keskiviikko 3. elokuuta 2011

KOUVOLAN SAIRAALAHANKE ON TODELLA HYVIN VALMISTELTU


KOUVOLAN RATAMO-HANKEEN KAKSI VOIMANAISTA ANNIKKI NIIRANEN JA KATI MYLLYMÄKI

















Olen ihmettellyt todella paljon Kouvolan uuden sairaalanhankkeen tiimoilla käytyä kovaa poliittista kissanhännän vetoa. Mediaan on kerrottu tai vuodettu mitä ihmeellisempiä selityksiä hankkeen huonosta hoidosta tiedotuksesta ja virkamiesvalmistelun puutteellisesta polittisesta ohjauksesta. Täytyy totuuden nimessä sanoa - nämä väitteet ovat kyllä täysin vailla pohjaa. Sen voin tarkkaan arvioiden nyt kaikille todeta. 

Totuus on täysin päinvastainen kuin kriitikot väittää, se on selvää jos on vähänkin hankkeen perinpohjaiseen valmisteluun tututustunut. Kaikki valtuutetut eivät ole mukana kaikissa käänteissä - se nyt on päivän selvää. Sairaalahanke on kuitenkin kokonaisuutena jopa kiitettävä terveyspaketti kaikille Kouvolan asukkaille kaikista nurinoista huolimatta.!

Kaikkia veranalla käytyjä vääntöjä en voi tietää, mutta kokomuksen perinteinen hajanaisuus on tehnyt hankeesta tarpeettoman hetteisen. Tietty henkilöiden paikkakunta lähtöinen itsekäs eripura tekee siitä hyvän kohteen hankkeen jopa onnistuneelle hajottamiselle.?


Julkinen terveydenhuolto on kuitenkin koko kansanterveyden perusta, eikä sen hyvää hoitoa ja orgaisointia pitäisi uhrata liian henkilökohtaisin perustein. Hankehan kantaa hyvin toteutettuna useiden vuosikymmenien taakse - kauas onnelliseen tulevaisuuteen myös maaseudulle. Sen hyvästä hoidosta on jaossa vielä tukku kuntaneuvoksen tittelitä ja muita arvokkaita kunniamerkkejä - kahvia ja kermakakkua!. Ja Kouvolan terveydenhuoltoon tulee kauan odotettu huomattava odotettu parannus.

Virkavalmistelu polittinen ohjaus ja yhteistyö virkakunnan välillä on ollut selvästikin erityisen hyvää - paperien perusteella jopa esimerkillistä. En voi tulla muuhun tulokseen jarrutuksesta, kuin että kyse on tulevista kunnallisvaaleista. Jo nyt käydään kovaa vaalitaistelua alueellisista äänistä.


Sairaalanpaikkaa keskustaan on ajettu liian puhdasoppisesti Kotiharjuun. Sitä ei liene tarpeeksi etukäteen mietitty, koska se on hyvin perustein erityisen tärkeä pala kokonaisuuden kannalata. Näin voidaan jälkiviisaasti sanoa. Olisi luullut löytyvän parempi vaihtoehtoinen - siis kuivempi paikka sairaalalle, kuin Paskosuon hetteinen tontti. Koska sitä on todella helppo vahvoin argumentein vastustaa. Tämä on ainoa miinus koko suunnittelu- ja päätösprosessissa.

Hienoa on tietenkin, kun myönteinen rakentamispäätös on viimein saatu. Toivottavasti saamme huippusairaalan hyvään paikkaan, jossa potilaat saavat parasta mahdollista hoitoa  ja motivoitunut henkilökunta voi tehdä nykyaikaisissa puitteissa parhaansa heidän eteensä.


Ratamo-hankeen vahvuudeksi voidaan laskea sen kokonaisvaltinen kattavuus.  Kun tarkastellaan koko sairaanhoidon ja sosiaalihuollon niveltyvyyttä ja erikoissairaanhoitoon pääsyn toimivuutta ja palvelun kokonaisvaltaista parantamista. Se antaa myös taajamien terveyspalveluihin huomattavia kohennuksia. Tämähän on juuri sitä parattua asiakaslähtöisyyttä , jota kaikissa käänetissä on siltä vaadittu.  Niitä perusteltuja parannuksia on rapautuneilta yleiseiltä sairaalapalveluilta vaadittu kuorossa. Tätä tavotetta ei pitäisi lähteä lyhytnäköisin aluesyin enää romuttamaan.

Sairaalan paikkakysymys on noussut yli kaiken muun asian. Kansalaisten on enää vaikea arvioida mihin tämä kuntapolittinen lotto-arvonta lopulta johtaa. Ja millä alueella on jokeri hihassaan, sitä voimme enää vain arvailla? Sairaalanmäellä on edelleen omat vahvat kannattajansa. Vai pitääkö minunkin Kasarminmäeltä sanoa - Kassunmäki on suosikkipaikkani nyt? Kun päättäjillä näyttää olevan oma paikkakunta suosikkina, etten sanoisi omalehmä tukevasti ojassa.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: