maanantai 6. helmikuuta 2012

SUOMI SAA SAULI NIINISTÖSTÄ JÄMPTIN PÄÄMIEHEN


















Suomi saa uuden jämptin asiallisen päämiehen.  Sauli Väinämö Niinistö 63v on tuleva Suomen tasavallan 12. presidentti. Hänen voittonsa oli lopulta todella selvä.Hän julisti heti olevansa koko kansan presidentti ja kiitti reilusti myös Haaviston kannattajia. Hän on kuvannut aatemaailmaansa sanalla porvari. Haastattelussa vuonna 2005 Niinistö kertoo yhdistävänsä sanan poliittiseen oikeistoon oikeudenmukaisuuteen ja toisten oikeuksia loukkaamattomaan yksilöllisyyteen.

Vuonna 2003 Sauli Niinistö jäi pois eduskunnasta ja ryhtyi Euroopan investointipankin (EIB) varapääjohtajaksi. Niinistö on toiminut kansanedustajana vuosina 1987–2003 ja uudelleen vuosina 2007–2011, jolloin hän toimi myös eduskunnan puhemiehenä. Hän on naimisissa nuorenpolven runoilijan Jenni Haukion kanssa. Hänet tunnetaan tiukan jämtinä itsenäisenä ajattelijana. Uusi presidentti saa entistä rajoitetummat valtaoikeudet.

Hän on sanonut haluavansa poistaa presidentin oikeuden armahtaa vankeja ja  on mainninnut kannattavansa toisen kotimaisen kielen opiskelua. Hän on sanonut vastustavansa samaa sukupuolta olevien avioliittoja, vaikkakin kannattavansa samaa sukupuolta olevien parien aseman kehittämistä.  Niinistö on ilmaissut kannattavansa presidentin toimikauden lyhentämistä neljään vuoteen.


Valtionvarainministerinä häntä pidettiin ankaran säästölinjan pitäjänä valtiontaloudessa. Hän on säilyttänyt vahvan kansansuosion ja luotettavan miehen maineensa todella pitkään Suomen politiikassa. Hän pelastui täpärästi poikiensa kanssa Thaimaassa Kaakkois-Aasian tsunamista kiipeämällä turvaan toisen poikansa kanssa sähköpylvääseen.

Taloudellisissa kannanotoissa Niinistö on painottanut säästäväisyyttä, työtä ja yrittämistä. Yrittelijäisyys oli yksi hänen presidentin vaalikampaniansa keskeisistä teemoista.Hän haluaisi pidentää työuria muun muassa lyhentämällä opiskeluaikoja ja suosimalla eläkeikäisten osa-aikatyötä. Arvojohtajuuteen Niinistö suhtautuu varauksella, koskapa ihmisillä on omat arvonsa. Mitäpä niihin on kenekään puuttuminen? Laittomat lakot hän tuomitsee.


Niinistö on tehnyt avauksen asiantuntijatoimikunnasta, joka pohtii nuorten laajaa syrjäytyimistä. Eikä tälläiselle vakavien yhteiskunnallisien ongelmien presidenttivetoisille pohdinnoille ole tiettävästi laillisia esteitä. Lähteekö hallitus tukemaan ja toteuttamaan  näitä presidentillisten "viisastenkerhojen" johtopäätöksiä jää nähtäväksi. Aloite sinäsä on erityisen jalo.

Niinistön jo vuosia suunnitelmallisesti valmistelleen ehdokkuuttaan vuodesta 2006 ottamalla etäisyyttä puolueeseensa. Hän on puhunut vapaaehtoisesta anteliaasta yhteisvastuusta.  Hän on huolestunut köyhyydestä tukenut laupeudentyötä ja on vahvasti  syrjäytymiskehitystä vastaan. 


Hänen nykyisin vasemmalle suuntautuviin avauksiinsa kuuluvat niin Jyrki Kataisen linjasta poikkeavat talous- ja eurooppapoliittiset puheenvuorot kuin profiilin madaltaminen Nato-kysymyksessäkin.  Toivottavasti nämä rohkeat irtiotot avaavat hänelle tien koko kansan hyväksymäksi päämieheksi. Suosiostaan huolimatta häneen puhdas oikeistolaisuutensa herättää myös vahvoja varauksia kansan syvissä riveissä.

Kysymystä Suomen NATO-jäsenyydestä Niinistö ei pidä ajankohtaisena. Niinistön mielestä Suomen tulisi edetä eurooppalaisessa puolustusyhteistyössä niin pitkälle kuin Nato sen sallii. Mahdollinen Natoon liittyminen on ratkaistava kansanäänestyksellä.  Hän kannattaa nykyisen kaltaista Euroopan unionia ja on ennen muuta erityisen kokenut valtiontalousmies. Hänellä ei ole vahvoja ulkopoliittisia meriitejä ja tässä suhteessa linjauksia ja yhteistyötä hallituksen kanssa odotetaan erityisellä mielenkiinnolla.


Hänellä on ollut tiettävästi hyvät puoluesuhteet venäläisiin veljespuolueisiin, kuten Putinin Yhtenäinen Venäjä ja länsimieliseen Jabloko puoluiden johtoa hän on tavannut.Kremlissä hän ei line kovin tuttu mies. Hän on sanonut vahvan puoluelaitoksen olevan kansanvallan perusta myös Venäjällä. Niinistöön kauteen liitetään erityisen suuria odotuksia Yhdysvaltojen suuntaan ja toivottavasti kauan odotettu kutsu Valkoiseen taloon tulee pian ja suhteet tietyllä tapaa normailisoituu. 

Toivon laajaa kannatusta hänen ulkopolitiikalleen ja pulleita purjeita hänen johtamilleen suomalaisille yritysdelekatioille kaikkialle avoimeen maailmaan.

Perustuslain mukaan; "Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa". Tilanteissa jossa valtioneuvosto ja presidentti ovat eri mieltä ulkopoliittisesta päätöksestä, presidentin kanta ratkaisee. Suomen kansan kaikkinaisen menestysen edistäminen on kuitenkin hänen tärkein tehtävänsä.

Toivotan Onnea ja Jumalan Siunausta Jenni Haukiolle ja Sauli Niinistölle  heidän tulevassa tehtävässään Suomen tasavallan presidenttiparina.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: