maanantai 19. maaliskuuta 2012

RUMAT JA YKSINÄISET VAATIVAT OSUUSKAUPPAAN TASABOONUKSIA

OSUUSKAUPASSA OLI ALUSSA PALJON VAIHDANTAA














Ikean iäkäs perustaja pääomistaja Ingvar Kamprad haluaa jakaa tasabonukset kaikille Ikean työntekijöille.  Bonuksen suuruus riippuu Ikean hollantilaisen omistajayhtiön Ingka Holdingin tuloksesta.

Ikealla on huikeat 126 000 työntekijää maailmassa. Varmaan moni miettii ihmisen vanhetessa lauhtuvan kovista tulostavotteistaan tai pääjohtaja ei enää ymmärrä mitään ja jakaa firman rahaa tuhkatuuleen. On kuitenkin täysin varmaa, tähän operaatioon on Ruotsissa varmasti selkeät vankat liiketaloudelliset perusteet.

Suomalainen opiskelijaporukka vaatii Pohjois-Karjalan osuuskauppavaaleissa avoimuutta ja tasabonuksia.  Ajatus lähti liikkeelle opiskelijaporukan huomatessa miten "rumat" ja "yksinäiset" kartuttavat osuuskaupan menekkiä ostoksillaan todella paljon.

Osuukauppa jakaa ajottain kuitenkin tästä yhdessä kerätystä potista jopa 10% bonuksia hyväosaisten suurkuluttajien pusseihin. Suuri osa osuukaupan omistaja-asiakkaista  on kuitenkin tavallisia opiskelijoita pienperheitä ja yksinäisiä ihmisiä.

Vaikka heidän kokonaisostonsa ovat pieniä, ryhmänä heidän osuutensa on kuitenkin yllättävän suuri!  Epäkohta korostuu kun tietää osuuskaupan saavan nämä boonukset suurina kokonaisostoina tavaran tuottajilta ja toimittajilta. Bonusjärjestelmää käytetään yksinomaan kulutuslietsontaan, kun se voisi olla osuuskauppaa aatteen mukaista tuoton palautusta osakkaille. 

Osuuskauppa-aateen mukaan olisi antaa kullekin tasaosa  ostoista ja  yhteisestä uurastuksesta.Tätä periatetta ei ole kuitenkaan alun jälkeen ole juuri toteutettu.

Konkreettisena tavoitteena ryhmällä on esimerkiksi niin sanottuihin tasabonuksiin siirtyminen. Nykyisin bonusprosentti kasvaa sitä mukaa mitä enemmän ostaa. Ryhmä haluasi prosentin olevan sama kaikille jäsenille. Ajatus on sinänsä ihan viehättävä ostajan näkökulmasta ja niin uusi ja uskomattoman naivi, ettei Google hae ilmiölle oikeastaan hakuja laisinkaan.  Asia olisi kyllä osuuskauppahengen mukainen.

Kaikkein parasta olisi jakaa bonus kaikille ostajille alempina hintoina. Näinhän osuuskauppa aatteen perustajilla olikin  tarkoitus, myydä osakkaiden tuotteita kaikille kuluttajille edulliseti  ja osakkaille mahdollisuus vaihtaa osuukaupassa tuotteitaan siirtomaatuotteisiin. 

Etukorttibisnes on vaan niin oiva sitouttaja osuuskauppaan ostopaikkana, ettei siitä käytännössä voi enää markkinoiden näkökulmasta enää millään luopua.  

Rumat ja yksinäiset on myös vaatinut lisää avoimuutta osuuskaupan päätöksentekoon. Viikko sitten ryhmä järjesti mielenosoituksen Joensuun torilla, jossa vaadittiin edellisten osuuskauppavaalien ehdokaskohtaisten tulosten julkistamista.

Pirkanmaalla maataloustuottajat ovat lähteneet osuuskaupan vaaleihin omilla listoillaan. Kolmesta äänestysalueesta kahdella mukana on suomalaisen ruuan puolesta kampanjoiva tuottajalista. Osuukaupassakin on käytännössä todella lähes ylittämätön kynnys lähiruuan pientuottajille.Tuottajalistojen tavoitteena saada kaupan hyllyille enemmän kotimaista hyvälaatuista lähiruokaa.

Nuorten idealistinen  ja ponnekaitten tuottajien ponkaisema idea onkin tuoreen tuntuinen ja se nousee osuuskauppan aamunkoitosta ja osuustoiminnan juuriperiaatteista.Osuuskauppojen edustajistovaalit käydään tänä keväänä 10 alueosuuskaupassa eri puolella Suomea. Usein unohdetaan nämä vaalit kokonaan tai mielletään ne vain kahvitteluporukan valinnaksi.

On hienoa todeta, taas kerran nuoret idealistit ja ponnekkaat tuottajat ovat osuuskauppaväen perimmäisiä asiakirjojen ääressä. On hyvä kun edes jotkut pysähtyvät kulutushuumassa miettimään mistä kaikki  ajatukset aatteet ja toiminta  on kummunnut ja  tarkoittanut tavallisille vähävaraisille ihmisille ja kotimaisille tuottajille!

Tässä on varmaan osuuskaupan virtaviivaisilla nykyjohtajilla paljon miettimistä. Osuuskaupan omatuntoa saa ja pitää kolkuttaa vaikka se ei mihinkään lopulta johtaisikaan.  Vai kuinka on hyvä osuuskauppaväki??

Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: