maanantai 5. maaliskuuta 2012

RATAMO LASTENTALO ON TIE SUPERNEUVOLAAN

ARKKIATRI ARVO YLPPÖ LOI LASTEN  NEUVOLAT SUOMEEN






















Lastenneuvolat ovat vanha Arkkiatri Arvo Ylpön luoma tärkeä lasta ja perhettä tukeva  peruspalvelu. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kehittämänä se laajeni ja kattoi suurimman osan maata jo siirtyessään vuonna 1944 säädetyllä lailla kuntien vastuulle.


Kouvolan neuvolaverkossa kuulemma viuhuu pelkkä kylmän byrokraatin punakynä. Lapsiperheetkin  ovat  koonnet hädissään  fasebooksivun Kouvolan vanhaa neuvolaverkkoa puolustamaan. 
Monilta ihmisiltä on saattanut jäänyt huomaamatta, miten merkittävää edistystä Kouvolan kaupungin neuvolaoloihin ollaan  palveluverkkouudistuksessa  ehdottamassa.  

Voidaan hyvällä syyllä sanoa, Kouvolassa  palataan neuvolatoimen alkulähtille. Lastenlinnan tapaiseen kattavaan  lastenlääkärin johtamaan Ratamo lastentaloon. Todellisuudessa neuvolapalveluihin  lastentalon myötä on tulossa erityisen hyvä laadullinen parannus vanhaan Marjoniemen varuskuntasairaalan avariin tiloihin.


Tähän lastentaloon keskitettäisiin Kouvolan keskusta-alueen lastenneuvolat, perheneuvola ja kasvatusneuvola Hattu-kehitysneuvola ja  myös  sosaalipalveluita lapsiperheiden kotipalvelu ja lastensuojelun perhetyö, perheoikeudelliset palvelut tulee sinne. Kruununa kaiken yllä, sinne on kaavailtu myös lastenlääkäriä.

Tätä voidaan tervehtiä erityisen myönteisenä askeleena lapsiystävällisen valoisan paremman Kouvolan suuntaan.Tälläinen keskus helpottaa lapsiperheen huolta ja vaivoja, kun perhepalvelut eivät ole siroteltuna ympäriinsä ties mihin osoitettuihin pimeisiin sopukoihin.

Toivottavasti päättäjät ymmärtävät tämän lastentalon  hyödyt, eivät heitä lasta pesuveden mukana. Jotku kuntapolitikot ovat neuvolauudistusta moittiessaan haistavinaan heikennyksen, laput silmillä voi olla niin autuaan sikavarma kaikesta. Ehdotaankin piintynimmille skeptikoille hiukan syvempää asioihin paneutumista.  Kehittyvä kiehtovaa kehittyvään Kouvola saattaa toteutua parhaiten rennon rakentavan tekemisen ja  valoisan lapsiystävällisen leppoistamisen kautta. Tässä on  kaikille kaupunkisuunnittelun teknokraateille miettimistä!

Kysessä on selvästikin lapsiperhepalveluiden ja heidän tarvitsemien sosiaalipalveluiden vankistaminen ja yhdistäminen. Jos Ratamo-hankkeen tärkeä osa  totutuu, se on voitto kaikkein pienimmille vesseleille tuiki tomeralle nousevalle polvelle.  Niille jotka eivät osaa  omaa asiaansa  kuin korkeintaan huutamalla puolustaa.


Nuorissa perheissä on paljon toivorikasta valoisuutta, pienten lasten kanssa nuoret isätkin selviävät mainiosti. Toisin kuin ennen tehtävä on yhteinen. Mutta jos jokin asia lapsen elämässä on pielessä, sitä ei ole helppo tunnistaa, eikä usein rakkaudessa haluta  nähdäkään. Silloin laaja ammatillinen näkeminen ja apu on kullan arvoista. 


Jos lapsiperheiden  tukipalveluja pelkästään leikataan, voi myöhemmin edessä olla melkoisen sotkuinen selvittämätön kerä. Ratamo lastentalon tapainen moniosaava ammattiryhmä voi säästää tulevaisuudessa perheitä monilta itkulta ja virhearvioilta lastensa kasvatuksessa tiellä kunnon kansalaisiksi.


Neuvolat palvelee alle kouluikäisiä ja heidän perheitään. Lastenneuvolan tavoitteena on turvata lapselle terve kasvu ja kehitys. Tarkoitus on edistää koko perheen hyvinvointia tukemalla perhettä omaksumaan myös terveitä oikeampia elintapoja. Sieltä saa malleja ratkaista perheongelmia ja se auttaa nuoria pareja luottamaan omiin kykyihinsä hyvinä vanhempina.  Kokemusta tuetaan vahvistamalla vanhempien oikeita käytäntöjä ja antamalla voimavaroja lapsikeskeiseen kasvatukseen. Tässä on nuorilla aukkoja tiedoissa ja paljon uutta oppimista. 

Pohjalla on kyse myös yhtiskunnan toteuttamasta lastensuojelusta ja  lapsen hyvästä huolenpidosta sekä myös äidin ja isän parisuhteensa hoitamisesta. Siellä tehdään myös sosiaalityötä  terveystarkastuksia seulontatutkimuksia ohjausta ja yleisneuvontaa sekä ne tuiki tärkeät itkuiset rokotukset.

Tälläinen kattava  perhepalveluiden kokoaminen saman katon alle Marjoniemeen on selvä askel parempaan. Kouvola on edelleen väestökadosta kärsivää aluetta ja kaikki työ lapsiperheiden eteen on uuden Kouvolan  terveen kasvun avainkysymyksiä. 



Kaupunki ilman  lasten iloista leikin melskettä on yhtä omituinen ilmiö, kuin kevät ilman lintujen iloista laulua. Sinä suuressa hiljaisuudessa oltaisiinkin sitten perimmäisten asioiden äärellä. Ei naurata silloin ketään!


Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: