torstai 9. helmikuuta 2012

KOUVOLAN VANKKA ASEMA MAANPUOLUSTUKSESSA SÄILYY



IKÄLUOKKIEN PIENENMINEN AIHEUTTAA SUPISTUKSIA
 













Onneksi puolustusvoimien massiviset 825 miljoonan  euron säästöesitykset eivät kohdistuneet Kouvolan alueelle jo aiemmin ilmoitettuja enempää, menetys on vain noin 50 työpaikkaa .

Puolustusvoimat on Kouvola suurin työnantaja ja  asema Suomen suurimpana varuskuntakaupunkina  säilynee. Vekaranjärven ja Utin valmiusyksikköjen asema puolustusvoimissa tällä ehdotuksella  nähdäkseni  entisestäänkin vankkenee.

Kouvolassa voidaan olla huojentuneita ja tyytyväisiä tilanteeseen, koska puolustusvoimien työpaikat  suurelta osin Kouvolassa säilyvät. Tällä rintamalla ei tule suuria muuttotappioita!

Kouvolaan varuskuntaan on tehty viime vuosina paljon puolustusvoimien uusinvestointeja ja siinä mielessä ei ole uskottu toimintojen olevan pahemmin uhattuna. Jos ajatellaan tulevaisuutta, niin miksei Reserviupseerikoulu ja Maasotakoulu voisi olla myös Kouvolan Vekaranjärvellä.

Uudistuksessahan on puhuttu koulutuksen tehostamista ja synergiaetuja on kaikilta toimialoilta  kuumeisesti haettu. Ympyräkaupunki on toki reservinupseerikoulutuksen kehto ja Lappeenranta perinteinen rakuunakaupunki, mutta asiaa kannataisi ainakin rauhassa selvittää? Koska suuntaus on ollut viime vuosikymmenet varuskuntien väistyminen kaupunkien kuhisevista keskustoista avarimmille metsäisille harjoitusaluille.

Uudistuksen valmitelu on tehty edellisistä valmisteluista viisastuneena paljolti sammutetuin lyhdyin ja sotavalot päällä. Täysin tarpeellinen laaja puolustuskeskustelu tullaankin käymään vasta eduskunnassa ensi syksynä. Koko maata täytyy puolustaa se on selvää. Asian valmistelu on perustaltaan puolustusministeriön asia ja sotilasviranomaisten tehtävä on esittää oikeat  toimet. Heidän tulee tarkkaan miettiä miten se niukkenevin voimavaroin  parhaiten Suomen puolustus toteutetaan.

Eduskunta päättää sitten esitysten pohjalta varuskuntien lopullisen kohtalon.

Suomen hallitus on  ehdottanut, että puolustusvoimauudistus tehdään ja näillä toimilla on tarkoitus säilyttää tärkeimmät maanpuolustuksen toiminnot. Taustalla on kyse myös valtiontalouden kestävyysvajeesta. Ikäluokat pienenee ja millään varuskuntapaikkakunnalla ei ole voitu olla varmoja oman aseman säilymisestä.

Näin isot leikkaukset puolustusvoimissa sytyttää varmuudella opposition  ja maanpuolustusasiat omikseen tuntevat melkoisen kuumaan keskusteluun. Meillä Suomessa puolustusasiat koetaan  tärkeiksi  ja erityisesti viime sotien opetusten vuoksi tähdelliseksi yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi! Onkin asialle pelkästään hyväksi, että asiat kiinnostaa ja eri osapuolten kannat tulee tarkkaan puitua ennen päätöstä.

Aluepolittiset näkökannat tulevat korostumaan taas kerran ja jokaisella lakkautettavaksi ehdotetulla paikkakunnalla asia koetaan suurena menetyksenä. Myös hallituksen sisältä on kuulunut huolestuneita kommenteja maanpuolustuksen turvaamisesta.

Lääkkeet ovat todella kovat ja  tautikin on nähtävästi erityisen vaikea. Toivottavasti näillä rauhanajan suurimmilla uudellenjärjestelyillä turvataan  puolustusvoimien toimintakyky pitkälle 2020-luvulle. Hallituksen kaikki keskeiset maanpuolustukselliset perustelut  ovat mielestäni ymmärrettäviä ja johtopäätökset pääosin oikeita. Jotkut näistä varuskuntien lakkautuksista on ollut puolustusvoimien kaavailuissa  jo aiemminkin. 

Puolustusvoimien säästösuunnitelma tuo muutoksia useille paikkakunnille eri puolille Suomea. Kaikkiaan kuutta varuskuntaa tai joukko-osastoa esitetään lakkautettavaksi.
Varuskuntalakkautukset vähentävät noin 2 200 työpaikkaa.


Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloisen mukaan se merkitsisi irtisanomisuhkaa noin
1200 hengelle. Tuhat työpaikkaa voidaan korvata luonnollisen poistuman kautta tai muuten. Puolustusvoimissa on luvattu toteuttaa hyvän työnanatajan periaatetta. Esitykseen on kirjattu huomattavat tukitoimet ilman työpaikkaa jäävälle henkilöstölle.

Lakkautettavaksi joutuvat vuoden 2013 lopussa Pohjois-Karjalan prikaati Kontiolahdella, Kotkan rannikkopataljoona ja Ilmavoimien teknillinen koulu. Vuoden 2014 loppuun mennessä lakkautettavaksi esitetään Pioneerirykmenttiä Keuruulla, Hämeen rykmenttiä Lahdessa ja Lentosotakoulua Kauhavalla.


Lapin Ilmatorjuntarykmentti Rovaniemellä yhdistetään vuoden 2014 lopussa Sodankylän Jääkäriprikaatiin, Haminassa toimiva Reserviupserikoulu Maasotakouluun Lappeenrannassa, Riihimäellä toimiva Viestirykmentti Panssariprikaatiin Hattulassa, ja Niinisalon Tykistöprikaati  yhdistetään Porin prikaatiin Säkylään. Siviilinen määrää vahennetään ja sotilaiden määrä pysyy ennallaan?

Puolustusvoimat aikoo luopua myös osasta kiinteistöjään. Armeijasta lakkautetaan säästötoimien vuoksi myös nykyiset sotilasläänit. Sodan ajan vahvuutta vähennetään nykyisestä 350 000:sta 230 000:een. Hallitus on antanut valmistelun lähes täysin ammattisotilaiden käsiin. Toki he ovatkin alansa asiantuntijoita, mutta myös puolustuspoliittisella harkinnalla pitää olla sijansa.

Puolustusvoimien olemassaolon perusta on kansalaisten maanpuolustustahdossa, joten kansalaismielipide on otettava huomioon. Kansalaiset viulujen maksajina on kyettävä vakuuttamaan uudistusten tarpeellisuudesta. Puolustusvoimien niukkoja varoja ei tule tuhlata tarpeettomasti puolustuksen kannalta epäoleellisiin aluepolittisiin hankkeisiin.

Toivottavasti esityksen mukainen tasapainoinen Suomen uskottavan puolustukyvyn turvaava harkittu päätös myös eduskunnasta aikanaan saadaan.

"Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa." Adolf Ehnrooth. 

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: