torstai 11. elokuuta 2011

HAUSSA ON VALTIOMIES TASAVALLAN PRESIDENTIKSI




PAAVO  LIPPONEN ON NYT EHDOKAS  TASAVALLAN PÄÄMIEHEKSI

Anteeksi vain arvon suominaiset, mutta haussa lienee tällä kertaa valtiomies? En uskalla vähätellä tippakaan ansioituneita naisia, mutta tältä se vaan vahvasti näyttää. Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja puhemies Sauli  Niinistö on ollut aivan ylivoimainen suosikki tulevaksi Suomen tasavallan presidentiksi. Hän kirjoitti sarkastisesti blogissaan:"Muista aina poikani, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”. Näin valtakunnankansleri Oxenstiernan kerrotaan lausuneet pojalleen henkisenä testamenttinaan, hän oli 1500- ja 1600-lukujen taitteessa elänyt ruotsalainen valtiomies. Taisi olla erityisen viisas mies!  

Vaalit on ajateltu olevan saletti Sauli Niinistön läpihuutojuttu, demokratian pakollinen vaalilain edellyttämä seremoni. Pitää kuitenki muistaa, ettei kansan harkintaa ja valtoimia  ajatuksia ei voi kukaan etukäteen suita eikä arvata. Kansalaiset eivat aina pidä ohjailusta  etenkään liian varmoiksi julistetuista lopputuloksista. Me haluamme päättää ihan itse oman ehdokaamme numeron ja se on salaisuus!.Viime eduskuntavaalien historiallinen jytky oli mieliin painuva  kokemus oikukkaasta kansantahdosta. Ehdokasasettelu on ollut tähän asti enemminkin velvollista kansliatyötä, kuin vakava haaste suosikille.  Jos yllättävä titaanien taistelu Niinistö vastaan Lipponen toteutuu, se nostaa kyllä  keskustelun tasoa huomattavasti. Voimme odottaa vaalien arvoista
 kamppilua - harkittua asiakysymyksiin paneutuvaa linjakkuutta ja  sisällöt tarkkaan tuntevaa keskustelua..

Nyt kun entinen pääministeri ja kokenut demarijohtaja Paavo Lipponen ilmoittautui viimein demarien presidenttikilpaan mukaan. Hänet valittaneen myös ehdokkaaksi, niin perijuurin valtiolliset ovat hänen ansionsa. Vaalikilpa käynnistyy nyt vauhdilla ja vaalikoneeseen laitettin ikään kuin virta päälle. Politiikan näyttämölle tuli uutta säpinää ja  valtiomiessarja saanee kaipaamansa raskaansarjan täydennyksen. Vahvaa pääministerin roolia ulkopolitiikassa ponnekkasti ajanut Lipponen pitäytynee, jos hänet virkaan valitaan, arvojohtajan roolissa?. No tuskinpa nyt sentään! Hänellä on ilmeinen halu ohjata asioita linjansa mukaan, tulla apuun ajamassaan myönteisessä eurooppapolitiikassa ja sehän onkin todella ryhdikäs teko.

Ulkopolitiikassa erityisen kokenut valtiomies Paavo "Mooses" Lipponen ei jätä ketään kylmäksi, ei hyvässä eikä pahassa.  "Nahkurin orsilla tavataan" oli eduskunnan värikkään retoriikan huippu! Ja "so what" oli niukkatiukka vastaus. Tähän asti juuriltaan savolainen piällysmies Lippos Paavo on luvannut pysyä poissa kaikista vaaleista. Hän on kertonut kirjoittavansa vain muistelmiaan eduskuntatalossa. Toisella kädellä hän on tosin ajanut Nord Streamin asiamiehenä kaasuputkea Venäjältä Saksaan hyvinkin onnistuneesti. Hän on demarien pelastava enkeli ja taivaanlahja,  niin heikoilla ovat muut demaritarjokkaat olleet Niinistön jyrän alla.

Suomen keskustan  täysin uupumaton lapinmies Paavo Väyrynen ilmoittautui jo ennen eduskuntavaaleja täysin omatoimisesti puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Sittemmin Väyrynen ihmetteli miksei hän kaiken kokenut valtiomies kelpaa puolueelle? Koskapa hänen aloitteensa ei saa puolueen johdossa aikaan kuin jäättävää tuhahtelua. Keskusta on aina tullut yllättävän vahvalla ehdokkaalla mukaan ja sitä kai saadaan odotella tovi?

Perusuomalaisen puheenjohtaja jytkyn luoja Timo Juhani Soini on ollut eduskuntavaalien jälkeen Niinistön vahva haastaja arvioissa. Vihreiden Pekka Haavisto saanee viiteryhmiensä jakamattoman tuen. Kristillisdemokraatit  vallinnevat ukkokuoron vastapainoksi vahvan mahtinaisen? Nyt antaisin persujen ravimiehille vihjeksi tilanteesta seuraavaa, varman kaksarin lisäksi paras veikata melko varmaa triplaa ja jos rahaa on panostaisin myös kahta ehkä kolmea vahvaa voittajaa ja rahaa satavarmasti tulee ettei paskalle taivu.! Nimiä ja numeroita en kerro - kyllä kansa ne tietää!


Kaiken edellä kerrotun lisäksi voisin kirjoittaa pitkän listan kaikista kyvykkäistä presidenttiehdokkaista. Jätän loput potentiaaliset kyvyt kansalaisten omaan harkintaan.
Mutta vain yksi on varmaa - ensi talvena Mäntyniemeessä on uusi isäntä ja maamme armoitettu päämies.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: