tiistai 28. helmikuuta 2012

HORJUIKO SUOMEN VALTION HYVÄ HALLINTOTAPA?

  
 KEHITYSMINISTERI HEIDI HAUTALA MYRSKYN SILMÄSSÄ
  

Suomen valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Heidi Hautalan mielestä Finnairin toimitusjohtajan paljastuneet yksityiset asuntokaupat sujuivat hyvän hallintotavan mukaan. Totuuden nimessä on sanottava, hän laimensi myöhemmin lausuntoaan hieman.

Tapahtumien taannoin paljastunut kulku meni suunnilleen näin. Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen osti Mika Vehviläisen omistaman asunnon 1,8 miljoonalla eurolla. Sen jälkeen yhtiö vuokrasi asunnon Finnairille Vehviläisen työsuhdeasunnoksi. Ennen asuntojärjestelyä Vehviläinen oli itse yrittänyt saada asuntoaan kaupaksi. Thats it!

Kovaa kritiikkiä  on herättänyt Vehviläisen istuminen Ilmarisen hallintoneuvostossa. Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas taas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja.
Jotenkin tämä on niin piiri pieni pyörii ja herrat siinä hyörii touhua. Mielestäni hyvän hallinnon tapa vähintäänkin horjui, jos ei muuta tapahtunut!

Hyvä hallintotapa tarkoittaa tässä ilmeiseti sitä, ettei siinä ole mitään laitonta ole tehty. No sehän tästä enää puuttuisikin. En tarkastele asiaa kateudesta kiehuen, vaan ihmisten
oikeustajua rapauttavana kummallisena ilmiönä.  Johtajat ovat keskenään ristiinrastiin sopineet saavansa rahaa ja muita etuja lähes kaikista "operatiivisista" liikahduksista johtamissaan valtionyrityksissä.

Valtion omistamien yhtiöiden johtajien muhkeita ylimääräisiä "kannustinpalkkioita" ovat politikot yrittäneet saada järjestykseen jo pitemmän aikaa. Fortumin toimitusjohtaja Liliuksen jättimäisen eläkejärjestelyn jälkeen kuohui monien kuppi yli!. Silloinen asiasta vastaava ministeri Jyri Häkämies vakuutti ryhdistyvänsä pikaisesti korjaaviin toimiin. Myöhemmin hän totesi paljon puhuvasti pestin olevan pelkkä "koiran virka".

En vastusta sinällään valtionyhtiöiden johdon palkitsemista, etenkään silloin kun ne ovat harkittua ja perustuvat todelliseen johdon toimin ansaituun tulokseen. Valtion
monopoliyhtiössä sen arvioinnissa oltava erityisen tarkka! Tuskin enää on paluuta Urho Kekkosen aikaan, jolloin Urkki piti henkilökohtaiseti huolen valtionyhtiöiden vuorineuvoksien
valvonnasta ja myllykirjein tiukasta ohjauksesta.  

Professori Timo Airaksinen luonnehti radiossa ylisuuria palkkioita keskenään jakavia nykyjohtajia rosvoparooneiksi. Mielestäni he ovat  päivitetty versio  vanhasta rälssistä, jotka  Ruotsin kirkko ja maallinen ylimystö aikoinaan hankkivat itselleen. Ammoin 1500-luvulla maallinen rälssi muuttui sitten aatelissäädyksi. He ovat valtion liikemiesaatelia, joka toimii laillisesti ja  on mekaniikaltaan paljossa sama ilmiö jota Venäjällä nimitetään oligarkeiksi.

Valtionyhtiöiden johtajien huimat bonukset ovat aiheellisesti olleet luupin alla. Sen sijaan vähemmälle huomiolle ovat jääneet bonusten ja palkan lisäksi kuitattavat lisäedut.
Sellaisia ovat etenkin lisäeläkemaksut, joita valtionyhtiöt ovat runsaskätisesti maksaneet johtajilleen. 

Pahimmissa tapauksessa lisäeläkemaksuja on tilitetty jopa enemmän kuin peruspalkkaa. Helsingin Sanomien summauksen mukaan Veikkaus ja Itella ovat tilittäneet johtajilleen Risto Niemiselle (Veikkaus) ja Jukka Alholle (Itella) yli 400 000 euron vapaaehtoiset eläkemaksut. Myös turveyhtiö Vapon Matti Hillille myönnetty lisäeläkemaksu hipoo samoja lukemia. Tälläiset kultaiset kädenojennukset valtionvaroista saa kyllä monet ihmiset täysin raivon valtaan!

Jos johtajien huimat palkat ovat liiketaloudellisin perustein jotenkin vielä jotenkin perusteltavissa, samaa ei voi sanoa ylisuurista eläkkeistä. Johtajien suuret palkat voi lukea, jos halutaan sovittuna korvauksena vastuunkantamisesta ja erityisen kovasta paineesta. 
Mutta nämä perustelut eivät enää eläkkeisiin päde, kun työ on tehty ja vastuunkanto siirretty muille.

Eläkkeelle siirtyneellä  työpaineet ovat jo hellittäneet, eikä kohtuuttomuuksiin kohoavaa eläke-etuutta voi millään tavalla perustella. Normaalin eläkkeen tulee riittää myös valtionyhtiöiden johtajille. Sen sijaan yleinen sinänsä asiallisen suurten palkkojen kritisoiminen on turhaa tarkoitushakuista populismia. Typerä yleistäminen ei ole oikeutettua!

Valtion maksattamat ylisuuret lisäeläke-edut sotivat yleistä oikeustajua vastaan. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että valtion omistamissa yrityksissä palkkauksessa ja palkitsemisessa edellytetään noudatettavan kohtuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteita.

Uudessa hallituksessa valtion omistajapolitiikasta vastaa jo aiemmin mainittu vihreiden ministeri Heidi Hautala Hautala voisi aloittaa hallituksen linjauksien toteuttamisen perkaamalla valtio-omisteisten yhtiöiden luontaisetuja. Se on vähintä mitä hän voisi tehdä.

Valtionyhtiöiden maksattamissa jättimäisissä lisäeläkemaksuissa ei ole kysymys kohtuullisuudesta eikä oikeudenmukaisuudesta. Ne on veljespiirin toinen toisilleen sopima täysin moraaliton etu. Ne ei saa missään nimessä olla maantapa ainakaan valtiolla.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: