keskiviikko 10. elokuuta 2011

TONTTIPULA VAIVAA PIAN KOUVOLAN KASVUA

RANTARAKENNUS ON HALUTUIN ASUINPAIKKA
  
Kouvola on ihmisläheinen ja täyden palvelun kaupunki, jossa on helppo asioida ja asua. Tähän pysyvään asuttamiseen on kuitenkin tullut pieni este. Kouvolan Kymijoen läpäisemiä keskialueita saattaa uhata lähivuosina huutava tonttipula.

Onko kansanedustaja Reijo Tossavaisen alituinen synkistely Kouvolan tulevaisuudelle sumentanut tyystin virkakunnan ja päättäjien uskon kasvukaupunkiin.?  Onko Savitaipaleen shamaanin kaiken läpitunkeva pessimismi  tyrehdyttänyt täysin tonttipuolen virkakunnan kaavailut?. Myydään vain masentuneina ei oota. No näin paha ei tilanne Kouvolassa sentää vielä ole.!

Kouvolassa ollaan kyllä täysin sokeita omille vahvuuksille ja vetovoimatekijöille - eikä vähäisin niistä ole perinjärkevä  kuntaliitos - kaunis Kymijokiseutu ja muut upeat vehreät viihtyisät harjut ja rantaalueet asuinpaikkoina.

Maankäyttöjohtaja Seppo Hasun mukaan perimmäinen syy on kuulemma Kouvolan rahanpuute. Onnekasi kyse on vain iänikuisesta resussipulasta! Rahanpuute voidaan varmankin heti korjata kun asiaan on ensin havahduttu ja tilanteeseen kyllin rakentajat leipääntyneet. Kouvolan laajalla keskusalueella on erityisen paljon kuivia harjanteita ja huikeita ranta-alueita kaavoittaa asunnoille.

Viihtyisään maisemalliseen aluesuunnitteluun pitääkin kiinnittää erityistä suurta huomiota. Tonttipolitiikan vetovoimaisuus kumpuaa alueen luontoarvoista. Hyvin kaavoitettu harkittu maisemaan perustuva rantarakentaminen on helpointa markkinoida  uudisrakentajille. Toki huokeaa asiallista perustonttikantaakin on syytä kasvattaa, että riittävästi valinnanvaraa kaikille rakentajille löytyy.

Suurin ongelma on kunnallistekniikan määrärahoissa. Kaavallisesti on enemmänkin valmiutta tuottaa omakotitontteja, mutta raha ei riitä kaikkiin investointeihin. Pientalotonttien kysyntä ei tietenkään jakaudu tasaisesti koko Kouvolan alueelle. Asiaan vaikuttaa myös luonteva muuttoliike kaupungin reunoilta kohti ydinalueita.

Pulaa tonteista saattaa tulevina vuosina syntyä keskustan lisäksi etenkin Kuusankosken ja Valkealan alueilla. Etenkin näiden taajamien ranta-alueet ovatkin perinteisesti menneet kaupaksi kuin kuumille kiville. Taajamiin on rakennettu viihtyisiä hyvin kaavoitettuja alueita, joihin ollaan erityisen tyytyväisiä.Tietääkseni vain metsään rakennettu Lautaron alue Valkealassa ei laman alle jäätyään täyttynyt heti odotusten mukaan. 

Nyt kiitettävästi ennakoitu tonttipula ei kerro dynaamisesta  pyrkimyksestä kasvavaan muuttovoittokuntaan.Tontikartan mukaan tontteja löytyy varsin hyvin loitommilla maaseutualueella, mutta jokikeskuksessa on vain yksi tonttialue tekeillä. Tällä Niskalanrannan uudisalueellakin on valitusprosessi niskassa hanketta hidastamassa. Eniten ihmetyttää, ettei uuden Kouvolan ensimmäisinä toimintavuosina uusia asuinalueita ei ole juurikaan avattu. Tärkeästä tonttipoliittisesta asiasta ei ole tähän asti puhuttu eikä pukahdettu.

Toistaiseksi on hyödynnetty lähinnä vanhojen kuntien aikaisia tonttivarantoja. Tämä on aika näköalaton niukkuuteen pitäytyvä tilanne.Pientalotonttien kysyntä on Kouvolassa vuositasolla sadan tontin luokkaa. Uusia tontteja on kuitenkin tuotettu vain muutamia kymmeniä vuodessa. Tassähän on selvä pullonkaula ja talokannan kasvun este.

Kouvolassa aletaan selvästikin olla tilanteessa, jossa uudistuotantoa on pakko alkaa kasvattaa. Riittävä suuri julkinen tonttireservi pitää myös tehokkaasti hinnat kurissa. Etenkin nuorille ensiasunnon rakentajille se on tärkeä asia ja tervetullut kädenojennus kaikille niukan budjetin hartiapankkilaisille.

Kouvolan mahdollinen tonttipula pitää pikinmiten ratkaista rahoituksella ja hyvällä runsaalla kaavoituksella. Eihän ole kertakaikiaan mistään kotoisin, ettei hyviä haluttuja pientontteja Kymen voimakkassa kasvukeskuksessa ole riittävästi saatavilla. Tämähän tuo surun ainakin pienrakentajien puseroon.

Ei kai rukkasia pensseleitä tarvitse pysyvästi naulaan ja santaan laittaa, vaan Kouvolan loistavaa tulevaisuutta rakennetaan perinteisellä ponnella ja pieteetillä. 

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: