perjantai 19. elokuuta 2011

KOUVOLAN KUNTAPOLITTINEN TAITEIDEN YÖ


MONIKULTTUURINEN PERUSSUOMALAINEN KOUVOLA














Kouvola on kokenut kuntaliitoksen jälkeen melkoisen poliittisen puhurin, varsinaisen kuntaväännön  karhunpainin. Kaikesta muusta asiallisesta kuohunnasta ja mielenosoituksista kapungintalolla tässä yhtydessä nyt  puhumattakaan. Se osoittaa nyt kolmantena vuonna hiukan laantumisen merkkejä.

Kevään eduskuntavaaleissa äänestettiin varmuuden vuoksi  ennakkoon kuin kuntavaali - kuumin kuntateemoin. Kaikki kuntaliitosta kannattaneet kansanedustajat putosivat eduskunnasta. Armon saivat kelpo naisena vain Sari Palm - valtuuston puheenjohtaja Valto Koski luopui viisaanlepoon  jo ennakkoon. Kouvola päätti tämän jälkeen toimia vallitsevien polittisten suuntausten mukaan käytännön valinnoissa. Ikään kuin ennakkoiden tulevien kuntavaalien oletettuja tapahtumia ja sen uusia kansanvaltaisia käänteitä.  Kuten kai demokratiassa kuulukin tehdä -  tanssia vähän kaikkien pillien mukaan?

Kouvolan kaupungin johdossa kaupunginhallituksessa ja kulttuurihallinnossa on päätetty ottaa härkää sarvista ja sulauttaa klassillisesti nämä persujen toisinajattelijat normaaliin kuntamenoon. Kunhan saavat kylliksi räyhätä naisille , eivat sotke kaupungin  keskeisiä miesten asioita.Sehän on perinteisesti tapahtunut pistämällä vastarannamiehet istumaan omissa asioissaan ns. housut jalassa tuleen. Ensimmäinen tapaus oli kun valittiin persujen valtuutettu Anssi Tähtinen maahanmuuttoasioiden neuvottelukuntaan kaupunginhallituksen edustajaksi. Ja sehän kertoo moniäänisestä rakentavasta moniarvoisesta suhtautumisesta maahanmuuttoasioiden hoitoon jos mikä! Olisi hauska kuulla hänen raporttinsa neuvottelukunnan istunnoista.? Lienee valinnalle naureskeltu päätöspiireissä makeasti? 

Toinen vieläkin symbolisesti kohauttavampi tapaus oli valita  savitaipalelainen persujen kansanedustaja Reijo Tossavainen Kouvolan taiteiden yön avaajaksi, jonka teema on mikäs muu kuin monikulttuurisuus. Tiedän monien kouvolaisten maahanmuuttajien seuraavan kauhulla Tossavaisen viiltävää mamu-debattia. Heille käsittämätöntä pieninpiinkin yksityiskohtiin menevää uhkaavaa pohdintaa. Tossavaisen nimen mainitseminen herättää heissä heti pelokkaan asiaa selventävän kysymyksen. Olen yrittänyt selvittää asiat parhain päin, että kyse on vain puhtaasta rauhanomaisesta maahanmuuttopolitiikasta.

Hallinnon avoimuus ja kansanvaltainen tasapuolisuus on tietysti päätöksen taustalla? En vastusta valintoja periaattessa tuiki suvaitsevana ihmisenä ja valistukseen luottavana kansalaisena. Pidän  monikulttuurisuutta suurena rikkautena - ennemuuta Kouvolaa voimaanuttavana tekijänä. Siitä teemasta on Kouvolan Sanomatkin viimepäivinä julkaissut useimpia hienosti valaisevia henkilökuvia - sopua vihan sijaan  rakentavia artikkeleita. Ei vähäisimpänä heistä monipuolinen urheilumies ja Kouvolaa hienosti Diilissä edustava Stefan Koivikko.

Perussuomalaisista tuli Kouvolan suurin puolue ja pragmaattisin kouvolakriitikko ja monikuttuurisuuden leppymätön vastustaja "kouvolalainen" Reijo Tossavainen  keräsi suuren äänisaaliin. En arvostele tippakaan kansantahtoa, näillä nappuloilla nyt Kouvolassa pelataan ja sillä siisti. Mutta kaupungin valinta on yhtä johdonmukainen asia kun Helsingin Pride-kulkueen avaajaksi kutsuttaisiin sisäministeri Päivi Räsänen Riihimäeltä. Hän varmaan kehottaisi porukkaa menemään koitiin "eheytymään" ja lopettamaan moinen mellastava meno?

On todella hauska illalla kuulla mitä kansanedustaja Reijo Tossavainen puhuu Taiteiden Yön avajaisissa myönteiseen monikulttuurinen Kouvola teemaan.? Hyväksyn kyllä Reijon paikalla olon hätkahdyttävän poikkitaiteellisena polittisena performansena, joka pitää ajattelemaan asioita ja osana suomalaisen monikulttuurisuuden tuiki lajaa kirjoa. Mieluusti sen perisuomalais-ugrilaisena osana, nimeksi ehdota "Reijon lastu joessa monologi"  - tai jotain muuta mielenkiintoista!

Näin Kouvola makaa hilpeän hauskassa kärjekäässä kuntapolittisessa taiteiden yössään, valoisampaa tulevaisuutta Kouvolalle odotan ja itsekseni yössä ikävöin.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: