maanantai 12. maaliskuuta 2012

KOUVOLASSA ON LAPSIPERHEEN HYVÄ ASUSTAA

HYVÄ KASVUYMPÄRISTÖ TAKAA LAPSEN KEHITYKSEN











Kouvolassa lapsuutensa viettänyt laulaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläinen kehui viime viikolla Yle Suomessa kaupunkiamme mukavaksi paikaksi kasvattaa nousevaa polvea. Kouvolan ydinkeskusta on talvisaikaan rauhaisan kiireetön, siellä on jopa hiukan nukkavieru tunnelma. Kesällä se puhkeaa kansoittuneena kahviloineen ja kojuineen uuteen kukkaansa. 

Taajamissa asuinaluilla ja kylissä on aina toimeliasta pikkukuhinaa, nykyisin jopa kesämökeillä on talvisinkin elämää ja niissä asutaan läpi vuoden. Luontoarvoissa on ympärivuoden ammettavaa kaikille laatu tietoisille luontoihmisille. 

Ellei nyt aivan kaihoa, niin ainakin ripauksen lämpöä Kilpeläinen tunsi Kouvolaa kohtaan muistellessaan lapsuutaan. Hän on pienten lasten isä.  Isäksi tulo ja iän karttuminen olvat saaneet hänet katsomaan entistä kotiseutuaan yhä lempeämmin silmin. "Olen käynyt läpi omia lapsuusmuistojani Kouvolan Kevätkujalta. Muistot ovat hyviä"  Hänet pelasti turmion teiltä vanhalla kaupungintalolla Tuulensuojassa ollut soittokämppä. 

Urheilua harrastamattomille nuorille pitää olla muuta innostavaa luovaa tekemistä. Kun hyvä viuhka käy murrosiässä, pienet hyvä asiat ovat silloin suuressa arvossaan. Kouvola on hyvä kaupunki varhaislapsuuttaan ja nuoruttaan viettävälle tekemistä vailla oleville kirkassilmäisille tytön tylleröille ja pojan jässiköille.

Kaupungissa on viehättäviä puistoja ja puutaloalueita, joista monet pääkaupunkilaiset olisivat kateudesta vihreinä. Kilpeläisen mielestä on harmi, että moni Kouvolassa piipahtava oppii tuntemaan vain Kouvolan ydinkeskustan.

Kilpeläisen laulussa Vesitornin Varjossa on kauniin runollinen myötäelävä kuva Kouvolan tytöistä ja pojista; "Et oo tyttö, joka kuorossa laulaa, aina sukujuhlissa Burberry-huivissa. Et se poika, joka vanhemmat hurmaa vaan aina välimaastossa. Kukka joka kasvaa vesitornin varjossa".  Lienee aika oikeaan osuva laulusäe?  

Kaupungin arvokirjan mukaisesti Kouvola pyrkii olemaan lapsiystävällinen kaupunki. Lapsiystävällisyyden yksi näkökulma on kuinka ylös lapsiperheiden tarpeet luetaan kaupungin perheasioidenhallinnoissa. Hyvillä silmillä Kouvolaa katsoessaan tapaa useita yleisilmeeltään Pispalan kaltaisia idyllisen leppoisia asuinalueita.

Pienkuntien perua Kouvolan keskustassa ja taajamissa tulee monille tuttuja vastaan koko ajan virtanaan. Kouvolaisten hiljainen arkuus ei ole ylpyttä, vaan muualta tulevien asioihin haluta hevin puuttua. Kuis jätkä hurisee? Avaa salvat helposti ja hyvä niin!

Taajamissa ja etenkin kylissä muodostuu helposti tuttujen ihmisten lämmin turvallisen tuntuinen lähiyhteisö. Kouvolan useissa kylissä on vielä voimissaan perinteinen yhteisötunnetta korostava moikkauskulttuuri. 

Kouvolassa on paljon harrastepohjaista toimeliaisuutta, kuntaa ei kaivata joka asiaan kunhan se hoitaa omat perusasiansa tolkusti.
Kouvolan palvelurakenneuudistus voi olla toki uhka, mutta myös suuri uusi mahdollisuus koko väestölle,  jos asiat oikein päättäjien toimesta toteutetaan.

Uudella Kouvolalla on loistavat luontaiset mahdollisuudet kehittyä lapsiystävällisyydessä Suomen huipulle. Lapsiperheystävällisyys tarkoittaa huolellista lapsilähtöisyyttä kaikissa kaupungin päätöksissä. Juu juu juuri sitä tarkoitan, ei kanta nostaa kulmakarvoja yhtään!

Käytännössä lapsiystävällisyyteen kuuluvat taajamissa olevat palvelut, lähikaupat, posti, apteekki, kunnan perhepalvelujen saatavuus, neuvolapalvelut, läpsilähtöiset päiväkodit ja hyvä tasoiset eriasteiden ketään kiusaamattomat kouluolot ja tärkeänä pienten lasten lähikoulut. Tärkeimmät onnenonget mainittuna!.

Perheen hyvinvoinnin perusta on turvallinen, lapsen kannalta mietitty lähiympäristö. Lapsille pitää olla lähistöllä runsaasti tilaa luoville leikeille. Myöhemmin tarvitaan urheiluharrasteita ja laajasti ymmärettyjä nuorten kulttuuririentoja. Pitää olla eri mestoja kaikille halukkaille touhuta tuntea kaveruutta ja hyvää tsempaavaa joukkuehenkeä. Kouvolan hyvät monipuoliset kasvuolosuhteet tekee vahvan työteliään terveen  aikuisen.

Tiedän monen valinneen Kouvolan asuinpaikakseen juuri ihanteellisen rauhaisan mainiona paikkana lapsiperheille. Etenkin jos vaihtoehtona ovat suur Helsingin rauhattomat ongelmalähiöt. Silloin Kouvolan arvo nousee asuinpaikkana huikeasti, eikä vähiten vuokratason ja asuntojen halpojen hintojen vuoksi. 

Tästä Kouvolan luontaisesta lapsiystävällisyydestä ei ole mielestäni tarpeeksi julkisuudessa puhuttu. Tämä ohitettu asia tulisi saattaa  koko Suomen tietoon, kaikki kellot tulisi laittaa nyt oikein kunnolla moikimaan!


Hyväntahtoinen lapsiystävällinen Kouvola on jo olemassa  ja sen soisi olevan kaikkien kaupunkilaisten yhteinen arvostettava asia.

Ado Sakari Ala-Krekola

Kouvola

Ei kommentteja: