keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

KASARMINMÄKI ON KOUVOLAN ARVOKOHDE JA HOHTAVA HELMI


KASARMINMEN ORTODOKSIKIRKKO TALVIASUSSAAN






Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt Kouvolan kaupungin isokenkäisten jähmeää haluttomuutta Kasarminmäen kehittämiseen matkailukohteena. Kasarminmäestä ei ole tietääkseni mitään mainintaa kaupungin turistioppaissa. Kasarminkenttä huokuu tyhjää arvokkuutta koko kukkean kesän. Missä ovat aluetta tarkkailevat turistit? Pilvilinnan ikkunoissa on talvisin vanerit. Ne on tosin kesäksi poistettu, mutta mitähän se kertoo vieraille kaupungista? Mistähän se kiinalainen kenkä puristaa?


Yhteistä omaisuutta on siirretty ja siirtymässä kiinalaisiin käsiin? Feng Shui -ilmiö lienee aiheuttanut toimet? Vai oliko vain yksi päätös - se sudenhetki? Luulisi Uuden Kouvolan tuovan uusia päätöksiä tässäkin asiassa. Pilvilinna pitäisi saneerata opiskelijoiden käyttöön Suomi-voimin. Luulen, että se on yleinen kansan kanta nyt. Niinkuin nyt siihen tuleekin asuntola.


Kasarminmäelle on aikanaan hankittu nyt menetettyä kielikoulutusta, ja rakenteilla on laitaan ammattikorkeakoululle moderneja tiloja. Siellä on vuoden alusta ollut puolustusvoimien keskeisiä huoltotoimintoja, joista voimme olla kaupunkilaisina kiitollisia. Elintärkeitä valtion ja kunnan työpaikkoja on hankittu mäelle. Hyvä niin ja oikein. Kylteistä päätellen alueella on myös runsaasti vireitä pienyrityksiä. Hyvä juttu yrittäjille, tiloja pitää olla. Mutta tämä kaikki muu kuolleisuus alueen matkailullisessa kehittämisessä, hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Aluehan on erittäin arvokas ennen kaikkea historiallisine rakennuksineen. Kouvolan synty ja kehitys ovat Kasarminmäellä ja rautatien ohella kesinyt sieltä.


Mutta missä ovat alueelle houkuttelevat palvelut, turisteja paikalle vetävä vireä ulkoelämä, elämää kihisevä vihreä matto ja kasvua luova toimelias ponnekkuus? Tätä kysyn elinkeinoelämän päättäjiltä: ”Miksi Kasarminkenttä on lähes typötyhjä koko kauniin Luojan kirkkaan leppeän kesän?” Tampereella on koskensa ja verkatehtaan uusvanha alue. On vanha säilynyt Turun käsityökortteli. Vanha Raumakin on säästynyt viime tipassa tuholta. Verlan tehdasmuseo Kouvolassa on toimelias maailmanperintökohde kesäisin. Olavinlinnasta ei kannata edes mainita, kun puhutaan pieteetillä vaalitusta alueista. Se on selvää pässin lihaa.


Kaunis puisto kaipaa käyttäjiä. Siellä ei näy uteliaita turisteja kukkahatuissaan, ei japanilaisia kameroineen eikä saksan poikaa nahkahousuissaan tai fransmanneja. Euroopan unioni ei Kasarminmäkeä projektirahoituksesta tunne, vaikka voisi tuntea. Missä ovat EU:n tuesta kertovat suuret rakennuskyltit? Ulkopuolisia ei siellä pahemmin kulje. No, miksei kulje? Kun ei ole mitään palveluita eikä edes kaupungin opastusta alueella.


Ei ole putiikkeja, oluttupia, ei tilaviinitynnyreitä, ei avoimia työpajoja seppineen, ei muikkujen vointuoksuisia haikuja, ei rakuunahevosien kavion kopsetta eikä vanhoja tykkejä tanassa taivaalle. Edes italialaiselle gourmee ravintolalle  ole sieltä tiloja herunut. Joku häikkä jossain kuulemma oli ja meni. Tilanne kuin Viipurin valtauksessa, paukkuja ei varastosta tietyille yrittäjille anneta ja tarve olisi kuinka huutava. Miksi näin on asian laita?


Kentällä voisi olla myös ratsastusesityksiä, onhan Marjoniemessä ollut ratsastuskenttäkin iät ja ajat. Myös vaihtoehtoinen kulttuuriaktiviteetti ja musisointi sopisivat mäelle mainiosti.


Katuteatteria soisi olevan, katusoittajia ja jonglöörejä tai sirkuskoululaisten esityksiä. Silloin myös nuoret ja lapset voisivat viihtyä upeassa ympäristössä rauhan tyyssijassa, jos olisi ohjausta. Siellä ei ole liikennettä kuin nimeksi eikä keskustan kaupallisen vireyden melua, eikä sinne kuulu kaupungin kumu.


Historialliset sotilasesitykset olisivat oiva tapa ilmentää mäen historiaa.


Pitäisi olla kaupungintalon kokeneilla kuuden kunnan virkamiehillä tiedossa alueen merkitys. Siellä on kaupungilla arvokas matkailuvaranto odottamassa. Nyt valitettavasti kesäisin hyljättynä kuin tervavene kuolinpesän jäljiltä. Surussa unohtunut ja rannassa rapistuu perijöiltä unhossa.


Torin siirtäminen Kasarmimäelle voisi olla hyvä alku kesäelämälle kauniilla mäellä. Onhan vanhan Kouvolan päättäjillä vankka kokemus sen mulkkauksessa. Uskon vankasti Kasarminmäen loistavaan tulevaisuuteen ja ihailen avoimesti sen rikasta menneisyyttä ja historiaa.


Kasarminmäen asukas


Sakari Ala-Krekola

Ei kommentteja: