tiistai 16. elokuuta 2011

KUNTALIITOS VOIMAANNUTTI KOUVOLAN





















HANSATALO KOUVOLAN KESKUSTASSA EDUSTAA UUSINTA RAKENNUSTYYLIÄ

Kouvola on ihmisläheinen täyden palvelun kaupunki, jossa on helppo elää asioida ja asua .  Kuntaliitos on eniten voimaannuttava kasvutekijä koko Kouvolan yli satavuotisessa historiassa. Kertaheitolla Kouvolasta tuli vuoden 2009 alusta Suomen kymenneneksi suuri maaseutukaupunki  ja kaakon suurin kasvukeskus. 

Kouvolan liitostoimia tosin arvostavat vain kuntaasiantuntijat ja kuntapuolen toimia rahoittavat ministeriöt, ylipäänsä siellä jossa on  laajaa näkemystä ja oikeaa tieto kuntien nykytilasta.  Kuntaliitoksessa  saimme kuuden kunnan maat ja mannut, kaiken tietotaidon ja tuiki kelvolliset viran- ja toimenhaltijat yhteisiä kuntaasioita hoitamaan. Uskokaa tai älkää tämä ei ole naivia sinisilmäisyyttä eikä pöhöpopulistista runkkausta, vaan arjen viileää aikuista tosiasiaa. 

Kouvolaan on tulossa uusi kaupunginsairaala ja mittavat perusterveydenhuollon uudelleenjärjestelyt. Täällä on erityisen vahva yksityisten terveyspalvelujen verkosto. Kouvolaan valittiin ylisuuri  liitosvaltuusto myös taajamien ja maaseudun asioita hoitamaan.  Kaikkien asukkaiden ääni kuuluu näin määräänsä paremmin. Kouvola on hyvien liikenneyhteyksien ja rautateiden risteyskaupunki.  On lyhyt matka autolla kaikkialle. Utissa on myös kansainväliset mitat täyttävä lentokenttä. Täällä on hyvää perusopetusta  ja laadukkaita ammattikorkeakouluja ja kruununa moderni Paja-rakennus.



Kouvolassa saa  ja pitää olla erimieltä puolueiden sisälläkin.  Siitä johtuen päätöksiä puidaan tarkasti  ja peripohjin. Täällä ei yksi puolue onneksi määrää  kaikesta, toisin oli ennen vanhaan " hyvinä" aikoina!. Tasapuolinen kansanvaltisuus on suuressa kunniassa tai ainakin pitäisi olla. Kouvolan suurin puolue oli eduskuntavaaleissa perussuomalaiset,  se on vahvuus jos mikä!. Vanhan Kouvolan epäkohdat esitellään uupumatta vuodesta toiseen uuden kaupungin ongelmina. Täydessä vauhdissa alinomaista peräpeiliin katsomista kun pidetään täällä suurinpana viisautena. Ne "vanhat" puolueet joutuvat tosin hoitamaan ikävät kuntien saneerauspäätökset. Ne  ääniä rotan lailla syövät ja kansaa hyödyttävät kuntapalveluiden uudelleenjärjestelyt ja perusparannukset. 

Vanhan suomen kielen sana "kouvo" tarkoittaa karhua, aavetta, sutta, täitä ja kirkuvaa lintua. Noita kaikkia eläimiä löytynee nyky Kouvolan laajoilta tanhuvilta ainakin ajoittain. Kouvolan paras pitäisi olla kaikken puolueiden ja väestöryhmien yhteinen asia! Arvot on näin kirjaan yhdessä merkitty. Täällä ei vilpitöntä ryhmähalia pitäisi hävetä!

Kouvola on kansoitettu teollistumisen myötä Suomen eri heimoista, suuri osa asukkaista on  kotoisin  maalta ja muualta.  Sekin voi nähdä juurevana vahvuutena, jota kaikissa vanhoissa kaupungeissa  ei ole.  Se tuo kokemusta tietämystä  taitoa ja ennemuuta maalaisjärkeä erilaisten lennokkaiden kuntatoimijoiden outoihin suunnitelmiin.

Kouvolan täyteen rakennettu ydinkeskusta on komiaa lasia ja betonia. Korkeat kerrostalot antavat  hyvän vaikutelma  menestyvästä läntisestä metropolista.  Keskustan kaavallista avaruutta saadaksemme pitäisi puhua visioissa laajasta jokikeskuksesta, johon kuuluisivat taajamista Kouvola, Myllykoski, Koria, Kuusankoski ja Valkealan eteläiset osat. Uuden sairaalan sijaintisuunnitelma Kotiharjun suolle kielii myös kaavallisesta ahtaudesta suppealla ydinalueella. 

Jylhän 70-lukuinen kaupungintalo on carraran marmoria, samaa komeaa kiveä kuin Finlandiatalo! Kouvolassa on tosi halvat asuntojen neliöhinnat. Eikä kulttuurilautakuntakaan elä enää sadanvuoden untaan, vaan valppaana seuraa aikamme alati muuttuvia kulttuurisia ilmiöitä erityisen tarkasti.! Kävelykadun vesielementti on joillekin ilmiöistä tärkein!  Hyvää hauskaa kesäteatteria tarjotaan todella paljon,  sitä toteuteaan harrastevoimin ja kiitettävin ammattimaisin  ottein. Kouvolan Sanomat on hyvä lehti, sitä kutsutaan leikkisästi Kouvolan Piskiksi.


Kouvolassa on upean Repoveden kansallispuiston rikkumatonta rauhaa.  Meillä on erityisen paljon uimarantoja  vesistöalueita mökkeillä virkistyä ja kalastaa. Tykkimäki on kokoperheen vetovoimainen riemastuksen aihe!Ulottuvilla on Suomen suurin vesialue Kymijoenvesistö, se tarjoaa verheyttä veneillä ja upeita luontonäkymiä kuvailla. Marjoja ja sieniä on laajat metsät täynnä. Täällä  on maailman parhaat nopeimmat paperikoneet ja ne  tekee myös huippulaatuista painopapaeria. Nämä ovat  erityistä tietotaitoa omaavia suurteollisuusyrityksiä. Meillä  on myös suuri metsäklusteri, jossa  kehitetään  muunmuassa uusia innovaatioita liimapuusta.

On vireää yritystoimintaa paljoa kaupallisuutta ja erityisen vahva vähittäiskaupan keskittymä on  massiivinen marketalue. Se vahvenee edelleen Tervaskankaan kauppakeskuksen valmistuttua. Kosolti autokauppoja ja pitzzerioita enemmän kuin missään muissa kaupungissa.  Urheilukaupunkina Kouvola kilvoittelee useissa joukkuelajeissa Suomen huipulla mestaruuksista. Elinvoimainen ja monimuolinen maaseutu puskee kaikkea hyvää syödä  juoda ja iloita. Kouvola on  Suomen suuri varuskuntakaupunki ja kunniakas sotahistoria ulottuu 1700-luvulle asti. On myös yksi ja yhteinen Jumalan seurakuntayhtymä. Kymen jokiseudusta on sanottu - se on koko Suomi pienoiskoossa.

Kouvola on vielä nuori kuin vastasyntynyt kissanpoika, jonka silmät ei ole täysin avautuneet! Ja tämäkös minua poloista poikaa harmittaa! Kaikista muista asioista nyt puhumattakaan.



Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: