torstai 5. toukokuuta 2011

SANANVAPAUTTAAN ON VIRKKEISSÄÄN VAALITTAVA




SANANVAPAUS ON KUIN RAKKAAN ÄIDIN SYLI

Sanavapaus on kuin on kuin turvallinen rakkaan äidin syli. Se voi olla myös sydänystävä, jolle voi kaiken ilonsa murheensa vuodattaa. Voimme turvalliseti kertoa lähes kaikki asiamme avoimesti - mitä padassamme on kullonkin  muhimassa.  Sanan- ja mielipiteenvapaus on vapaan ja avoimen yhteiskunnan tärkein tukipilari ja viestittäjä todellinen sanamahdin airut. Se on kaikkein tärkein ihmisoikeus vapaan kansanvallan oikeuksista. Jokaisella ihmisella on sananvapaus Suomessa. Kaikkea mitä ihminen ajattelee ei suinkaan ole tarkoitettu puhuttavaksi, se on mitä suurinta julmuutta. Totuuden torveksi ei kukaan  saa itseään luulla!

Sananvapaus on oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Näin se on perustuslaissa kirjoitettu. Tätä oikeutta käyttäessään tulee muistaa kaikkinainen tolkku pohjattomassa mielipiteen palossaan.! Siinä on toinen syvempi totuus, omaa sanan vapauttaan on tarkkaan vaalittava. Sanottu sana on kuin ammuttu nuoli, jota et saa enää takaisin.

Sanominen ja mielipiteenvapaus kirjoitettuna ei ole kuitenkaan lain kahleista eikä eettikasta tai moraalista vapaata pölötystä tai puppua. Emme saa ainakaan julkiseti valehdella tai  leverrella toisista mitä sylki suuhun tuo. Sanankultaa pitää käyttää harkiten ja paikan ymmärtäen tai voin joutua vastaamaan sanoistaan leivättömän pöydän ääreen. Silloin joutuu vastaamaan liian polttavista kiistanalaisista sanoistaan; "Sanasta miestä - sarvesta härkään!" Toisen kunniaa ei saa loukata!

Meillä on myös osana sananvapautta lehdistonvapaus, jota sitäkin ohjaa hyvän lehtimiestavan mukaiset sääntönsä. Se mitä kirjoitan mielipiteenäni lehteen ei sitä Herra  paratkoon useinkaan julkaista sellaisenaan sanasta sanaan. Kaikea mitä kirjoitan lehteen ei ole sanalleen tai virkkeineen suikaan lehdessä julkaisevaa tekstiä. Kirjoittajan voin toivoa vain ettei ajatustani muuteta. Tämä on syytä pakahduksissaan kirjoittajien muistaa. Lehdessä lehden omistaja ja vastaavat toimittajat viimekädessä säätelevät mitä lehteen kirjoitetaan. Jos olisin oman lehteni päätoimittaja, sanan vapauteni ei silloinkaan olisi absoluuttista, vaan rajoitettu joskin laajempi oikeus. Tassä on vaikuttamiseni väylä sanomiseni ja vapauteni rajat lehteen kirjoitaessani ja viimein se josko julkaistu sanomani luetaan?.

Summa summarna Suomessa sananvapauteni on koko lailla reilassaan. Kun otan huomioon vapaan kirjoittamisen nettiin, on minulla lähes rajoittamaton sanavapaus. Voin kirjoittaa tänne omaan ADO SAKARI ALA-KREKOLAN IHME BLOGIin lähes kaiken mitä ajattelen ja jos saan  omalle lausekunnalle hyvän lukijakunnan, voin olla todella tyytyväinen sanataiteen harrastaja. Arvon lukijakuntani voi niitä päätelmiä kommentoda vapaasti ja liittyä kantaani. Jotkut voivat olla ja ovatkin täysin erimieltä täysin perustein.



Sinä se sananvapauden koko suuruus - Isäni taistelma oikeus on voimissaan!Tässä kannanottoni Sanavapaus-viikon teemaan...

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: