tiistai 22. maaliskuuta 2011

NEUVOLAPALVELUT TUEKSI JA TURVAKSI IKÄÄNTYNEILLE‏




VANHUSHUOLLON TEHOSTAMINEN ON AUTTAMATTA EDESSÄ

Sosiaali-ja terveysministeriön työryhmä on suosittanut  ikääntyneiden neuvontapalvelujen laajentamista koko maan kattavaksi verkostoksi. Hyvinvointia edistävien kotikäyntien  lisäämistä ja vakiinnuttamista ikääntyneiden kuntalaisten palveluvalikoimaan. Aivan oikein! 


Ikääntyneet heidän omaisensa ja omaishoitajat tarvitsevat neuvontaa ja ohjausta ikääntymiseen, terveyteen ja sosiaalisiin ongelmiin liittyvissä asioissa. Ennen muuta mistä ja miten tukea palveluja voi tarvittaessa saada. Vanhushuollon kunnolliseen hoitamiseen ja moraalis-eettiseen kunnioittavaan otteeseen on meillä Suomessa matkaa vielä aimo harppaus! Jos Valviran tutkijoihin on uskominen? Meillä Suomessa on lienee tapahtunut jonkinmoinen taantumus, huolestuttava rapautuminen vanhuksiin suhtautumisessa?Vai mitä mieltä on rahvas??

Neuvontapalvelut senjoreille tulisi myös Kouvolaan saada pikaisesti, se on oiva idea? Se olisi neuvoloiden tapaan henkilökohtainen tuki ja terveydenturva ikääntyville ihmisille. Kun kerrana vanhuslaki viipyy, olisi neuvopalvelut pikainen ja halpa askel parempaan vanhushuoltoon. Jos kaikille 65 -vuotta täyttäneille tulisi automaattisesti kutsu vanhusneuvolaan. Olisi se somaa kun ympyrä näin sulkeutuisi! Kutsun saajat voisivat itse vapaasti päättää vahvistaako hänelle varatun ajan vai jättääkö käyttämättä.

Jatkossa vanhusneuvolan käynnit  olisivat jokaisen ikääntyneen yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaisesti saatavilla. Tämä säästäisi todella monilta  raskaita odotuksislta terveyskeskuksissa, erityisesti silloin kun on kyseessä tarkastus luontoinen rutiinikäynti. Neuvopalvelupiste palvelisi laajati terveushuollon lisäksi sosiaaliturvan ja sosiaalihuollon kentällä. Se olisi yhden luukun politiikkaa parhaimmillaan, sitä johon Kouvolassa on KoPeTa-hankessa päätetty ryhtyä?. Vai miten se nyt olikaan?

Vanhusneuvolassa vanhuksia palvelisi geriatriaan perehtynyt terveydenhoitaja, joka tutkii vanhuksen näön, kuulon, verenpaineen, tekee tarvittaessa dementia epäilyn ja muut testit. Siellä voisi täyttää  ja auttaa täyttämään erilaisia anomuspapereita vanhuksen tarpeiden mukaisesti. Tietää ja osaa neuvoa mistä erilaisia yhteiskunnan palveluja saa.  Se olisi kokonaisvaltainen neuvontapaikka vanhukselle. Vaaditaanhan autoillekin vuosikatsastus miksei kuntotarkastusta ikä-ihmisille? Nimihän voisikin olla Senjori Tsiikkaus tai ei nyt sentään!?

Riittää kun ikä-ihminen tietää yhden kunnallisen puhelinnumeron, jonne soittaa, kun tarvitsee apua! Tarvittaessa vahusneuvolassa pitäísi vastaanottoaan myös geriatrian erikoislääkäri, jonka vastaanotolle vanhusneuvolan terveydenhoitaja voi kirjoittaa lähetteen. Näin toimien kukaan vanhus ei jäisi yksin ongelmineen tai vielä pahempaa kuolemaan ilman auttavaa oikeaa hoitoa. Kouvolan päättäjät ottakaapa onkeenne, tässä on asiallinen helposti toteutettava kuntalaisaloite.

Kunnat ovat yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa koonneet palveluoppaita ja verkkosivuja sekä perustaneet neuvontakeskuksia, joista käytetään eri termejä, vanhusneuvola, ikäihmisten neuvola tai seniorineuvola. Hyvä niin ja hallelujaa, mutta kaikki etenkään vajaakuntoiset eivä selviä näissä opasviidakoissa oikeaan tietoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan vain joka neljännessä kunnassa oli neuvontakeskus vuonna 2008, nyt tilanne lienee parempi.

Ehkäiseviä kotikäyntejä järjesti silloin yli puolet kyselyyn vastanneista kunnista.  Erityiseti siinä mistä ja miten tukea ja palveluja voi tarvittaessa saada. Myös vanhusten parissa työskentelevät tarvitsevat ajantasaista tietoa eri tahojen toiminnasta.  Professori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan vanhusten  asioita ei  meillä ymmärretä yleislääketieteen pohjalta tarpeeksi hyvin ja geriatriaan erikoistuneita lääkäreitä ja hoitajia on liian vähän. Pula laadukkaasta tietämyksestä on huutava, hyvähoitosuositukset ovat kuulemma vanhushoidossa pelkää wessapaperia..Massivinen lamauttavaa psyykelääkitys kyllä osataan järjestää ja sitä ajetaan kuin kärmettä piipuun. Siinä on ihmeellinen nujertava elementti.


Vanhusväestö tulee; onko murikat kunnassa valmiina? Se  päivätannseissakin ilkamoiva  elämästä nauttiva huoleton porukka; Me tarvitsemme laadukkaita hyvinvointipalveluita myös perusterveydenhuollon piiriin. Eläköityminen aiheuttaa aina tuloloven, eikä kaikilla ole varaa kalliisiin ostopalveluihin. Kun muistaa etttä eläkkeiden ostoarvo on enää 40% vuoden 1995 tasosta. Verovaroin ylläpidettävää laadukasta vanhushuoltoa on ylläpidettävä ja kehitettävä palvelukuntiin. Siksi niitä veroja on maksettu!

Koko ikänsä töitä tehneillä on oikeus vaatia julkisin varoin tuotettuja säällisiä neuvonta- terveys- ja sosiaalipalveluja. Tästä minä nyt vanhana äijänä lähden.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: