päät jo pitkään yhteen Carean hallituksessa.  Kouvola on joutunut huonon sopimuksen vuoksi etukäteen reiluksi ylimaksajaksi.  Miksi Kouvola suurin osakas ei saa maksuasiotaan kuntoon Carean kanssa. Jospa Kotka ja Carea  hyvin rasvatulla talousyhteistyöllä saadaankin terveyspalvelutilat ennen Kouvolaa Kotkan seudulle?.

Carean ja Kotkan yhteistyösunnitelmilla on väitetty olevan osasyy tuumaamiseen Kouvolan sairaala ratkaisussa. Nähtävästi Kouvola halutaan palauttaa omapäisen itsekkäältä tieltään takaisin tiiviimpään vaikeasti kontroloitavaan seutuyhteistyöhön.  Se toteutetaan uuden sairaalan myötä Carean kanssa Kuusankosken vanhalle Sairaalanmäelle. Tässä pelissä Kouvolan asiakaslähtöinen Ratamo-hankkeen kokonaisratkaisu sosiaali- ja terveyspalveluiden ja erikoissairaanhoidon järkeväksi yhdistämiseksi saman katon alle Kotiharjuun ei näytä painavan yhtään mitään.

Kuntakumppanin puute on ollut pitkään yksi olennainen syy Kouvolan edunvalvonnan puutteisiin Kotkassa. Kouvola on viimein alkanut julkisesti peräämään rahojaan Carealta, eikä tippakaan liian myöhään! Kouvola on joutunut maksamaan 2006 - 2010 lähes 4.85 miljoonaa euroa liikaa palveluistaan. Samaan aikaan  kuntayhtymä Carean taseeseen kertyi noin 17 miljoonaa euroa alijäämiä. Kotka on ollut melkoinen hyötyjä maksanut vähemmän 7 miljoonan ja Hamina, Virolahti ja Pyhtää yhteensä lähes 8 miljoonaa vähemmän kun palveluiden käyttö edellyttäisi. Samaan aikaan  Carean taseessa oli vuoden 2010 lopussa noin 29 miljoonaa euroa alijäämää. 

Kouvola hävisi yhdellä äänellä päätöksen Kotkan keskussairaalan peruskorjauksen suunnittelun aloittamisesta. Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki joutui toteamaan ; " Ei näitä asoita äänestämällä hoideta"!. Kotkan kaupungin ja Carean Hassisen yhteistyö pelaa näköjään loistavasti Kouvolan "vahvasta" asemasta huolimatta!. He suunnittelevat yhdessä keskieurooppalaisen mallin mukaista hyvinvointipuistoa. Kyse ei kuitenkaan ole viherrakentamisesta. Kotkassa palvelujohtajan Tauno Telarannan mukaan "hynteet päätettin vain lyödä yhteen". Tätä heidän paritanssia on seurattu seinäruusuna Kouvolan päässä on jo aivan tarpeeksi.

Hyvinvointikeskus kokoaa tutusti yhteen Kymenlaakson keskussairaalan ja Kotkan kaupungin keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon avohuollon palvelut.  Suunnitelma sisältää ehdotukset ydinsairaalan uudisrakentamisesta, yhteispäivystyksestä ja vanhan osan peruskorjauksesta.  Carean päätös on ratkaiseva, koska kuntayhtymä omistaa alueen ja sairaalarakennuksen, kuten Kouvolassakin on sama tilanne Kuusaan Sairaalanmäellä päätökseen vaikuttamassa. Hankkeen kustannusarvio on 160 miljoonaa euroa, Kouvolan maksuosuuden on sanottu olevan noin 60 miljoonaa eroa seutuyhteistyön velvoittamana.

Eikö Kouvola pysty ollenkaan järkeviin kattaviin terveyspolittisiin päätöksiin, niihin jotka Kotkan seudun  ja Carean Hassisen  yhteistyö näyttää kevyesti tuottavan. Joutuuko Kouvola seuraamaan tilannetta vain maksajan alistuneella katseella? Tähän omituiseen tilanteeseen pitäisi saada pian muutos ja Kouvolan on aika ryhdistäytyä suurimman seutuosakkaan oikeutettuun asemaansa.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki



Ei kommentteja: