keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

KOUVOLAN KAUPUNGIN ON UUDISTETTAVA PALVELURAKENTEENSA

 

KOUVOLAN KAUPUNGINTALO ON MARMORIA

Olen suurella mielenkiinnolla seurannut kaikkien muutosvastarintamiesten ja arvon naistenkin vuodatuksia siitä, kuinka kaikki täytyy säilyttää Kouvolassa ennallaan. Kuitenkin me kaikki tiesimme, että Suur-Kouvola-projekti oli ja on kuntatoimintojen uudistushanke. Se on saneerausta rankimman mukaan. Kyse oli siitä, kuinka nämä kaikki kuusi kuntaa saatetaan yhteen ja kuinka palvelurakenne saatetaan vastaamaan vallitsevaa uutta kuntatilannetta Kouvolassa. Tästä oli, arvon haja-asutusalueiden ajattelevat ihmiset, kyse. Ei oikeastaan mistään muusta. Päätökset tehtiin enemmistöpäätöksinä kunnanvaltuustoissa, ja kuusi urheaa patrioottia liittyi yhteen.


Nyt meidän yhdessä on mietittävä tarkkaan, miten tällä kokoonpanolla pärjätään kuntien välisessä kilpailussa veronmaksajista ja tuottavista oikeista yrityksistä. Ne yhdessä hyödyttävät verotuloillaan kuntaa ja muulla panoksellaan kuntalaisia käytännön maallisissa tarpeissa. Inno-Kouvola-hanke antaa toivoa huomiseen. Yritysten pääkonttoreiden pitäisi tietysti olla mieluusti Iso-Kouvolan alueella. Voitto kertyisi kuntaveroksi.


Aiemminhan Suomessa hyvin tuottavatkin yritykset katsoivat yrityksen työntekijöiden veropanoksen olevan kylliksi kunnille. Yritys itsessään voi näyttää tällä perusteella nollatulosta.Yksityishenkilöt maksavat rakastettavat veronsa palkan ja pääomatulojensa mukaan lähes sentilleen. Yritystoiminnan verotettava tulo kunnallisverotuksessa määrätään yrityksen verottajalle näyttämän voiton perusteella. En katsonut verottajan ohjetta, vaan kaivoin arvion sumuisesta muististani.


Kouvolan uusien päättäjien velvollisuus on saada Kouvola hyvään verotalouskuntoon ja äkkiä. Kiina-asiasta en halua nyt sanoa sanaakaan. Selvittäkööt viranomaiset ne sotkut.


Kyllä kunnallinen palvelurakenne pitää kaupungintalolla sopeuttaa nykytilanteeseen. Näiden ylimenosopimusten jälkeen tulee suuriluuta kunnalliseen toimialarakenteeseen. Ja pitääkin tulla, sillä kaikki muu on vain ongelmien siirtämistä tuleville veronmaksajille. Toki kannatan demokraattista menoa kaikessa. Kyllä virkamiesten ja valtuustoryhmien enemmistön on sen 3/5-vuotissopimuksen jälkeen äkkiä tehtävä kipeät leikkaukset. Ne tasapainoiset toimet voivat parhaassa tapauksessa toivottomuuden tilalla tervehdyttää, uudistaa ja parantaa kaikkien kuntalaisten palveluita. Koska koulupalvelut sopeutetaan koululain mukaan järkevästi sinne, missä niitä kipeimmin tarvitaan, valinta on, mitä kouluja kasvatetaan. Toki on totta myös se, että jos valtuusto ei saneerauspäätöksiä tee, ei niitä sitten tule. Mutta tuskin meillä niin avutonta virkamiehistöä ja luottamusmieskuntaa Kouvolassa on, että se pistäisi pään puskaan ja nostaísi velttona veroäyriä.


Ei tämä ole minun mielipiteeni, vaan osaltaan kuntalain ja koululain sanelema juttu. Meidän on nyt pakko tanssia nopeaa saneerausvalssia hitaan toisiimme liimautuvan miellyttävän kaiken ennallaan säilyttävän tangon sijaan. Onhan tästä harjoituksesta se hyöty, että kuntana hoikistumme nopean valssin vaikutuksesta. Kipeää se saattaa tehdä, jos tanssikenkää latotansseissa puristaa, mutta mentävä on. Ei tässä tuiskussa ja räntäsateessa muutakaan voi, kun Suur-Kouvolassa ollaan ja siinä kai pysytään. Missä luuraa Iitti? Miksei se liity meihin?


ADO SAKARI ALA-KREKOL

Ei kommentteja: