torstai 20. lokakuuta 2011

KIINA ON EDELLEEN SUURI MAHDOLLISUUS KOUVOLALLE

KIINAN AUTOTEOLLISUUS KASVAA VAUHDILLA






















Kouvolan elinkeinotoimen ilmeisen epäonnistunut  Kiina-strategia ei ole laimentanut kiinalaisen yrittäjien uskoa kaupunkimme elinkeinoelämän antiin.  Jos kysytään lähes keiltä tahansa Kiinan elinkeinoelämää tuntevilta talouselämän asiantuntijoilta, kaikki puhuvat Kiinasta elinkeinoelämän todellisena tulevaisuuden  runsauden sarvena. 

Asiantuntijoille on Kiinan tarjoamat todella mittavat tulevaisuuden näkymät päivän selvä asia. Niin moni suomalainen kasvuyritys on onnistunut loistavasti Kiinan valloituksessaan. Onneksi paikallinen pankki, saatuaan China Centerin entisen meijerikiinteistön haltuunsa, ruvennut niukkasti lypsävää lehmänsä sentään tappamaan. Ilo ja kiitollisuus kiinalaisten kylmyydessä hytisevien yrittäjien keskuudessa oli aitoa. Vaikka keskus on nyt huonossa hapessa, tilanteen ei tarvitse välttämättä olla pysyvä.

Entisille ja uusille yrittäjille Osuuspankki pankki on tarjonnut mahdollisuutta jatkaa ja kehittää yritystoimintansa entisissä tiloissa.  Lämmön antaminen sitkeille yrittäjille antaa toivoa muunkin yritystoiminnan kehittyimislle koko Kouvolan seudulla. Oikea alkuperäisen suunnitelman mukainen kiinalainen tukkukaupankeskus Kouvolassa voisi tarjota tervetulleen kasvupulssin kotimaisille pk-sektorin nopeaa kasvua ja kiinalaista yhtistyökumppania hakeville yrityksille. Eikö siitä voisi siinä sivussa tulla myös Tuuri kyläkaupan tapainen turistikohde Kouvolalle?

Elinkeinoyhtiö Kinnossa on  Kurki-hankeen avulla terästetty kiinaosaamista yhdessa Helsingin yliopiston Palmenia keskuksen kanssa. Kouvolan elinkeinotoimen paniikissa tapahtunut nähtävästi täydellinen luopuminen kiinastrategiata oli toki luonnollinen asioiden ikävä summa.  Mutta Kouvolan totaalinen vetäytyiminen ja suoranainen kiinamasennus saattaa olla iso meneytys koko Kaakkois-Suomen elinkeinoelämälle. Kaikkialla muualla Suomessa yrittäjät elinkeinoelämä ja kaupunkien elinkeinotoimet tutkii kuumeisesti kaikkia Kiinan elinkeinelämän tarjoamia mittavia mahdollisuuksisa. Kysyttäessä missä ovat parhaat kasvun mahdollisuudet viennissä ja tuonnissa -  kaikilla on sama vastaus - se on maailman talouselämän jättiläinen Kiina! 

Kouvolan olisi korkea aika lopettaa mustanpuhuva menneisyyden virheiden tulokseton kaivelu ja keskittyä uuden Kouvolan elinkeinoelämän tarmokkaseen rakentamiseen. Vain sitä kautta saadaan tarpeellinen rahoitus lakisääteisten kuntapalveluiden kehittämiseen ja säilyttämiseen. Kouvola on opetusta virheistä jo riittävästi saanut, vahingosta viisatuneena tulisi tähytä uusiin onnekkaimpiin hankkeisiin. Tulisi kysyä puhtaalta pöydältä, mitä  kiinalainen elinkeinoelämä voisi Kouvolan kasvulle oikeasti jatkossa tarjota.? Pitkäjänteinen työ ja myös pk-yritysten kurkotus Kiinaan voisi olla monille menestyksen avain.? 

Vientituotteista tärkeimpiä olivat perinteiset tekstiilit, vaatteet ja kengät, ATK-laitteet ja matkapuhelimet. Kiinan tuonnin kasvu oli 2010 puolestaan lähes 30 %, mutta hiipui hieman useimpien tuontimaiden osalta viime vuoden vieläkin nopeamman kasvun jälkeen.   Suomeen tuodaan Kiinasta mm. puhelimia, vaatteita ja ATK-laitteita, ja vienti puolestaan koostuu lähinnä erilaisista koneista ja laitteista. Lisäksi Kiina on nousemassa Suomelle tärkeäksi markkinaksi turkisten, marjojen ja ns. cleantech -tuotteiden viennissä. Tämä antaa uutta toivo paremmasta myös Kouvolan Kiina keskuksen toiminnalle?

Kiina vetää jatkuvasti myös uusia suomalaisyrityksiä, ja maahan asemansa vakiinnuttaneiden 300 suomalaisyrityksen joukossa on yhä enemmän pk-yrityksiä. Samaan aikaan Kiinan maailmanvalloitus voimistuu, ja arvioiden mukaan kiinalaisyritykset tekivät viime vuonna jo maailman viidenneksi suurimmat ulkomaiset investoinnit.
Tämä tilanne tulisi nähdä  hyvänä mahdollisuutena edelleen myös Kouvolassa. Tämä on minun vankka mielipiteeni Kiinan tarjoamien taloudellisten mahdollisuuksien suhteen kotikaupungilleni Kouvolalle.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: