tiistai 24. toukokuuta 2011

KOUVOLAN ELIKEINOPALVELUT KAIPAA UUTTA LINJAKKUUTTA


 ONKO KOUVOLAN ELIKEINOTOIMI YRITTÄJÄLLE KUIN RUBIKINKUUTIO?

Kouvolan  elinkeinotoimi on tällä hetkellä kuin komiteatyönä tehty hevonen, lopputulos vaikuttaa kuitenkin pahasti kamelilta. Kaupunkikehityksen sen myötä elinkeinotoimen ja Kinnon onganisatioiden toimitapoja ollaan nyt muuttamassa ja keskeisillä päättäjillä on kyllä selkeä kuva sitä mihin suuntaan pitäisi mennä. Kinnon heikkoa asemaa olisi vahvistettava huomattavsti! Nykytilanne ei ole enää uuden Kouvolan arvon ja valtuuston linjaamien tavotteiden ja päämäärien mukainen. Jostain ihmeen kyläpolittisesta syystäkö ollaan ajaiduttu tähän nykyiseen rentoon huolettomaan moni-isäntä malliin?

Elinkeinoyhtiö Kinnon hallituksen puheenjohtajan Risto Heikkilän mielestä työnjako eri toimijoiden välillä on epäselvää. Näin ei saisi missään nimessa enää olla! Työllisyyttä luovia voimalla kehittäviä elinkeinopolittisten hankkeiden ja elikeinoelämän perusinfran sekä muiden tukitoimien ja tehtävien selkeää erottamista toisistaan kaivataan todella kipeästi. Jos olen asian oikein ymmärtänyt annetusta media informaatiosta?

Elinkeinoasioita hoitavat kaupungissa Kinnon lisäksi Ebic, kaupungin elinkeinotoimi, elinkeinotoimen johtaja ja kaupunginjohtaja. Monien mielestä elinkeinopolitiikan keskittäminen Kinnoon säästäisi meidät monelta harmilta. Istutaanko elikeinoelämää palvelemaan Kouvolassa niin monilla housuilla kuin vain punastumatta porukalla pystytään?.


Jos uusi yrittäjä tuon monikulmaisen rubikinkuution eksyy, hänelle varmaan herää kysymys kuinka vankasti hän voi luottaa saamaamiinsa vastauksiin? Onko ne sovittuja diilejä, hyviä aikomuksia vai vain pelkää yrittäjäien kallista aikaa vievää - täysin turhaa parranpärinää?  Olisiko parasta yrittää sisään Kouvolaan jotain muuta kautta?. Jos on vielä yleisessä tiedossa, että toisaalla kaupungin sokkeloissa asiakas saattakin saada uudet paremmat selkänojalliset vastaukset.? Tämä tilanne Kouvolassa on ilmiselvä ainakin annetun infon valossa. Toivottavasti olen väärässä!

Kun vastuut ja toimialueet on täysin selkeät paljon päällekkäistä työtä jäisi pois. Nyt tehdään osittain sellaista työtä mistä toinen toimija ei tiedä mitään. Kaupungin organisaatiot käyvät myös keskinäistä kisaa. Se on turhaa kissanhännänvetoa, johon ei ole varaa nyt. Tärkeitä elinkeinopoliittisia asioita on hoidettava ammattimaisin ottein ja visun asiallisesti. 


Heikkilän mukaan Kouvolan elinkeinotoimelta on nyt hukassa johtajuus, ja siihen pitää tulla muutos. Kehitysyhtiö Kinnon kuuluu tietää, mitä muut tahot touhuavat tahoillaan. Sen pitää myös nähdä ja tietää, mihin elinkeinotoimeen varatut rahat virtaavat. Muutenhan on mahdollista varojen valuminen köykäisiin harkitsemattomiin kohteisiin?.

Valtuusto on linjannut Kinnon kaupungin ainoaksi elinkeinopolitiikan toimijaksi, ja sitä se ei tällä hetkellä ole. Kinnon varapuheenjohtaja Jukka Nyberg luonnehtii, että elinkeinojohtaja Ahti ja kaupunginjohtaja Lamminmäki hoitavat isot asiat ja Kinno on pelkkää nakkikioskitoimintaa. Vahvaa virkamiesjohtajuutta tarvitaan suunnan näyttäjäksi, hätkähdyttävä oli silti päättäjäkollegan ilmaus; Heikkilä komppasi Nybergiä ja sanoi Ylessä asian olevan juuri näin. Muutos pitäisi tehdä kaikkien  mielestä jos ei tänään niin sitten pian. Myös ministeriö hoputtaa linjakasta organisaatiota, joka pystyisi viemään eteenpäin uuden rakennemuutostuen hankkeita.

On täysin selvää mitään tilaaja-tuottajaorganisaatiota elinkeinotoimen operatiiviseen toimintaan ei sovi pystyttää, ajatuksenkin aika absurdi pelkään virkamiehitykseen tähtäävä sormiharjoitus. Vai onko niin tilaajajohtaja tilaa kaupunkiin Ikean tavaratalon Kouvolan Tervaskankaalle ja tuottaja sitten tuottaa sen tänne hups vaan? Näin ei tosielämä kuitenkaan toimi  ja sillä on todella väliä. Toivon mukaan kirkas järki ja uudistuslinja voittaa käden väännön oikeista linjakkaista menettelytavoista Kouvolan elikeinoelämässä.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: