keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

"ONKO KARMEA JÄRKYTTÄVÄ EDESVASTUUTON KOUVOLA PANIIKISSA?"

KOLMEN PUOLUEEN PANIIKKI ON PÄÄTÖNTÄ POUKKOILUA SINNE TÄNNE?













Kouvolan kuntauudistus on saanut osakseen eduskunnassa kovaa yksilöityä arvostelua ja henkilöihin menevää ikävää syyttelyä. Johtoajatus oli vain täysin väärä! Ei ongelma ole ollenkaan kuntaliitos eikä upea luontokaupunki Kouvola, vaan hallinnon vanhahtava  uskalluksen puute suurten haasteiden edessä! Uutta ajattelua uusia uria tarvitaan koko päätäntäprosessiin ja kaupunkilaisten ajatteluun. Kuntaremontti nimittän alkaa hyvin pian!


Kuntien finanssiriskeistä väitellyt tohtori Eero Laesterän laatiman Kouvolan tasapainotuspaketin mukaan edessä on nyt viimein se yhdessä päätetty kuntarakenneuudistus. Tätä on saanut odottaa!

Rakenteellinen säästötarve vuoteen 2016 mennessä on 35 miljoonan verran. Veroäyriä ei nosteta ja velkataakkakin meinataan pitää kaupunkien eskiarvossa. Taivaan Herranko tämän piti ilmoittaa tohtorin hahamossa ennen kun uskottiin? Tästä on kuntaremontissa kyse koko Suomessa,  kuntien välttämättömästä palvelurakenneuudistuksesta!

Reijon sekava rajoja siirtävä poukkoileva eduskuntapuhe sisälsi aimoannoksen jälkiviisutta ja kaihoisaa kaipuuta vanhassa Valkealan kunnassa vallinneeseen keskustan ehdottoman enemmistön tuoneeseen sanelupolitiikkaan. Kuntaliitosjunailijat saivat pöntöstä sinänsä valaisevan kuvaavaa sapiskaa.

Onneksi siihen ehdottomaan yhden puolueen yksinvaltaan ja vanhaan kuntakarttaan ei ole onneksi paluuta uus Kouvolassa. Vaikka joku näytää siihen julkiseti uskovankin. Monipuoluejärjestelmä tuo parhaan kansanvaltaisen tuloksen, vaikka sitten nihkeästi pikku viiveellä.

Tossavaisen lavea retoriikka paljasti kuitenkin erään tiedossani oleen "järkyttävän" seikan Kouvolan kaupungin päätöksenteosta. Urautunut hallinnollintotapa ei ole tuonut mitään uusia keinoja velkaantumiseen tai äyrin nousun pysäyttämiseksi! Piiloverojippoja on miehissä innolla kaupungin firmoissa keksitty, mutta todellisiin uudistuksiin ei ole mitään osaamista vai halua?.

Tämä on sitä" järkyttävaa" ja täysin "edesvastuutonta" touhua.  Konsulttien selän taakse ei voi enää mennä, etenkään jos kalliisti maksettuja huipputason kattavia johtopäätöksiä ei pystytä toteuttamaan. Menokasvua ja velanottoa ei ole saatu pysähtymään - ei tulovirta kuluja tarpeeksi peitä - se on ilmeinen totuus? Vai kuinka on kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki?

Onko todella niin, ettei kansanvaltainen puoluejärjestelmä ei pysty, ei halua, eikä kykene mitään kunnon kuntaremonttia edes kaytännössä tekemäänkään? Ei voi olla niin! Kun kaupungin hallinnollinen sinfoniaorkesteri ei soita, niin näköjään yksi pajupillimies voi soittaa ilmoille kiintoisan pimeyttä valaisevan taustamelodian! Se on tarkan kansankomisaarin tehtävä!

Kouvolassa vallitsee valtuutettujen kuin hallinnon ylipaikoista huolimatta tai siitä johtuen vanha tosiasioita tunnustamaton odottava meno? Uskotaanko tässä liikaa saman löyhän kuntanäkemyksen omaavien yhteistyöhön, kuin pukki suuriin sarviin!

Kasvava velanotto kaadetaan kylmästi ja surutta veronmaksajien maksettavaksi? Syksyyn mennessä tämä soppa tulee varmuudella kuumenemaan kunnon kädenväännöksi.
Tulos saattaa olla Kouvolan kaatuminen lopullisesti perussuomalaisten muuttumatontonta maailmankuvaa ihannoivien äärimiesten syliin - kuin kypsä omena. Tätäkö sitten halutaan?

Edesmenneissä kolmessa pienkunnassa on totuttu elämään nuukasti pienvelalla kädestä suuhun. Rahapulassa tai koululaisten puutteessa on lopetettu kättelyssä aina ensin eläviä kyläkouluja. Kuntavelkaa oli kasvatettu kolmessa suuremassa kasvatettu neljän vuoden ajan hissu kissun. Sitten on pakon edessä tasattu tilit äyriä korottamalla. Tästä noidankehästä on päästävä eroon.

Mihinkään muuhin rakenteisiin ei ole totuttu pahemmin kunnissa puutumaan. Koskapa muuta ei onneensa jämähtänyt virkamiesjohto ole esittänyt, eikä kuntapolitikot ääneten mentyksen pelossa ole rohjennut vaatia. Automaattinen menokone on näin valmis.

Pitää viimein käsittää tämä vanha kulunut kuntasapluuna ei enää toimi uus Kouvolassa. Kansalaiset eivät tätä alijäämä "kehitystä" ymmärettävästi hyväksy, kaikki kaatuu nyt ikävästi syyttä suotta kuntaliitoksen piikkiin. Tämä paradoksi jäytää päättäjiä ja vie voimat tyystin nuoriltakin kuntapäättäjiltä ja heistä tulee ennätysajassa kehäraakkeja. Jyrki Hyttisen mukaan valtuustoon ei ole syksyllä kellään mitään hinkua.

Kouvolan kuntavelkaa on lisäätty vuoden 2009 jälkeen 1300 eurosta pikkuhiljaa ylöspäin. Se on kuulemma ennusteen mukaan ensi vuonna huikeat 2600 eurossa henkeä kohti? Onko tämä totta vai viinien huumaa?Nelihenkiselle valkelalaisperheelle se tekee 10 400 euron maksuosuutta.

Mikä kohtuuttominta vanhan kunnon Valkealan kontolle on ikäänkuin kertynyt jo viisin kertainen kuntavelan korotus. Silti hyviä kasvavia lapsirikkaita kyläköuluja lopetettiin sielläkin. Koulukuljetusmaksuissa ollaankin sijalla kolme koko Suomessa. Kaiken huippuna Kouvolan veroäyri on Suomen kaupungeista toiseksi korkein. Älämölö on tässä täysin aiheellista.

Kyllä kaupungintalolla pitää ottaa asia vakavaan tarkasteluun ja mieluusti aloittaa kuntaremontti viimein tosissaan. Johan meille nauraa jo naapurin variksetkin jos vanha meno pitkään vielä jatkuu!

Kouvolan pitäisi ottaa oppia puolustusvoimien uudistuksesta, virkamiehille annettiin tehtävä säästää neljässä vuodessa 826 miljoonaa euroa puolustuskykyämme säilyttäen ja kehitys turvaten, ne arvon herrat tekivat sen!

Kouvolan veröäyriä pitäisi laskea prosentilla ja kymmenyksellä, piiloverotus ja lisävelanotto pysäyttää, sitten elää sen mukaan. Periaattessa pitäisi tehdä niitä asioita joihin kaupungissa on todella hankittua varaa ja kuntalaki meitä välttämättä velvoittaa.

Kaiken kokenut kuusaalaispolitikko Jukka Nyberg kertoi lehdessä; "Meillä Kouvolassa vallitsee paniikkimieliala, jota konsultit käyttävät taitavasti hyväkseen. Tämän seurauksena viikate heiluu milloin missäkin kaupunginosassa. Järkevä kokonaisvaltainen keskustelu talouden tasapainottamisen realiteeteista on vielä maton alla." Ei kai! 

Toivottavasti tämä on kotiseutumiehen parahdus ei kerro täyttä totta, muutenhan me olemme todella pahassa kusessa. Juhani Pousikin heitti pyyhkeen kehään, kun asiat eivät yrittäjän näkökulmasta kahdessa vuodessa edenneet mihinkään.

Mihin tämän hienosti brändätyn kehumani Uuskouvolan kanssa ollaan joutumassa?. Jos talousasiat menee Kouvolassa päin helvettiä, se pitäisi kaupunkilaisille rehellisesti myös kertoa.

Rehelliseltä pohjalta huippuhieno Ratamo-hankekin ponnistaa. Se on yksi parhaista ja kunnianhimoisimmista hankkeista kaikista Suomen kaupungeissa ikinä. Sitä ei moni meistä käsitä, eikä sen tavoteesta pidä tinkiä! Sille kalliille hankkelle pitää Kouvolan budjetissa aurata reilusti rahoitusta jo nyt!

Suur Kouvola on päättäjille laillisesti annettu mahdollisuus toteuttaa valtakunnallinen kuntaremontti. Se on nykyhallituksen vankka tahtotila. Mutta onko Kouvolassa vain rajat valmiina. No ei nyt sentään onneksi - paljon hyvää työtä on toki tehtykin. Tämän saarnan epistolan henkeen ei valoisuus Kouvolaa kohtaan vain nyt kuulu.

Olemme yksi suurimmista maaseutukaupungeista ja kuntaremonttihaaste on vaan otettava täysin todesta. Tie on kivinen mihinkään hyssyttelyyn ei kaupungintalolla ole enää varaa, se juna meni ajat sitten. Tai no mikä minä olen tästä asiasta puhumaan palaan runorutuun.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: