keskiviikko 4. toukokuuta 2011

SOPUPELAAMINEN ON JALKAPALLON SYÖPÄ‏




JALKAPALLO HIENOA JALOA URHEILUA?

Urheiluelämä menettää koko ajan alkuperäisiä ihanteitaan, jalona vapaiden rehtien miesten ja naisten kamppailuna voitosta. Viimeksi se  on puhuttanut kansaa kun kuningasjalkapallossa todettiin räikeää sopupelaamista. Keskusrikospoliisi otti  kiinni seitsemän Suomessa Rovaniemellä  pelaavaa sambialaista jalkapalloilijaa, joiden epäillään sotkeutuneen otteluiden lopputuloksen järjestelyihin. Lisäksi on pidätetty singaporelaismies, jonka puolestaan epäillään lahjoneen pelaajia toivotun tuloksen saavuttamiseksi.

Pelien järjestely vedonlyöntitarkoituksessa on äärimmäisen vastenmielistä. Kyse on järjestyneestä vedonlyöntirikollisuudesta, jota harjoitetaan urheilun varjolla. Enkä halua sattuneesta syystä puuttua ilmiöön syvemmin, haen vain reilua peliä veikkausliigaan ja tätä kautta koko suomalaiseen urheiluelämään yleisesti. Sopupelin on perutellusti todettu FIFAa myöten olevan doppaustakin pahempi lieveilmiö urheilussa.

Tämä ei koske pelkästään urheilua, vaan sillä on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Veikkaus yhtiön tarkoitus on tuotta voittovaroja yleishyödyllisiin tarkoituksiin, opetuministeiriö jakaa sen tuotosta varoja suomaiselle kulttuurille eduskunnan säätämän jakosuhdelain mukaisesti. Lain mukaan veikkausvoittovaroista taide saa 38,5 %, liikunta 25 %, tiede 17,5 % ja nuorisotyö 9 %. Tämän lisäksi ministeriön vapaaseen harkintaan jätetään 10 %, jonka käyttö määritellään joka vuosi erikseen. Tämän jättipottin jako kiinnostaa myös hämärämiehiä.

Alkuun veikkausvarat jaettiin urheilun ja liikuntakasvatuksen kesken.  Mutta jo vuodesta 1953 veikkausvaroja jakamaan tulivat lisäksi tiede, taide ja nuorisotyö. Onnistunut vedonlyöntirikos syö tätä jakopääomaa rotan lailla. Myös muut rehelliset veikkaajat kokevat huomattavia menetyksiä.

Sopupelit eivät ole mikään uusi asia jalkapallossa eivätkä muussakaan urheilussa. Hyvässä muistissa on vielä 1998 julki tullut pesäpallon sopupelijupakka, jossa suuri joukko pelaajia ja heidän taustavoimiaan kärähti otteluiden järjestelemisestä. Sen seurauksena pesäpallon suosio romahti vuosikausiksi. Jalkapallossa sopupeleistä puhuttiin jo 1960- ja 1970-luvuilla ja 2005 viimeksi. Varsinkin kauden lopulla oli tapana junailla loppuottelupaikkoja ja putoamispelejä epäurheilijamaisesti.

Myöhemmin mukaan kuvaan tulivat kansainväliset vedonlyöjät. Vetoa alettiin lyödä mitä ihmeellisimmistä asioista. Vedonlyöjiä on kiinnostanut paitsi Veikkausliiga ja Ykkönen myös alemman tason pelit. Kaikkea kokeillaan missä järjestetyllä pelejä voisi onnistua, sehän on absurdisti ikäänkuin puhdasta, joskin money launderingia so. "pestyä" rahaa! 


Selvitysten mukaan joissakin maissa kuten Malesiassa ja Singaporessa vedonlyönnistä on tullut kansanhuvia, ja lähes kaikki pääsarjojen pelit yritetään ratkaista muin kuin urheilullisin menetelmin. Tutkinnan kohteena olevissa otteluissa seurojen ei epäillä osallistuneen junailuihin. Todennäköisenä pidetään, että sopuilut ovat olleet joidenkin pelaajien ja heitä lahjoneen henkilön puuhastelua.

Jalkapalloliiga ry on erottanut ylimääräisessä kokouksessaan Tampere Unitedin jäsenyydestään ja sen taru kotimaan tämän kauden jalkapallokentillä sai myös äkkilopun.Se katsoi seuran ryhtyneen epäilyttävän tahon kanssa yhteistyöhön. Kovat keinot otettiin likaisten keinojen lääkkeeksi ja  ryhdikkyys lienee tarkoitettu opiksi myös muille? Tämä on vähintä mitä liigassa voidaan tässä tehdä.

Jalkapallon maineen kannalta ja muunkin urheilulle on tärkeää, että  Suomessa rötökset selvitetään ja tällainen toiminta saadaan loppumaan.  Suomeen tälläinen alakulttuuri ei tietenkään vähäisiltäkään osin kuulu. Kansainvälinen jalkapalloyhteisö on kiitellyt Suomessa todettua sopupelin ilmituloa vuolaasti.Siitä voimme olla jopa hiukan ylpeitä.


Kouvolakin on mukana jalkapallon veikkausliigassa ja onneksi MyPaa ei ole nyt tarpeen mainita lainkaan tässä yhteydessä. Huippu-urheilun voimakas kaupallistuminen ja sen muuttuminen liiketoiminnaksi ja ammattiurheilu ei sinänä ole huolestuttava ilmiö, vaan se kuuluu markkintalouteen ja on osa viihdeteollisuutta. Sen lieveilmiöiden kanssa on vain eläminen ja kaikkien urheiluelämän osapuolien on oltava hyvin valppaina asioiden saamiseksi oikeaan malliinsa.

"Paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista." sopinee vaivoin urheilijoille laihaksi lohduksi näissä ikävissä toheloinneissa..

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: