maanantai 23. toukokuuta 2011

NUORTEN ABC-HENGAILUA ON YHTEISTYÖLLÄ KEHITETTY



NUORET OVAT SAANEET OMAN TILAN ABC-SAVONLINNAAN

Tuskin keltäkään on jäänyt huomaamatta nuorten runsaslukuinen ABC-asemilla hengailu, etenkin iltaisin ja viikonloppuina se on runsasta. Nuoret haluavat olla ja mopoilla sinne missä on muita samanikäisiä nuoria. 


Nuorten kokontuminen ja vapaamuotoinen yhdessäolo ei ole mikään uusi ilmiö. Eikä se pohjimmiltaan ole mikään ongelma vaan täysin luonnollista. Minun kaveripiirini kokoontui joukolla maitolaiturille tonkkien päällä istuttiin ja sieltä seurattiin ohi ajavaa liikennettä vapaan seurustelun lomassa. Sanottakoon totuus, ettei sekään täysin sallittua ollut. Se oli vain porukalla valittu paikka.

ABC-hengailu on nuoriso-osaajien kouluttajien toimesta taannoin tutkittu. He tutkivat millainen on liikennemyymälöihin kokoontuvien nuorten ilmiö ja miten kyseinen parveilu liittyy nuorten sosiaaliseen kanssakäymiseen.Tarkoituksena oli löytää ehdotuksia toimivista keinoista ratkaista ongelmat yhteistyössä nuorten aseman ja muiden asiasta huolta kantavien toimijoiden kanssa.

Nuoriso-osaajan kouluttajan roolissa tutkijoiden tehtävänä oli ensisijaisesti tuottaa tietoa nuorisoilmiöstä. Samalla nostettiin esille ehdotuksia nuorisotyön asemoinnista, mahdollisuuksista ja menetelmistä kaupallisessa kontekstissa. Pohdittiin myös sitä, miten nuorten asiakkaiden tarpeet otetaan huomioon ja sovitetaan ABC-toimintakonseptiin. On toki selvää, ettei liikeyritys voi tehdä puhdasta nuorisotyötä.


Mutta nyt henkilökuntaa on koulutettu kohtaamaan nuoria uudella rakentavalla keinot hallitsevalla tavalla. Ovathan nuoret tulevia asiakkaita, eikä useinkaan ole selvää rajaa tavallisen nuoren asiakkaan ja piintyneen rauhallisen hengailijan välillä. Meillä Kouvolassa näitä huoltoasemia on useita.

Nuorten joutilaisuus ja asemilla oleilu aiheuttaa henkilökunnalle lisätyötä ja ongelmia järjestyksen pidossa. Etenkin myöhäisillan ja yön aikan vähäinen henkiläkunta voi olla helisemässä  ilkamoivien veijareiden kanssa. Kieltojen asettaminen näille omistaja-asiakkaiden jälkeläisille on toki helppoa ja alaikäisille se on oikeinkin.  Kasvavan nuorison tuomiin uusiin  haasteisiin tulisi myös eri nuorisotyön osapuolien osata vastata.  Tämä olisi sitä kasvattavaa puuttumista ja välittämistä, mitä nuoret vanhemmilta ja julkiyhteisöiltä kipeästi usein myös odottaa.

Tutkimuksessa päädyttiin suosituksiin haluttiin tilajärjestelyjä ja päädyttiin työntekijöiden nuoriso koulutuseen. Mietittiin  uusien nuorille suunnattujen palveluiden kehittämistä, ja yhteistyön rakentamista lähialueen nuosiso toimijoiden kanssa.


Todettiin olevan tärkeää kehittää yhteistyötä ABC-aseman kunnallisen nuorisotyön, nuorisotyötä tekevien järjestöjen, urheiluseurojen, koulujen, vanhempien, nuorten ja erilaisten asiantuntijaorganisaatioiden kesken. Mahdollisuuksia on haluttaessa löydettävissä todella paljon.

Nuorisotiedotus ja nuorisopalveluiden markkinointi siellä tavoittaisi niitä nuoria, joita ei muuten tavoiteta laisinkaan. Tapahtumien järjestämisessä ja niiden tuotannossa nuoria voitaisiin osallistaa nuorisotyön keinoin, jos siita vastaisivat alan opiskelijat  yhteisöpedagogi- ja kulttuurituottajaopiskelijat ja muut alueen etsivät nuorisotyöntekijät aseman henkilökunnan kanssa.

Nuoristyöntekijöiden jalkautuminen kentälle nuorison pariin on aina hieno asia. Nuorten parissa työskentelvien koulutustahojen, nuorisojärjestöjen, urheiluseurojen ennakkoluuloton ajan ilmiöiden havannointi ja uudenlainen nuorisoasioihin tarttuminen ei ole kovin yleistä Suomessa. Suutarit pysykööt lesteissään. Tätä uutta yhteistyötä, joka alkoi ABC-hengailuun havahtumista nostattaa toivon mukanaan innostusta myös nuorten keskuudessa.

Vapaalla eloisan reippalla suuntaa etsivällä nuorisollamme on vielä matkaa polullaan yhteiskunnan täysin vastuusa tuntevaiksi aikuiseksi.Tämä asia tulisi kaikkien aikuistahojen aina muistaa. Rajoja lapsille ja nuorille tarvitaan - ennen muuta joviaalia ratkaisukeskeistä myötäelävää suhtutumista.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: