perjantai 5. elokuuta 2011

JOKO RIITTÄÄ KOUVOLAN CHINA CENTERIN PYYKINPESU?





KIINA KESKUKSEN PORTTI ON TODELLA HIENO RAKENNELMA

"Voi tätä käsienpesua, tätä jälkiviisautta, tätä oman rinnan röyhistelyä, tätä populismia, jota täällä Kouvolassa on harjoitettu."

Ei vähättele tippaakaan veronmaksajien menetyksiä. Mutta onko kukaan ajatellut mitä kiinalaiset Nordic China Centerissä edelleen olevat yrittäjät ajattelevat tästä ainaisesta konkurssipesän ongelmien puimisesta. Tästä loputtomasta kirjoittelusta ja ponnekkaasta polittisesta pyykinpesusta. Kyllä kiinalaiset yrittävät avata sana sanalta China Centerin heitä kipeästi koskevia kirjoituksia - ne ovat heidän mielestään perin saatanallisia säkeitä.

Tuskin tämää palvelee enää ketään missään asiallisessa yhteydessä. Kaikki kivet on käännetty kaikki madot koukkuun pantu ja kalaakin on saatu kosolti.Nyt kyllä asia jauhaa paikoillaan kuin kiinalainen rukousmylly. Grande Finaalina lienee tulossa oikeudenkäynti miten ja miksi tähän vanhan Kouvolan elinkeinoyhtiöiden ja kiinalaisyrittäjien katastrofiaaliseen tilanteeseen on päädytty ja miksi? Tuskin tästä enää polittisia irtopisteitä on saatavissa Kouvolan eduskuntavaalin lopputulosta enempää. Tai menen ja tiedä negatiivisyyden taivaallista voimaa ei voi ainakaan Kouvolassa aliarvioida, sillä menneään todella pikälle vallan perimmäisiin kamareihin ja sieltä myös pian pois.

Kohtuus tässä vaiheessa ja tietty armeliaisuus,sanoisinko viileä hillitty harmonisuus paljon menettäneitä kiinalaisia kohtaan ei liene käynyt kenekään mielessä? Hyvä pöytätavat on jo nyt täysin unohdettu, puikkoja ei osata käyttää laisinkaan. Tuntuu vahvasti siltä, ettei kiinalaisia ole tässä jutussa mukana ollenkaan. Muuna kuin viranhaltijoiden ja viisaiden yritysasiantuntijoiden lännenkaupan oppipoikina ja näinhän kyse alussa vahvasti olikin.

Kunnes keskuksen omistaja alkoi toteuttaa hänen mielestään hallussaan olevaa yritystoimintaa vähittäiskaupan suuntaan - elinkeinoyhtiön haluaman tukkukaupan sijaan.?Tässäkin oli kyse siitä ne otettiin kutsuviisumein vastaan, jotka olivat halukkaita tulemaan, pitihän massiiviset tilat saada täytetyksi. Rahahanat yritettiin innokkasti aukaista, näinhän kaikki aloittelevat yrittäjät kaikkialla tekee! Laskut piti kunniallisesti saada maksetuksi. Sitten liiketoiminta - se pieni puro kuivui kannattamottomaksi noroksi.

Suomalaisen oikeusvaltion ja Kouvolan elinkeinopolittiikan toimet eivät  ole auennut heille ummikoille laisinkaan - näissä heille täysin käsittämättömissä käänetissä. He olivat ja ovat edelleen ulkona kuin lumiukot osapuolena. He kyselivät minulta kuka China Centerin nykyään omistaa, muutoksesta ei ole heille vielä kerrottu mitään? Voisiko joku valtuutettu
asiantuntija sen heille käydä kertomassa?

Tapaus on harvinaisen perinpohjin puitu ja selvä tapaus - se ei mennyt kenekään käsikirjoituksen mukaan. Kaikkein vähiten kiinalaisten ahkerien ja toivorikkaiden pienyrittäjien. Paha epäonnostuminen on kaikkien Suomen kiinalaisten karvaassa tiedossa ja vain kielitaidottomuus estää heitä tietämästä asioiden todellista raadollista lopullista tilaa Kouvolassa.

Kiinalaisyrittäjät olivat täysin sen varassa mitä kaupungin Kiina-strategiasta keskuksen omistajalle Wangille ja pienyrittäjille tulkkien välityksellä oli kerrottu. Olen käynyt kiinalaisten kanssa keskusteluja liiketoiminta näkymistä ja heillä on todella uskomatonta epätietoisuutta asioiden todellisesta tilasta erityisesti alussa ja vielä nykytilastakin. Heille luotiin erityisen suotuisat ja menestykkäät yritysnäkymät ja kaupungin vankka elinkeinotoimen ja elinkeinoyhtiöiden sekä paikallispankin tuki antoi odottaa todella paljon!.  Toiveikas punamatto vetäistiin kerralla kylläkin pian alta.

Tullessaan Kouvolaan he maksoivat suuren pantin Kiinan ulkomaankauppa keskukselle, joten kyse ei ollut mistään liikeseikkailusta! Pelkkä Chaina Centerin suuri portti kertoi heille miten suuresta ja varmasta hankkeesta oli täällä Kouvolassa kyseessä.  He elävät omillaan perheidensä omaistensa ja sukulaistensa tukeen turvautuen ja kaikesta takaiskuista huolimatta vankasti suomalaisiin yritysmahdollisuuksiin edelleen luottaen. Tästä asenteesta voisimme ottaa oppia, tästä kaiken  polemiikin polttavasta wokkipannusta - kiinalaisten yrittäjien piinapenkistä.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: