torstai 17. kesäkuuta 2010
SUKUPUOLINEUTRAALI AVIOLIITTOLAKI TULLEE OLETKO VALMIS?
Perinteisesti olemme mieltäneen avioliiton avioesteettömän miehen ja naisen väliseksi ikuiseksi pyhäksi liitoksi. Aika on kuitenkin muuttunut ja yhtiskunnassa on nähty myös muitakin mahdollisuuksia solmia liittoja ihmisten kesken.Uusi rekistöröity parsuhdelaki ei nähtävästi ole tyydyttänyt kaikki asian osaisia, vaan on lähdetty vaatimaan sukupuolineutraalia avioliittoa varmemmaksi vakuudeksi oikeudellisissa prosesseissa. Näen tämän pohjimmiltaan oikeutettuna, joskin aika kiistanalaisena pyrkimyksenä.
Kysymys on Oras Tynkkysen (vihr) lakialoitteesta vuodelta 2009 sukupuolineutraalista avioliittolaista. Aloitteen ovat allekirjoittaneet kahta ennalta-arvattavaa lukuunottamatta kaikkien muiden puolueiden edustajat, sdp:n osalta eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
Haluan tarkastella kysymystä ihmisoikeus kysymyksenä, enkä lähde körttiläisenä ketään tuomitsemaan, vaan jätän moralismin ihmisille jotka tietää siitä asioista minua enemmän. Lopussa Luojamme edessä seisomme asioinemme yksin, se on ainakin varmaa. Asiasta voidaan olla perustelluksi kahta eri mieltä. Oikeusvaltion tulee kuitenkin taata yhdenveroisuuteen perustuva avioliittolait kaikille kansalaisilleen niissä liitoissa jotka ovat laissa sateenkaari kirjosta sallittuja. Jos lisäoikuiksia eduskunta säätää, niin se on kansan tahto.
Kokoomuus on puoluekokouksessaan Jyväskylässä hyväksynyt aloitteen sukupuolineutraalista avioliitosta äänin 292-162. Kyse on avioliittolain muuttamisesta siten, että avioliiton voivat solmia mies ja nainen siinä kuin nainen ja nainen tai mies ja mies. Puolivillit poikamiehet lienee olleet yksin omaan paikalla enemmistönä päättämässä?
Aikaisemmin demarit tekivät puoluekokouksessaan samansuuntainen päätöksen. Keskusta ei uuden puheenjohtajansa Mari Kiviniemen mukaan ole muuttamassa avioliittolakia sukupuolineutraaliksi. Jokin roti sentään maaseudulla on oltava!
Kirkossa joudutaan uuteen tilanteeseen, jos sukupuolineutraali avioliitto toteutuu, kuten on toteutunut jo muutamissa Euroopan maissa. Silloin keskustelu samaa sukupuolta olevien rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta on ollut enemmän tai vähemmän turha. Kirkolla on edellisen arkkipiispan Paarman mukaan kielteinen kanta avioliitton siunaamisesta kirkossa samaasukupuolta oleville. Tämä on koetin kivi valtiokirkon itsemäärämisoikeudelle omissa asioisaan so. kirkolliskokouksessa.
Kotimaa kysyi maaliskuun alussa kansanedustajien kantaa sukupuolineutraaliin avioliittoon. Kyselyyn vastasi 126 kansanedustajaa 200:sta. 54 prosenttia vastusti sukupuolineutraalia avioliittolakia, 46 prosenttia kannatti. Eniten kannattajia oli Vihreissä ja Vasemmistoliitossa, vähiten Kristillisdemokraateissa ja Perussuomalaisissa.
Lakialoite antaisi samaa sukupuolta oleville pareille samat oikeudet kuin eri sukupuolta olevillekin, mukaanlukien mahdollisuus hakeutua adoptioprosessiin myös muun kuin kumppanin synnyttämän lapsen osalta (a.k.a. adoptio-oikeus, mutta oikeuksista kiisteltäessä usein unohdetaan, että Suomessa kenelläkään ei ole adoptio-oikeutta..).
Tärkeä ulottuvuus tässä lakimuutoksessa olisi myös, että se pakottaisi kaikki ne valtiot, jotka ovat sitoutuneet tunnustamaan Suomessa solmitun avioliiton pätevyyden, tunnustamaan myös samaa sukupuolta olevien parien liitot. Tämä lisäisi merkittävästi suomalaisten samaa sukupuolta olevien parien liikkumavapautta niin EU:n alueella kuin muuallakin.
Perheiden muuttaminen työn perässä helpottuisi huomattavasti, samoin perheenä matkustaminen. Esimerkiksi kumppanin tai kumppanin synnyttämän lapsen sairastuessa tai joutuessa onnettomuuteen ulkomailla, samaa sukupuolta oleva puoliso ei enää joutuisi tilanteeseen, jossa hänelle ei anneta sairaalasta tietoja puolison tai “vieraan” lapsen terveydentilasta.
Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ratkaise kaikkia ongelmia, mutta monia hyvin konkreettisia sellaisia kyllä. Vapaa liikkuvuus ja oikeus matkustaa turvallisesti perheen ja puolison kanssa on ihmisoikeus!
Maailma muuttuu Eskoseni oletko siihen valmis, vai vedätkö tästä puuron väärään kurkkuusi? Helppo on huutaa vastaan homofopisessa vapinassaan ja kiillotta omassa eriomaisuudessamme omaa kirkollista heteronormatiivistä. kilpeämme. Oikeusvaltiossa vapaa mielipiteen muodostus ja yhdessä sovitut lait ajaa kuitenkin kaiken muun ohi. Kansa päättää edustajiensa välityksellä kuinka tässä asiassa käy. Ja sitten pulinat pois!
Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti