tiistai 2. elokuuta 2011

ONKO SUOMI OUTOJEN OTUSTEN IHMEMAA?


MUURAHAISPESÄSSÄ ISTUMINEN ON YKSI OUTO SUOMALAINEN TAPA


Uuden kansainvälisen matkailuoppaan mukaan me suomalaiset olemme muka outoa kansaa. Meidän huvitukset ja harrastukset ovat kuulemma lievästi sanottuna erikoisia. Olemme mukamas outojen otusten maa?. Toukokuussa Britanniassa julkaistu opas kertoo humoristisesti, millaisia me suomalaiset kliseisesti olemme. Huumorintajuttomat lopettakaa lukeminen tähän, me muut kovahermoiset jatkamme hymyssä suin. Kirjassa ruoditaan - kuinkas muuten - kaikkea meidän suomalaisten pukeutumistyylistä uskontoon ja kieleen. No ei näitä juttuja voi purematta tietenkään niellä!

By the way!Suomalaiset tietävät olevansa outoja, ja he ovat ylpeitä siitä. Oppaan mukaan kylähullun maineen saaminen on yksi suurimpia kunnianosoituksia. Suomalaiset myös pitävät oudoista asioista, mistä todistavat pitkään vallinnut antennipipomuoti suosikkikuviona suuria mansikoita  ja sukseton sauvakävelyvillitys. Alinomainen urheiluinnostus ja laihtumiseen tähtäävä liikuntavalmius vaatii kokoaikaista tuulipukua lähes kaikissa tilaisuuksissa. Metsämökille korpeen susien keskelle järvenrantaan ja erityisen puuttellisiin oloihin on lähes pakko kaikkien kesällä mennä. Siitä täysin yksinäisestä paikasta, niistä tyystin primitiivisistä oloista, maksetaan enemmän kuin kaupunkikodista. Lähes kaikki kuuluvat samaan saksalaiskirkkoon -mutta kukaan ei oikeastaan usko sen "outoon" paimentolaiseen sanomaan?

Suomalaiset johtavat maailman kahvinjuontitilastoa oppaan mukaan jopa 9 kupillisella päivässä. Vaikka hullu kansa juo mielellään kahvinsa vaaleapaahtoisena. Kahvin pitää olla sen verran vahvaa, että lusikka seisoo kupissa suorana. Kahvinjuonnista seuraa hulvaton puheripuli - kun muuten ei puhuta eikä pukahdeta paljonkaan. Suomalainen saattaa vaieta täysin useiksi kuukauksiksi kuin asiassaan puhumaan kieltäytynyt rikollinen. Sitä avioliittoilmiötä kutsutaan osuvasti mykkäkouluksi. Naista ja miestä ei erotella suomen kielessä vaan molemmat on hän, mutta kumpi hän on - se on usien vaikea arvioida. Kahvinjuonti on myös aikuistumisriitti: vasta kun juot kahvia, olet aikuinen ja tukkasi tummuu lopullisesti. Viime sodat eivät ole vielä loppuneet, vaan taistelut jatkuvat kertomuksissa ja kaikissa valtion virallisissa tilaisuuksissa. No tsot tsot!

Ruisleipä on mustaa kovaa ja hapantunutta ja sitä syövät kaikki. Lisäksi suomalaiset syövät salmiakkia - paljon ja kaikessa muodossa. Mämmiä syödään jouluna ja se on outoa joskin yllättävän hyvänhajuinen ruskea paksu puuro. Oppaan mukaan gastronomiaan perehtyneet suomalaiset jopa syövät salmiakin makuisia porsaan kyljyksiä. Suomalaisnuoren perjantai-illan ateria puolestaan koostuu salmiakkijäätelöstä ja salmiakkivodkasta. Ja silloin kaikkien on pakko olla ympärikännissä; muuten tulee varmasti kuonoon. No kaikki ei sentään oppassa natsaa täysin.

"Suomalaiset ovat parhaimmillaan, kun olot ovat kauheimmillaan." Istutaan kilpaa muurahaispesissä ilman housuja. Jalkapalloa pelataan suossa munia myöten. Akkaa kannetaan kilpaa MM-tasolla asti ja voittaja  pää alaspäin - naisen nenä miehen pakaroiden välissä. Löylykilpailut lopetetaan vasta joku kuolee, suurin onni on jos uhri on ulkomaalainen. Tässä hyvin armollinen suppea otos kaikista oudoista hullutuksistamme - hilpeyttä aiheuttavista kummallisuuksista.

Sisu kiteyttää suomalaisen perimmäisen mielenlaadun. Suo kuokka ja Jussi on täyttä totta miehen mielessä! Kun jotain aloitetaan, se on saatettava loppuun vaikka henki menisi. Sisu on kehittynyt vuosien saatossa, kun suomalaisten on täytynyt taistella jäätäviä lämpötiloja vastaan ja painia karhujen kanssa. Jääkarhuja tavataan usein Helsingin keskustassa päivittäin, vai oliko ne humalaisen näkemiä albiinokaneja? Suomalaisilla on erityisen herkkä korva muiden otusten kritiikille ja suuttuvat jos näille hullutuksille nauretaan tosissaan. Norsuilta kysellään mieluusti mitä ne meistä ajattelevat.

Alkoholi juodaan enemmän kuin vettä ja se on oiva keino, jolla saavutetaan hetkellinen maanpäällinen autuus. Mitä halvempaa voimakkaampaa ja suomalaisempaa alkoholi on, sitä parempaa se on miehen juotavaksi. Mieluusti sitä koristaa Suomen lippu.Kalja ei oikeastaan ole edes alkoholia vaan rapaa.  Limuviinoja on kehitetty nimenomaan lapsille sopivaa juoda. Naiset pyrkii voittamaan miehet juomisen määrässä ja viinakestävyyttä mieluusti testataan usein sairaalan letkuihin asti. Suurimmat promille määrät kerrottaan lehdessä suurina uutisina, etenkin jos hengissä on jostain ihmesyystä  pysytty. Jos et juo viinaa seurassa sinut asetetaan kirkkaan lampun eteen kertomaan miksi vitussa Sä et juo! Ruokotonta räyhäämistä - sammumista pidetään suurena hilpeänä sankaruutena ja ihailtavana suorituksena. Siitä on sepitetty todella suosittuja iskelmällisiä sankarilauluja. Jälkeen päin väitetään, ettei muisteta mistään törttöilystä yhtikäs mitään.

Oman lukunsa kirjassa saamme me suomalaiset miehet. Viinit on homojen juomia, mutta vinetto oli kuitenkin eniten myyty viini. Suurta mahaa kannetaan täynnä ylpeyttä. Pelkän lenkkimakkaran syöntiin on perustettu miehinen makkaraseura. Suurella osalla miehiä lippis on kasvanut  kiinni päähän. Nuorten miesten on pakko ajaa aina hurjaa ylinopeutta ja normi on jäsenyyteen pyrkivillä kuolonkolari.  Machoimmatkin meistä muuttuvat kuulemma viimeistään avioliittoon astuessaan essu edessä oleviksi tohvelisankareiksi.Vahvan naisen käskytys voikin täyttää armeijan jälkeisen tyhjiön miehen elämässä.

Suomalaismiehiä myös usein syytetään epäromanttisiksi, masentuneiksi ja vähäpuheisiksi. Se on täysin epäreilua, sillä Suomestakin on mahdollista löytää mies, joka on iloinen keskustelevainen ja antaa runsaasti lahjoja. Hänen nimensä on Joulupukki. Onneksi tämä nyt ei ainakaan  pidä  paikkansa, vaan on brittien tuulissa sateessa ja ainaisessa pimeässä sumussa syntynyt vääristyneen humoristinen äärikäsitys?.

Yksi suomalaisten pakkomielteistä on ruotsalaisten voittaminen missä tahansa - vaikka tilastoissa jäätelönsyönnistä. Lähes koko kansa lähti kävelemään kodeistaan pois voittaakseen ruotsalaiset sotilasmarssissa sotien jälkeen. Voittaminen on tärkeää, mutta ruotsalaisten voittaminen vielä tärkeämpää. Jos moukari lentää maaottelussa  katsomoon, ollaan huojentuneen tyytyväisiä sen lennosta ruotsalaiskatsomoon.

Suomalainen vie kotoa kaikki "omat" ruuat ulkomaan matkalleen ja näin koettu kotoisuus kerrotaan kaikissa kukkakorteissa. Pahimmillaan vieroitusoireet saunasta näkyvät Helsinki-Vantaan lentokentällä. Sen sijaan, että suomalaiset soittaisivat kotiin rakkauden ja ikävän puheluita, he möläyttävät nopeasti puhelimeen: "Lämmitä sauna, olen kohta kotona!" Kaikki vieraat "ulkomaanliat" on pestävä äkkiä pois! 

Suomi on kyllä paras maa meille kaikille suomalaisille - sanoo sitten brittiläistynyt suomalainen toimittaja häpeissään normaaleista Suomi-tavoistamme sitten mitä tahansa.! Vai mitä hyvät kansalaiset?

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: