torstai 25. elokuuta 2011

OIKEAT ASUNTOMESSUT KOUVOLAAN 2015?

TAITEILIJA JORMA UOTINEN OLI SISUSTAJANA KUOPION ASUNTOMESSUILLA 2010

Olen tässä jonkin aikaa ihmetellyt miksi kaikki oikeat suomalaiset toimijat kiertää uus Kouvolan elinkeinoelämän kaukaa. Nyt on kuitenkin odotettua valoa putken päässä.Kysynkin hetikärkeen miksi kaupunki ei hae heti oikeita asuntomessuja? Hyvä on - vaikka sitten rantaan kaavoittaen  ja ympärivuotisen asumisen teemaan. 


Kaupunki on aloittanut hankkeen loma-asuntomessujen saamiseksi Kouvolaan. Alkuvalmisteluja on jo tehty ja kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti keskiviikkoiltana korottaa panoksia hankkeistamalla suunnitelman.

Yleensä suurkaupungeissa on pidetty tietääkseni normaalit asuntomessut kuten viimeksi savolaiset juonivat Kuopioon.  Kuopio oli ilokseni kotkalaisten junailemassa vetovoima barometreissä Kouvolan takana. Tuskin tähän riittää vastaukseski pelkkä rautatiekaupungin perinteinen vaatimattomuus- tai keskittyminen maailmanvalloitukseen?.

Ei kai kaikkia eväitä ole vielä syöty, vaan kehittyvä Kouvola saa kasvaakseen uusia nappuloita rikkasta kaupunkikuvaansa komistamaan. Eikä vähin niistä komeista kortteleista ole nykyaikainen kauniisti rantaan sijoiteltu uudisrakennusrypäs. Kuusankosken keskustan vanhojen asuntojen  peruskorjaussalue lienee ainoat oikeat asuntomessut pohjoisen Kymijoen törmäille saatu toteutettu.?

Piskuinen mutta toimelis kesäkunta Mäntyharju on loma-asuntomessunsa saanut ja tauluineen fiinisti vietellyt. Päätöstä lomamessujen hakemisesta on tietysti tyhjää parempi. Hanketta perusteltiin sillä, että messujen pito Kouvolassa tukisi oleellisesti matkailun ja vapaa-ajan kehittämistä. Jep jep.

Kouvola on Suomen suurimpia mökkikuntia jo entsestään - no ei lisä pahaa koskaan tee. Tähän mennessä mahdollisiksi messualueiksi on esitetty Iso-Ruhmaan aluetta, Lappalanjärven pohjoisosaa sekä Vuohijärven-Repoveden aluetta. Eikä noissa paikoissa ole sinänsä mitään vikaa olekaan - kelpo alueita leppeään mökkielämään varmaan kaikki kolme. 

Mutta eikö Kouvolan tulisi panostaa nyt normaaliin pien-ja puutaloalueeseen?. Mielestäni jokikeskusalueen profiilia nostava ratkaisu messualueena tekisi nyt todella hyvää Kouvolalle!. Puurakentaminenhan on uusi oivallettu kipinöivä agenda hankekartallakin. 
Asuntoemessuratkaisun ytimenä tulisi olla egolokisen kestävän kehityksen suosiminen ja pienen hiilijalanjäljen mukaisiin niukkaenergisiin ratkaisuihin päätyminen. Toki mökkirakentaminenkin voi parhaimmillaan nykyisin olla myös sitä mallikaan ryhdikästä egoa.

Mutta eikö Kouvolaa kuuluisi nyt rakentaa ennemuuta asukkaiden ympärivuotisena asuinpaikkana? Asuntomessut olisi myös usein käytetty oiva vipu vallitesevan tontti- ja taloniukuuden hälventämiseen.Kaikki uudet ideat ovat Kouvolalle kullan kalliita ja mitään mahdollisuutta ei saa väheksyä - ei  loma-asuntomessujakaan ole tarpeen  torjua. Mutta kiitos mieluimmin ihan aikuisen oikeat asuntomessut.  

Kouvolassa on vankkoja arvostettuja rakennusalan valtakunnallisia toimijoita riittämiin ja tietotaidosta eikä huippuideoista liene puutetta tippaakaan. Miksi heille herroille tarjota hoikkaa tytärtä - kun rehevässä  rouvassa olisi ainesta  kaikessa enempään?

Leikki leikkinä - mutta ennenmuuta ajattelen uus Kouvolan valtakunnallista profiilin nostoa ja ainahan asuntomessuilla voidaan  saada pysyvää pitkäaikaista hyötyä koko rakkalle koitiseudullemme ja sen uuraille kelpo asukkaille?

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: