torstai 24. maaliskuuta 2011

KYMENLAAKSON SUURI ENERGIAYHTIÖ TULEE TOTEUTTAA




SÄHKÖN ON OLTAVA KOUVOLASSA EDULLINEN PERUSHYÖDYKE!

Atomienergia sähköntuottajana on kokenut melkoisen kolahduksen Japanin tapahtumien myötä. Sen kaikki riskit eivät olekaan niin hyvin hanskassa kun on annettu ymmärtää.

On täysin selvää; energiantuotannossa tapahtuu paluu maakunnalliseen  paikallisuuteen. Tällöin pienillä ja keskisuurilla energiayhtiöille avautuu kosolti uutta kauraa ja  mahdollisuus tuottavaan yhteistyöhön.  Voimantuotannon investoinnit ovat todella suuria ja synergiaedut puoltaa erityiseti nyt suuren maakuntarajatkin ylittävän vahvan energiayhtiön perustamista tänne Kymenlaaksoon. Se on viimekädessä kaikkien osapuolten etu.

Teollisuus ja kuluttajat kaipavat edullista energiaa ja kuinka muuten sitä voitaisiin saada kuin laajalla  yhteistyöllä liittämällä sähköyhtiöitä kompaktiin kimppaan?  Karsimalla sähköyhtiöiden päällekkäisiä toimintoja ja saavuttamalla suuryhtiöllä  sähkömarkkinoilla voimakkaampi neuvotteluasema. Suuryhtiössä ne lienee onnistuu nykyistä hajanaista asemaa huomattavasti paremmin?

Suuryhtiöt ovat aina taloudeltaan tehokkampia ja jos yhteisissä käsissä taksoja voidaan korottaa vain yksimielisellä päätöksellä. Mikä onkaan sen mainiompi asia kuluttajan kannalta. Laajassa ylikunnallisessa yhtiössä paikallinen akuutti rahapula ei sanele puolipakolla hinnankorotuksia, kuten Kouvolassa on taannoin uumoiltu veden hinnoittelussa tapahtuneen?.


Jos suuri energiayhtiö toteutuu, se viitoitta kustannustehokkaseen yhteistyöhön muissakin kuntasektorin yhtiöissä ja toimialoilla kuiten terveydenhuollossa... Kymenlaakso ja Kymijoki on meidän yhteinen historiallinen kertomuksemme ja kohtalomme ja ennen kaikkea tulevaisuuden voimatekijä.

Nurkkakuntaisuus ja itseenä käpertyminen tulee lopulta hyvin kalliiksi kaikille osapuolille. Kuntakentällä ei ole enää varaa takapajuiseen itsekyyteen, vaan on haettava oikea toiminnan formaatti koko kuntabalettiin ja sen kaikkiin yhtöihin! Miten se tehdään sen päättäkööt valtuutetut.

Kymenlaakson Sähkön omistajien teettämä energiaselvitys suosittaa maakunnan kolmen energiayhtiön yhdistämistä. Uuden yhtiön perustamiseen päätyvässä fuusiossa vapautettaisiin omistajakunnille pääomia yhteensä lähes 160 miljoonaa euroa. Kouvola saisi 73 miljoonaa euroa korvausta energiayhtiönsä liittämisestä kokonaisuuteen.
Uusi neljän maakunnan alueella toimiva energiayhtiö nousisi valtakunnan neljänneksi tai viidenneksi suurimmaksi. Kouvolasta tulisi sen suurin osakas 38 prosentin osuudellaan. Kotkan osuus olisi 28 prosenttia. Kouvolan näkövinkkelistä näyttää todella hyvältä, toivottavasti muullakin nähdään suuryhtiön mittavat edut.

Sähkön hinnoissa on ollut tuntuvia outojakin  korotuksia, sähkömarkkinoilla korotuksiin löytyy näköjään aina ota pienimmästäkin syytä. Hinnanlaskut ovatkin sitten varsinainen maailman setsemäs ihme! Jos uusi suuryhtiö antaa meille mahdollisuuden edullisempaa energiaan se versoo myös muuta toimeliasuutta. Kun yritykset harkitesevat hakeutumista Kouvolan alueelle yhtenä vaihtoehtona, energian hinta saattaa ratkaista pelin eduksemme? Toivoa sopii kenties valinta osuu tällöin kuntakakkoseen, uudistushakuiseen modenrniin joustavaan timanttiin Kouvolan seutuun?

Kouvola on kuntatehokuusmittarissa 2009 jo toisella sijalla Suomessa heti Espoon jälkeen. Miten lienee nyt Uus Kouvolassa se on arvoitus. Repikää tästä kaikki negatioista elävätTossavaisuskovaiset! Uusi energiayhtiö vain vahvistaisi tätä myönteistä kehitystä. Kun viimein on Kouvolassa löytyneet oikeat myönteiset plussaa kirkuvat luvutkin kuntatalouteen auringoisen kevään myötä. Tästä on hyvä jatkaa!!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: