tiistai 4. lokakuuta 2011

ONKO PAKURIKÄÄPÄ LUONNON SUPERYRTTI?


PAKURIKÄÄPÄ ON PUUN IKIVANHA ROHTOSIENI






















Pakurikääpää saa jälleen käyttää ravintolisissä sekä pienimuotoisissa elintarviketuotteissa kuten teessä ja mausteissa. Suuressa osassa elintarvikkeita pakuri pysyy kiellettynä, kunnes sille myönnetään uuselintarvikeasetuksen mukainen markkinointilupa Suomessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kielsi pakurikäävän käytön viime joulukuussa. Pakurikäävän uusinnostuksen myötä myös viranomaiset ovat löysänneet hiekan ravattejaan ja nutturoitaan sienen käytön suhteen.

Kielto on suututtanut etenkin elävän ruuan harrastajia, joiden mukaan pakuria on käytetty perinteisesti muun muassa kansanlääkinnässä. Mustanpuhuva hiilimäinen pakuri on metsissä kasvava lahottaja. Sitä esiintyy yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa, mutta myös leppien ja pyökkien kyljissä.  Pakurikääpä on helppo tunnistaa ja lajikkeesta on vaikea erehtyä, koska vastaavia kääpiä ei suomen metsistä löydy. Pakurikääpä on sieni, joten kerääminen puiden rungoista on 
jokamiehenoikeus. Tästä ollaan oltu myös toista mieltä. Sillä voisi olla myös metsätaloudessa merkitystä kerättävänä vientituotteena rohtomarkkinoille?? 


Pakurikääpä on useilla varttuneilla lehtipuilla esiintyvä, yleinen lahottajasieni koko Suomessa. Pakurikääpää esiintyy yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa, mutta tämä lahoittaja voidaan tavata myös leppien ja pyökkien kyljissä. Kääpä muodostaa elävissä puissa mustan epämääräisen muotoisen lohkeilevan pahkan, eli pakurin, johon ei kehity itiöitä. Pakurikäävän itiöemät kehittyvät vasta puun kuoltua, jolloin itiöemät muodostuvat rungonmyötäisiksi sienen rungosta irroittaman kuori- ja puukerroksen väliin.  

Pakurikäävän on sanottu olevan ekosysteemimme  yksi huikeimmista luonnosta löytyvä luonnonlääkinnällinen sieni oikea suberluokan terveysyrtti.?  Pakurikääpä on uskottu olevan yksi voimakkaimpia välineitä vastustuskyvyn tukemiseen, vieläpä täysin ilmaiseksi. Pakurikääpä oli lännessä täysin tuntematon superyrtti ennen kirjailija Alexander Solzhenitsyn ylistävää mainintaa yhdessä kirjassaan.

Pakurikääpäävän historialliset juuret ulottuvat kaikkein vahvimmin Siperiaan ja Venäjälle, jossa pakurikääpäteellä on hoidettu syöpää, tuberkuloosia, diabetestä ja vatsahaavoja aina 1600-luvulta lähtien. Pakurikäävän historia ulottuu toki paljon pidemmällekin ja aikaisimmat löydökset pakurikäävän käytöstä löytyvät aina 5600 vuoden takaa, kun Italian alpeilta löydettiin “jäämies”, jonka “lääkelaukusta” löydettiin pakurikääpää. Se herätti laajan kiinnostuksen uudelleen sieneen. 

Toisin kuin monet muut lääkinnälliset sienet, sen sanotaan sisältävän pokkeuksellisen suuria määriä superoksididismutaasia (SOD) joka on ehkäpä yksi kehomme voimakkaimmista antioksidanteista. Pakurikäävän ORAC-luku on korkeampi kuin millään tunnetulla ruoka-aineella huikeat 52,452.  Mustikkaan verrattuna 2,400 ymmärrät ehkä nopeasti kuinka käsittämättömän voimakkaasta antioksidantista on kysymys! Pakurikäävän sisältämää betuliinia ja betuliinihappoa käytetään vaikuttavana ainesosana 46:ssa eri lääkkeessä.Siinä on kerrottu olevan hyvä lähde B-ryhmän vitamiineille jotka ovat  tiamiini, riboflaviini, niasiini.

Pakurikääpä on kuulemma kokonainen proteiinin lähde, se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot.? Pakurikäävän on jossain osoitettu lisäävän NK-tappajasolujen aktiivisuutta 300 prosenttia, ne suojelee tehokkaasti solujamme vapailta radikaaleilta ja lisää interferonien tuotantoa, mikä taas vaikuttaa positiivisesti DNA:mme korjaamiseen. Joidenkien  auktoriteettien mukaan pakurikääpä sisältää NGF-yhdisteitä eli hermoston kasvua ja uusiutumista tukevia ainesosia.


 Joidenkin tutkjoiden mukaan pakurikääpä on kaikkein voimakkaimmat anti-syöpä-ominaisuudet omaava, koskaan löydetty lääkinnällinen sieni.? Avoin kriittisyys näihin päätelmiin on tietysti aina enemmän kuin paikallaan! Olisi hauska tietää asian perehtyneiltä parhaan tietämyksen syöpätutkijoilta ja kuulla voiko se pitää tosiaan paikkansa? Tämä on pakurikäävän ikivanhaa rohdosperinettä perinnäistietoa ja käytettäessä pelkkä luonnonlääkinnällinen uskomushoito. 

Tämän kirjoituksen on poikkitieteellinen esitys - testaan totuuden ja uskomusten rajoja! Tämän tarkoitus ei ole kaupallinen eikä mikään muukaan nykylääketiedellä vastustava taka-ajatus. Kaikkein vähiten haluan kenekään uskovan edellä keräämäni aineistoon tipaakaan. Kyselen vain itseltäni kuinka omasta lähimetsästäkin voi löytyä näin uskomattoman terveellisiä tuotteita. Todistetusti terveellisä marjoja sieniä on lähimetsät ajoittain pullollaan, mutta että pakurikääpä on se kaikkein paras? En todellakaan tiedä onko tämä asia aikuisen oikeasti totta.  

Kirjoitin tämän puhtaasta mielenkiinnosta pakurikäävän luonnonlääkinnällistä historiaa kohtaan. Uskokoon ken tahtoo. En puoskaroi enkä kehoita ketään käyttämään pekurikääpää mihinkään vielä vähemmän vaivaan tai sairauteen. Itse aion tehdä pakurikääpäteetä, kunhan sitä metsästä löydän. Haluan mieluusti vastustuskykä ja voimaannuttaa kehoani rohdolla..

En voi muuta kuin ihmetellä voiko tälläinen edes olla totta ja kuinka tälläinen ilmainen luonnonparantaja on Suomen luonnossa? Jätän asian täysin jokaisen omaan henkilökohtaiseen harkintaan. Siirrän täyden vastuun savolaiseen tapaan kuulijoille ja pakurikäävän lääkinnällisistä ominaisuuksista blogini tänne asti päässeelle täysjärkiselle lukijalle. Sen pituinen se.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: