perjantai 20. toukokuuta 2011

ONKO EUROKRIITTISYYS TIE PAREMPAAN EUROOPPAAN?











EUROPAN UNIONI KOOSTUU KANSALLISVALTIOIDEN KIRJOSTA

Eurokriittisyys on saanuut uutta tuulta alleen kun Timo Soini naulasi hallitusovensa umpeen ehdottomalla kielteisyydellä euroalueen lainatakuisiin Portugalille.Tälläinen ennekuulmaton poliittinen "jäykkäniskaisuus" on kuitenkin aika harvinaista Suomessa. Jos tämä suoruus on tulevaisuuden pysyvä ilmiö, sitä on tervehdittävä ilolla. Tätähän kansa hartaasti politkoilta toivoo ja hartaasti odottaa.

Onhan meillä takkeja aina käännetty hihat ilmassa viuhuen, kun ministerinsalkut ja hallitusvaikuttaminen on tullut puolueiden ulottuville. Tälläkin kierroksella on pakko joidenkin hallituskipeiden tai sinne pyydettyjen puolueiden niin ikävästi kai tehdä?Valitettavasti yksin ei voi kansanvallassa kaikkea sanella ja hyvä niin onkin!

Periaatteellisuus on aina kunnioitettavaa ja vallan kovassa imussa tehtynä Perussuomalaisia on onniteltava rohkeudesta. Kokonaan toinen asia on kuinka hyväksi irtiotot ja  omaehtoinen  irtautuminen Euroopasta meille tosi  elämässä olisi.Minusta se olisi todella vahingollinen tie Suomelle. Olemme sitoutuneet tiukoin sitein kaiken kattavin sopimuksin suureen euroyhteisöön. Omien polkujen kulkemisen on erittäin vaikeaa ja realipolitiikka ei kulje eurokriittisten kansallisromanttisen nurkkakuntaisten ajatusjuoksun mukaan. Näin se valitettavasti kuitenkin on. Jäsenyys antaa ja ottaa ei tässä muuta voi kun toivoa parasta lopputulosta, kädet ristissä hartioihin asti!.

Suuret keskeiset jäsenmaat viitoittaa tietä ja muut pienet heikommat maat joutuu peesaamaan kehitystä. Eurooppa vastaisuuden nousu on suora jatkumo uusoikeiston ja populistisen nationalismin nousuun koko Euroopassa. Rajoja halutaan taas uudestaan nostaa ihmisten vapaalle kululle.Olemme erittäin sidottuja Euroopan keskeisiin talouspolittisiin linjoihin ja sen kaikkiin talousvaikutuksiin. Oireellista oli huomata Suomen "uudet vaatimukset" otetiin vastaan tiedoksi. Toivottavasti sinne jotain uutta jämäkkyyttä saatiin aikaan?

Suomen uudet portugalipaketin lisärivit olivat Olli Rehnin mukaan vain kauniita ehdotuksia! Jos jotain uusia todellisia lisäehtoja sinne uitettiin se olisi aikamoinen ihme! Uutisten perusteella en ole täysin vakuutunut. Pienen maan voima on Euroopan unionissa ehdottomassa yksimielisyys vaatimuksissa. Yksi jäsenmaa voi kaataa  taloushulttiot konkurssiin? Voiko niin todella tehdä onkin toinen kysysmys. Pieni maa tuskin voi niin hyvällä omallatunnolla tehdä,eikä se ole yhtenäsyyden kannaltakaan yksinään kovin viisasta tehdäkkään?

Suomalaisten yleisasenteet jäsenyyteen sekä Euroopan Unionissa että sotilasliitto Natossa ovat muuttuneet entistäkin kriittisemimmiksi. Mikä onkin täysin ymmärettävää perussuomalaisten mahtavassa nousuaallossa. Suomalaisten asenteet jäsenyyteen sekä Euroopan Unionissa että sotilasliitto Natossa ovat muuttuneet entistäkin kriittisemmiksi.

Kielteisesti EU-jäsenyyteen suhtautui kyselyn mukaan viime vuoden loppupuolella 35 prosenttia suomalaisista, ja myönteisesti suhtautuvia oli 36 prosenttia. Neutraalisti EU:hun asennoituvia oli 27 prosenttia. Merkittävä ero syntyi kysyttäessä, pitäisikö Suomen liittyä Natoon jos Ruotsi liittyy. Silloin kannattajia olisi jo 41 prosenttia, ja selvästi enemmän kuin vastustajia. Selvästi suosituinta Suomen ulkopolitiikassa on muutenkin pohjoismaineen yhteistyö, jota kannatti 92 prosenttia. Pohjoinen ulottuvuus koetaan nyt kiinnostavana mahdollisuutena.

Suomalaiset suhtautuvat kielteisesti hallituksen toimintaan EU:ssa ja erityisesti sekä jäsenyyden vaikutuksiin maatalouteen että jäsenmaksujen suuruuteen.
Samalla 84 prosenttia suomalaisista oli kuitenkin tyytyväisiä ulkopolitiikan hoitoon ylipäätään. EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa piti hyvänä asiana 62 prosenttia ja johtavaa roolia maailman ilmastopolitiikassa toivoi 70 prosenttia vastanneista. Lisäksi 52 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että EU ”on ainoa voima, joka voi ohjata ja hallita Euroopan kehitystä”. 

Selvästi suosituinta Suomen ulkopolitiikassa on muutenkin pohjoismaineen yhteistyö, jota kannatti 92 prosenttia kyselyyn vastanneista. Euroopan unioni on kohtalomme pohjoismainen demokratian ja hyvinvointivaltion ylläpito on suuri polittinen tehtävämme.

Suurin uhkamme on äärikansallismielisen  ajattelutavan nousu euroalueella, jota ei kukaan voi enää hillitä. Silloin Eurooppa vaipuu takaisin sotia aiheuttaneisiin sekaviin itsekkäisiin todella epävarmoihin kurjiin oloihin. Siihen julmaan pelokkaseen vainoharhaiseen sotaisaan Eurooppaan en suomalaisena suurin surminkaan haluaisi enää ikinä palata! Tässä uskossa elä!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: