torstai 1. maaliskuuta 2012

KOUVOLAN TIE ON KUIN ONKIN OIKEA!

KOUVOLAN UUSI KAUPUNKIKEHITYSJOHTAJA JUKKA POSTI



Kouvolan kuntaliitoskritiikin pohja on selvästikin pikkuhiljaa murenemassa! Kuntaremontilla on kuin onkin vaikutusta kaupunkien talousrakenteeseen.
Säästöä on jo tehdyistäkin ratkaisuista saavutettu!

Kuntauudistusta tulee tarkkaan harkiten jatkaa  hallituksen esityksen pohjalta ja kansanvaltaiseti kuntia kuullen .

Vastikään Tilastokeskus ilmoitti, että nyt kun noin 200 kuntaa on vähentynyt, kuntien menojenkasvu on pysähtynyt! Sehän hieno viesti kuntien kasvavan velanoton ja uhkaavasti paisuvan veroäyrin kannalta. Kouvolankin on epäilyistä huolimatta hyvällä uralla.

Kuntauudistuksessa on pohjimmiltaan kyse kuntien velvotteista  ja toisaalta veronmaksajien sietokyvystä muutoksen tuivertavissa tuulissa! Uuden Kouvolan kuntataloudesta ja kaupugin kyvystä orgainisoida terveys- ja sosiaalipalvelunsa. Niiden myötä muut lakisääteiset palvelunsa pitää hoitaa kuntalaisille edullisesti ja silti riittävän hyvin.

Hyvin tarkoittaa mielestäni tiiviin kuntarakenteen, keskuksen taajamien ja maaseudun aitoa tasa-arvoa. Herkkiä korvia ja nöyryyttä tosiasioiden edessä kaivataan kaikilta osapuolilta.

Hyvin hoidetut suurkunnat luo edellykset monipuoliselle elinkeinorakenteelle ja hyvälle tuloveropohjalle. Teoriasta on tehtävä täyttä totta! Uudistus antaa myös hallinnolle ja toimialoille tarpeellista liikkumavaraa. Vapaaehtoiset järkiliitot antaa päättäjille monipuoliset mahdollisuudet toimia juohevasti.

Päättäjiä vastassa on äreä karhu, kaupungin sisäinen vastakarva. Hallinnossa kun päättävissä elimissäkin vaikuttava erittäin tomera tarkka ja todellista voimaa omaava sinänsä luonnollinen muutosvastarinta.  Se on erityinen ongelma suurissa pakollisissa uudistuksissa  ja sen kanssa on vaan elettävä.

Kouvolassa on huudosta huolimatta tehty todella rankasti töitä  hallinnossa ja puolueryhmissä  kaupungin uudistusten ja hyvivoinnin eteen. Veroäyriin ei olisi pitänyt koskea, se toi väärän vietin uudistuksen voimasta kansalaisille. Kun koskettiin kouluihin koskettiin silmäterään, lapsiperheiden perusturvallisuuteen. Kaikessa ei ole onnistuttu, sen tietää jokainen joka on uusistusprosessia tarkkaan seurannut. Työ jatkuu.

Etenkin tämä Kouvolan vilpitön yritys yhdistää terveys- ja sosiaalipalvelut se parattu RATAMO-projekti. Se on todella erityisen hyvin valmisteltu ja silti se meni kuntavaalien vuoksi riitautettuna hallinto-oikeuteen.  

Se miten hyvin tässä liitoshärdellissä Kouvolassa onnistutaan, on johtavien kokeneitten entisten kuustoskuntien virkamiesten harteilla. Jälkeä pitäisi kasatussa hallinnossa vaivatta syntyä! Sen jälkeen tarpeelliset kohtuullistavat toimet ovat yhteistyökykyisten
kuntapolitikkojen harkinnassa ja luontevan enemmistön päätettävissä.

Suurkunta antaa järjestelyvaraa Kouvolalle ja hyvän mahdollisuuden ja kunnon rahkeet.
Jos niin yhdessä halutaan, asiat voi laittaa kunnassa kaupunkilaisten suurta enemmistöä tyydyttävään kuntoon. Hysteriaan ei ole mitään syytä! Mutta kaikkia ihmisiä ei voi vahva  peruskuntakaan  täysin tarpeeksi tyydyttää. Kultainen keskitie on valittava.

Mitään muuta ei tule suurkuntiin lahjaksi, ei Kouvolaankaan, kuin ihmissään oleva lähes 88 000 tuhantinen väkimäärä.Muuttotappion pitäisi saada pysäyttämään koko elinkeinoelämän toimenpitein ja työpaikkojen kasvulla. 

Kouvolan imagoon pitäisi tulla täydellinen nahanluonti, vanhaa piintynyttä saappaissa tullutta paskaa on jo silmät korvat täys! Näin ei voi jatkaa! Ihmisiä tulee ja lähtee, niin vapaassa Euroopassa eri syistä saa tehdäkin! 

Muksuja pitäisi pukasutella  huomattavasti enemmän ja kaupungin tulisi antaa urheille pareille tuntuvat suorituspalkkiot!Muuttot sinänsä ovat aniharvoin pelkästään kunnan "syytä"! Muut täysin luonnolliset syyt ovat keskeisiä.

Tästä on hyvä uudessa Kouvolassa jatkaa!

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: