keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

VOIKO KULUTTAJA LUOTTAA E10-BENSIINIIN SOPIVUUTEEN AUTOONSA?












ONKO 95  E10-ETANOLIBENSA
URBAANILEGENDOJEN UHRI?


Autoliiton tutkimuksen perusteella jopa neljännes autoilijoista ilmoittaa, ettei nykyisen tiedon
valossa aio tankata autoonsa 95 E10-bensiiniä.

"Etanolia (CH3-CH2-OH) on käytetty polttoaineena ensimmäisestä autosta lähtien. Etanoli palaa paremmin loppuun asti kuin bensiini ja on siten ympäristöä säästävämpi polttoaine. Etanoli on uusiutuva luonnovara, mutta sen tuottaminen on toistaiseksi kallista. Etanolia valmistetaan sokeriruo'osta ja viljasta. Etanolia voitaisiin valmistaa myös puusta ja biologisista jätteistä, mutta näitä vaihtoehtoja vielä tutkitaan."
Uusi E10-bensiini on saanut Suomessa varsin ristiriitaisen vastaanoton. Kuluttajat ovat peloissaan etanolisekoitteisen E10-Bensiinin soveltuvuudesta omaan autoonsa. 98-bensiinin nykyään E5-bensiinin kulutus on noussut todella paljon noin 80%, jonka kertoo omaa karua kieltään 10E-bensiinin markkinoinnin vaikeuksista autoilijoille. Kysymys on luottamuspulasta, onhan etanoli sekoiteisilla E10-bensiineillä ajettu Amerikan Yhdysvalloissa  vuodesta 1998 ja Brasiliassakin se on ollut käytössä vielä pitenpään (1975)  ilman moottoriongelmia siis  jo todella pitkään.Talvella etanoli estää bensiinin jäätymistä, sillä sen jäätymispiste on todella alhainen.

E10-bensiini on ollut Suomen markkinoilla kuluvan vuoden alusta lähtien. E10-bensiiniin siirtymisen taustalla on öljyriippuvuuden vähentäminen ja se, että Suomi on sitoutunut vähentämään liikenteen hiilidioksidipäästöjä 15 % vuoteen 2020 mennessä. Yhtenä keinona tavoitteiden saavuttamiseksi on nähty biopolttoaineiden käytön lisääminen liikenteessä.
Laatuvaatimuksiin liittyvät biopolttoaineiden kestävyyskriteerit on sovittu Euroopan yhteisön tasolla. Moottoribensiinin olennaiset laatuvaatimukset on säädetty polttoainedirektiiviin perustuvassa laatuasetuksessa. Lisäksi E10-bensiini on Suomessa standardoitu kansallisella standardilla SFS-5979. Standardi on autonvalmistajien vaatimusten mukainen.

Julkisuudessa on esitetty väitteitä E10-bensiinistä ja sen haitallisuudesta autoille. Saksan autoteollisuudesta on myös tullut epäileviä lausuntoja moottoreiten kestävyydestä 10E käytettäessä. Ne on tosin myöhemmin kumottu tarkoittavan Saksaa. Kuluttajavirastosta vakuutetaan kuluttajat voivat kuitenkin edelleen luottaa autojen maahantuojilta saatuihin tietoihin E10-bensiinin soveltuvuudesta. Öljyala puolestaan vastaa siitä, että E10 täyttää sille asetetut laatuvaatimukset.Suomessa on noin 1,5 miljoona henkilöautoa, joihin E10 soveltuu. Autojen maahantuojat vastaavat kukin osaltaan siitä, että tiedot E10-bensiinin soveltuvuudesta ovat oikeita ja ajan tasalla. Kuluttajalla on oikeus luottaa maahantuojalta saamiinsa tietoihin.

Jos vian osoitetaan johtuvan E10-bensiinin käytöstä ajoneuvossa, johon sen on ilmoitettu soveltuvan, autoala vastaa vian korjaamisesta aiheutuvista kustannuksista kuluttajalainsäädännön mukaisesti. Edellytyksenä on lisäksi, että kuluttaja on noudattanut auton käyttöohjetta. Jos korvattavista kustannuksista ei päästä sopuun neuvottelemalla, kuluttaja voi kääntyä kuluttajaneuvojan puoleen. Tuotevastuulain perusteella on tuotteen valmistaja velvollinen korvaamaan jos tuote on sallittua ko. automerkiin ja se kuitenkin todistetusti aiheuttaa vaurioita moottoriin.

Keskusteluissa on nostettu esiin myös se, että E10-bensiini lisää auton polttoaineenkulutusta. Polttoaineen energiasisällön perusteella polttoaineen kulutus E10-bensiiniä käytettäessä on noin 1,5-2 % suurempi kuin käytettäessä entisen kaltaista moottoribensiiniä. Tätä huomattavasti suuremmat kulutuserot eivät ole teknisesti mahdollisia. Käytännössä autojen bensiinin kulutus riippuu merkittävässä määrin olosuhteista, ajotavasta sekä ajomatkojen pituudesta. Tämän kulutuksen lisääntyminen on myös ajanut 98-bensiinin käyttöön autoilijoita.

Lienee  viinakansan  luulottelu väärinkäytöstä kaiken epäilyn taustalla. Se pitäisi juoda parempiin suihin kai? Kuulin turkulaisen moottorivirittäjän kehuneen E10-bensiiniä erinomaiseksi tuotteeksi ja jos Turussa tuotteeseen luotetaan sen täytyy olla mainettaan huomattavsti parempaa. Minulla on kuitenkin diesel-miehenä huoleton kanta asiaan, ei nosta kurttuja otsaan, se kun ei omaan kokkaan kolahda. Minusta kuitenkin kyse karsastukseen on ennemmikin ennakkoluuloinen tietämättömyys, kuin todellinen realinen haittaa koneelle E10-bensalla huristeltaessa aika vanhoillakin Suomi-autoilla.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: