tiistai 22. kesäkuuta 2010

TAIKAUSKO EI PURE SUOMESSA EDES JUHANNUKSENA

Juhannus tulee ja mittumaarin taikayö, ei nyt sentään meillä Suomessa. Meillä juopotellaan huhaillaan festareilla rantapusikoissa ja rällästään mökeillä ja hukutaan viilo auki järveen tai mereen sama se! Parasta olisi hakea koivu vasta/vihta saunoa ja syödä kunnolla. Nostaa siniristilippu salkoon ja olla yhdessä ystävien kanssa ulkosalla ja nauttia yöttömästä yöstä selvin päin. Mutta tämä lienee toiveajattelua.

Suomen Luterilainen kansankirkko on onnistunut hyvin yhdessä vuosisataisessa  päätehtävässään piruntorjunnassa. Nähtävästi kirkon kattava lapsi- ja nuorisotyö, päiväkerhot ja rippikoulut antavat sittenkin meille hyvän, rokotuksen kaltaisen suojan, kaikkea taikauskoista huuhaata vastaan, jos EU-tutkijoihin on uskominen.

Euroopan tiedebarometrit on julkaistu. Perässämme seurasi Alankomaat ja Norja. Tosin taikauskoa mitattiin pelkästään onnenlukuihin uskomisen perusteella.


Vain noin yksi viidestä suomalaisesta uskoo onnennumeroihin, kun koko EU:ssa niihin uskoo kaksi viidestä. Me lototaan kuitenkin hullun lailla ja paljon, emmekä uskalla luopua "onnen numeroistamme" sitten millään. Tätä ei lienee  tulkittu taikauskosi ja hyvä niin. Miten nyt perheemme syntymäajat voisivatkaan olla taikauskoa, ei mitenkään nehän on onnellista sukutietoa.

Meillä tiedemaailmaa ei tiirailla vaaleanpunaisten linssien läpi. Vastaavasti suomalaiset uskovat EU:ssa vähiten siihen, että tiede ja teknologia pystyvät ratkaisemaan luonnonvarojen loppumisen ongelman. Onko meillä jumausko Suomessa tiedettä suuremmassa arvossa, tätä sitää kirkon tutkimuslaitoksenkin kysyä kansalaisilta?

Pessimismi on nousussa, sillä en heti keksi millä muulla tavalla kuin tieteellä ja teknologialla saadaan ratkaisuja resurssien kehittämiseen yhteiskunnassamme.

Louisianassa kokeillaan öljytuhojen peittoamista rukoilun voimalla . Rohkenen väittää ylimielisesti, että öljyä kerätään rannoilta tehokkaammin teknologian ra`an työn kuin rukoilun avulla. Rukouksesta voi saada kuitenkin voimaa epätoivoiseen lähes mahdottomaan urakkaan.


Voiko tiede ja teknologia vahingoittaa ihmisten moraalia. Aivan kuten vesi voi joskus hukuttaa joitain ihmisiä. Näin käy jos auktoriteetti on mennyt väittämään jotain joka on ristiriidassa havaitun todellisuuden kanssa näin usein uskomme. Näkymätön maailma on kuitenkin olemassa, jota tutkitaan mikroskoopeilla ja näköalaa voi laajentaa uskon suuntaan..

Uskonnon ja tieteen ikuinen sota ihmisten sieluista oli myös tarkkailussa. Parhaille paikoille  pääsivät Tanska ja Alankomaat, kun ihmisille esitettiin tämä väite: We depend too much on science and not enough on faith.

Tiedebarometrin Brysselissä julkistanut tiede- ja tutkimuskomissaari Maire Geoghegan-Quinn oli erityisen iloissaan tutkimuksen tuloksesta, jonka mukaan lähes 80 prosenttia eurooppalaisista on kiinnostunut tieteen ja teknologian saavutuksista, kun taas urheilusta on kiinnostunut vain 65 prosenttia.

Jos järjestettäisiin tieteen MM-kilpailut, ne saisivat enemmän tv-katsojia kuin jalkapallon MM-kisat, irlantilaiskomissaari vitsaili. Repikää siitä kaikki jalkapallo uskovaiset!

Suomalaiset ovat ovat valtiouskoista kansaa ja Jumala otetaan käyttöön vasta tiukanpaikan tullen. Taikauskoa sensijaan pidämme noita-akkojen epäuskottavaina lasten satuina ja niitähän ne perimaltään onkin. Vai mitä naiset juoksetteko ruispaltoon alastomina ja näkyykö tuleva sulho lähteen pinnassa??

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki