Pääministeri ja aiemmin valtionvarainministeri Jyrki Katainen on jo useaan kertaan tuulettanut lausunnoissaan saatua selkävoittoa markkinavoimista. Velkamaiden tukemisesta on tullut selvästikin jonkimoinen käsittämätön molokinkita. Siihen pakkorakoon on uponnut massiivista tukea viikottain, mutta se ei vielä tyydytä markkinavoimia kylliksi?
Euroopan Unionin johtomiesten ja Euroopan Keskuspankkin päätösten hitaus velkakriisin edessä ja sen kykyä hoitaa markkinavakautta on nyt todella kovalla koetuksella Euroopassa. Uusi lamakausi Euroopassa heti vanhan taantuman perään pitäisi nyt vitkaan ja vankasti torjua! Euroaluetta ei saa päästää rapautumaan ja taantumaan eripuraisuuden alinkoon ja pikkuvaluuttojen kivikauteen..
Euroopan Unionin johtomiesten ja Euroopan Keskuspankkin päätösten hitaus velkakriisin edessä ja sen kykyä hoitaa markkinavakautta on nyt todella kovalla koetuksella Euroopassa. Uusi lamakausi Euroopassa heti vanhan taantuman perään pitäisi nyt vitkaan ja vankasti torjua! Euroaluetta ei saa päästää rapautumaan ja taantumaan eripuraisuuden alinkoon ja pikkuvaluuttojen kivikauteen..
Meille kerrotun talousuhan edessä tehdyt Suomen "pakkoratkaisut" Euroopan unionin kriisimaiden tukemiseksi ovat vaikuttaneet kuitenkin jossain määrin tyydyttävästi. Kreikka Espania ja Italia ovat saaneet aikaan velkakriisin omalla passiivisuudellaan ja näinollen heidän on myös tehtävä tarpeelliset toimet taloutensa hallintaan saamiseksi. Nyt pitää muistaa, että suuret globaalit markkinat vaikuttaa kaikkiin maailman maihin ja euron kautta olemme yhtenäinen talousalue. Kaikki maailmantalouden nousut ja laskut heijastuu myös Suomeen varmasti joskin viiveellä, kuin aallot Suomenlahden rantaan..
Oikealla Euroopan Keskuspankilla pitäisi tietysti olla kaikki insturumentit kätössään vakauttamiseen ja jäsenmaiden talouksien tukemiseen kriisitilanteissa. Mutta sen valtuudet ovat tällä hetkellä kuitenkin hyvin vahvasti säädellyt. Nyt voidaan sanoa ne ovat alimitoitetut, kuten nyt on karvaasti todettu. Euroopan Keskuspankin EKP:n roolia velkakriisien hoidossa pitäis Yhdysvaltojen Keskuspankin mallin mukaan voimakkasti vahvistaa. Siitä tulisi tehdä siitä todellinen Euroopan Unionin Keskuspankki EUKP, joka asema on voimakkampi kuin markkinavoimien joskus hyvinkin oikukkaat hermostuneet toimet. Yhdysvaltojen Keskuspankki - Federal Reserve System- on lähes kaikkivoipa mahtitekijä maailmassa. Kiina on tulossa sen vanassa mahtimaaksi ja on rahoittanut Yhdysvaltain taloutta todella paljon.
Selkävoitto markkinavoimista antaa vielä odottaa täyttymystään. Nykytoimet eivä ole täysin riittäviä markkinoiden siis finassipiirien vakauttamiselle ja taloudelliselle luottamukselle. Mitkä Euroopan Unionin ja Euroopan Keskuspankin ja jäsenmaiden tukitoimet ja vakuudet kriisimaille ovat markkinoille riittävän vakuuttavat ?. Se onkin todella vaikea kysymys koko Euroopan polittisille johtajille - tilanne siinä pöydässä on ollut varsin kaottinen. Nuo mahtavat finassimiehet tavarantuottajat kaupalliset toimijat ja palveluidentuottajat - ne siunatut markkinavoimathan yksin päättävät minkä arvoisia nämä toimenpiteet käytännössä ovat.
Kasvottomat markkinavoimat ovat saaneet mestaripainija Aleksander Karelinin lähes voittamattoman olemuksen, mitkään otteet eivät sitä vastaan toimi. Markkinatalousjärjestelmän puitteissa voidaan yhtenä ääripäänä pitää käsitystä, jonka mukaan valtion tulee pysyä mahdollisimman erillään taloudellisesta toimeliaisuudesta. Sen kuuluu vain korkeintaan seurata sen toimintaa ja kerätä säätämänsä verot. Tästä velkakriisistä viisastuneena voidaan muodostaa johdonmukinen näkemys, jonka mukaan Euroopan Unionilla on oltava oikeus ja jopa velvollisuus säännellä ja kontrolloida jäsenvaltioiden budjettikuria ja valvoa yksittäisten kansantalouksien tunnuslukuja. Tämä onkin ainoa oikea tie ehkäistä tulevaisuudessa tämäkaltaisia äärimmäisiä euroalueen kriisitilanteita! Olkoonkin sen olevan sitä kirottua liittovaltiokehitystä.
Yleisen näkemyksen mukaan viime vuosisadan lopun taloudellinen kansainvälistymis- ja globalisaatiokehitys sekä rahamarkkinoiden vapauttaminen ovat heikentäneet julkisen vallan kykyä kontrolloida monia talouselämän osa-alueita ja toisaalta vahvistaneet suurimpien liikeyritysten poliittista painoarvoa. Äärimmäisenä näkemyksenä markkinvoimista on kirjassaan "Maailma Yhtiöiden Vallassa" lausunut David Korten. Hänen utopistinen arvionsa markkinavoimien ylivallasta kansallisiin hallituksiin nähden on ilmeisen oikeaan osunut viime kuukausien kokemuksin arvioiden. Ne pompottaa jo niitä?
Nyt ollaan pitkälti oudossa tilanteeessa, jossa markkinoiden valta on tehnyt siitä lähes isännän vaikka sen pitäisi olla vain toimelias renki. Euro-alueen velkaongelmat pitää pystyä yhdessä ratkaisemaan. Saksan kansantalous kävi kovan taloudellisen matokuurinsa, samoin Suomi ja moni muukin maa on korjannut kansantalouttaan hyvissä ajoin. Nyt ovat nuo eteläiset oikuttelevat veijarit ja matti myöhäiset härän silmässä.
Uskon kuitenkin Euroopan Unionin ja Euroopan Keskuspankin yhdessä suurten G7 maiden ponnistusten kanssa löytyvän riittävät vastakeinot markkinavoimia tyydyttävään ratkaisuun. Jumala varjelkoon Eurooppaa!
Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti