keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

KOUVOLASSA ODOTELLAAN PERHEIDEN TURVAKOTIA

PERHEVÄKIVALTA ON USEIN PITKÄÄN  SALATTU SURU














Kouvolassa on vaadittu oman turvakodin perustamista pidemmän aikaa, viimeisin valtuustoaloite on tehty helmikuussa.  

Päivystävät sosiaaliohjaajat kohtaavat uhrit heti perheväkivallan tapahduttua. Kouvola lähettää turvakotia tarvitsevat ihmiset muualle. Kouvolasta heidät ajetaan taksilla Kotkaan Lahteen tai kauemmas pääkaupunkiseudulle.  Se on ok vain akuuttiin  hätään!

Äkkiä ajatellen voisi kuvitella, jos uhka on suuri kaukaisempi kaupunki voikin olla parempi vaihtoehto. Miettikää vähän tilannetta, totuus on kuitenkin päinvastainen. Koko kriisiperhe tarvitsee vankkaa eheyttävää tukea täällä. Eikä vähiten se pirun mörökölli, väkivaltaa käyttävä sikaelukka, joka on pääasiassa aineissaan räyhäävä perheenisä.

Kouvolassa tutkitaan ensin lähiverkosto, onko vaareja mummoja  kummeja serkkuja setiä tai tätejä. Jos ei ole, lähetetään heidät ostopalveluina muille paikkakunnille. Kouvola ostaa vuosittain satoja hoitopäiviä 20-30 asiakkaalle muilta paikkakunnilta. Turvakoti onkin nyt otettu selvityksen alle osana sosiaali- ja terveyshuollon kehittämisohjelmaa. 

Kyllähän jokaisen lähisuhdeväkivaltaa kärsivälle pitäisi  paikka minne paeta puolison tai perheenjäsen väkivaltaista käyttäytymistä omassa kaupungissa. Tästä lienee sosiaalipuolen asianhoitajat toimenpiteistä samaa mieltä, vain suunnattavasta määrärahoista on lienee pulaa?

"Kouvolan kireä taloustilanne ei riitä tähän omaan turvakotiin. Turvakoti olisi kallis hankinta ja Kouvolassa etusijalle menevät vanhusten ja nuorten järjestelyt. Kouvolan käytössä olevan yhden turva-asunnon käyttö on  satunnaista. Meillä ei ole varaa pitää työntekijöitä odottamassa asiakkaita"; kommentoi Ylellä perhepalvelujen tilaajapäällikkö Kristiina Sihvonen Kouvolan tilannetta asiassa.

Eikö Kouvolalla ole kuntaliitos perinönä jäljellä enää yhtä ainutta taloa? Turvakoti palvelee myös vanhuksia aikamiespojilta ja se on pohjimmiltaan parasta  lapsi- ja etsivää nuorisotyötä.
Näitä byrokratian lasiseiniä rakennetaan uuraasti edelleen toimialojen  sisään!

Kouvolan omalla turva-asunnolla on vain parisenkymmentä asiakasta vuodessa.
He ovat ilmeiseti hengen vaarassa?Tämähän on nykytilanteessa jäävuoren huippu. Vakavia poliisitapauksia on meillä perheissä noin 200 juttua vuodessa. 

On selvää, ettei suuressa hädässä oleva lähde mielellään kauas kotoa. Sehän olisi uusi häpeärangaitus kuin karkoitus jo kylliksi kärsineille lapsille ja pahasti lyödylle äidille!. Luovasta nokkeluudeta näyttää tuplamiehitetyssä tuottaja-tilaajaportaassa oleva suurin pula!

Valtakunnallisen Ensi- ja turvakotien liiton mielestä Kouvolassa ongelmana ovat pitkät välimatkat. Silloin kun uhrit joutuvat eri paikkakunnalle eroon työpaikasta ja  koulusta.
Kouvolan poliisiasemalla toimivat sosiaaliohjaajat ovat varovaisia kannanotoissaan, mutta luonnolliseti he myötäilevät ajatusta kaupungin omasta turvakodista.

Sosiaalipäivystäjien kannalta  on etusija sillä mitä kaupunki voi itse järjestää.  Periaateessa se on kaupungin sosiaalietu veroja maksavalle perheille. On se sitten oma tai ostopalvelua  se on kaupungin perhepalvelua... 

Turvakoti katkaisee väkivallan tärkeinä lasten turvallisuus ja väkivallan loppuminen. Työn lähtökohtana on väkivallan todistajina tai kohteina olleiden lasten edun turvaaminen kaikissa olosuhteissa. Erityistä huomiota kiinnitetään lasten auttamiseen.

Turvakodissa ollaan kriisitilanteen vaatiman ajan, yleensä muutamasta päivästä kahteen kuukauteen. Väkivaltaa kokenut pääsee keskustelemaan kahdenkeskisesti väkivaltatyöhön erikoistuneen työntekijän kanssa. Myös lapsille pyritään järjestämään kahdenkeskisiä tapaamisia työntekijöiden kanssa.

Henkisen tuen ja avun lisäksi turvakodissa saa tarvittaessa apua käytännön asioiden, kuten esimerkiksi asuntoasioiden tai lähestymiskiellon, järjestämiseen.


Henkilökunta on tarvittaessa asiakkaan mukana viranomaisneuvotteluissa. Vertaistukiryhmään osallistumalla voi työskennellä samankaltaisia kokemuksia omaavien kanssa.

Turvallisuuden lisäämiseksi ja väkivaltakierteen katkaisemiseksi väkivallan tekijälle tarjotaan apua Jussi-työn kautta. Tarvittaessa voidaan järjestää myös pari- ja perhetapaamisia, jos ne arvioidaan riittävän turvallisiksi. 

Mikä pahinta viimeksi maailman toiselle puolella Uudessa-Seelanissa asti on ilkamoitu Suomen kansan moninaiselle väkivaltaisuudelle! Hävetään kaikki yhdessä sitä! 

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola


Ei kommentteja: