maanantai 9. toukokuuta 2011

KUNTAPÄÄTTÄJILLÄ VAIKEITA PÄHKINÖITÄ PURTAVANA KOUVOLASSA













KOUVOLAN  KUNTAUUDISTUS VIETÄVÄ LOPPUUN JÄMÄKÄSTI

Kouvolan kuntauudistus on eduskuntavaalien mainigeissa saanut kuntapolitiikkaan ilmeisen hämmentyneet päättäjät. Onko suurimmat kuntapuoleet  vetämässä uudistuksissa henkeä, kaupungin johdon pelätessä tuumatauon aihettamaa alijäämäkehitystä?. Jos se johdon lehdessä mainitsema 400 000 euron kuukausimeno terveydenhuoltoon toteutuu ilman selkeitä  uudispäätöksiä, tilannehan on täysin kestämätön. Tepsivimmät lääkkeet ovat nyt erityisen vaikeaa päättäjien niellä. Kuntavaalit kun häämöttää jo kohta horisontissa.

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäen oikeutetut vahvat kannanotot lehdistössä ja virkamiesten pitkälle viedyt uudistusesitykset on koettu päättäjissä kiusallisena tuputtamisena. Kyllä johdon on näytettävä ja kerrottava kaupungin mahdollinen tai mahdoton suunta!. Ollaan oltu hiukan näreissään Kotiharjun maininnasta mahdollisena uuden sairaalan paikkana. Tiedon ei pitäisi olla uudistusprosessa ongelma, onhan johdon avoimuutta ja infoa vaadittu lisää kaupungin tulevista asioista. Valtuutettujen on vain pidettävä pää kylmänä ja lopulliset päätökset itsellään. Tuikitärkeä roolijakohan on kuntalaissa selkeästi sanottu. Kitinä vallattomuudesta on kyllä turhaa.

Mielestäni on kuitenkin täysin oikein, että virkakunta tekee kaupunginjohtajan johdolla välttämättömät talous- ja uudistuslinjaukset liikaa sivuille kurkkimatta. Asialliset etukäteis-neuvottelut ryhmien kanssa on toki oltava pohjalla. Mitä perusteellisemmin uudishankkeet valmistellaan, sen selkeämpää on valtuutettujen päättää asiasta. Sekavia tai "likaisia" papereita ei tule hyväksyä eikä uskoa!. Valtuutetuille tulee antaa tarkat laskelmat ja valittavia vaihtoehtoisia ratkaisuja päätöksiensä pohjaksi. Näin kunnallinen edustuksellinen kansanvalta toimii parhaiten.

Pitääkin vakavasti valtuutetuilta kysyä, ovatko he jäämässä päätös kammossaan soinilaisen kuohunnan panttivangeiksi? Kieltämättä heillä on suuri kannatus kaupungissa, mutta valtakunnan vaikuttajina heillä on nyt vain Jari Lindström Kouvolasta. Se saattaa avata edunvalvonnan kautta kuntapolitiikkaankin heille nostetta ja uusia yllätyksiä. Asiaa ei kuitenkaan pidä kokemuksen valossa liioitella.

Jos kunnalliselämässä aletaan miettiä jo nyt tulevia kuntavaaleja on selvää, tarpeellisia uudistuksia aletaan pelossa siirtämään vaalien jälkeen vuoteen 2013. Kouvola-sopimuksen uudistettu paperi lienee vielä voimissaan? Se on tärkein kysymys koko Kouvolan talouden tulevaisuuden kannalta. Tietääkseni Kouvolalla on vain edessään vaikeita ja erittäin vaikeita asioita päätettävänään. Sellaiseksi toimintojen sopeutus ja kuntapalveluiden pienikin palojen siirto kansalaisten keskuudessa helposti koetaan. Kokonaisuus kun ei lämmitä menettäjiä.

Pitäisi tulla myös selviä kohennuksia, muuten niitä palvelun menetyksiä on etenkin maaseudulla vaikea niellä. Kouvolakritiikki ei hevin laanu vain yksiomaan palveluja karsimalla. Siksi uudistuspakettin saamapäätä kuntalaisille pitäisi nopesti kasvattaa. Uusi sairaala olisi tässä mielessä yksi tärkeimmistä hankkeista nyt muun hyvän ohessa.

Kouvolassa on turvattomuus ja muutoshalu eduskuntavaalien tuloksen valossa samaa luokaa kuin Itä-Helsingissä? Jos sen ydinvaatimus on täysin muuttumaton kuntakenttä, meillä on  erityisen vaikea tilanne.Tähän huutoon olisi kuitenkin nyt osattava vastata viisaasti. On myös arveltu vaaleissa äänestetyn uudestaan kuntaliitoksesta, voi olla mutta niinhän ei saisi olla. Tunteet ei tosin useinkaan erottele valtovallan ja kuntien tehtäviä toisistaan yleispolitiikasta puhuttaessa. Lyödään helposti väärän puun takaa. Luulen kuitenkin koko totuus ei ole näin helppo nakki Kouvolassa..

Carean tasausrahaston ongelmat olisi myös pikaiseti ratkaistava, jos siellä on vielä selkeää kustannuksia aiheutavaa vaajakäyttöisyyttä? Kouvola Kymijoen kaupunki tiedotuslehti antoi mainion valoisan kuvan kaupunkimme nykymenosta ja tulevaisuudesta. Se on selvä todistus siitä tarmosta, jolla kuntaliitospähkinään on paneuduttu. Toivotaan parasta hyvät kouvolalaiset  ja eikä pelätä aina vain pahinta.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: