keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

MAASEUDUN VASTAHANKAA EI SAISI VÄHÄTELLÄ


 

TRAKTORIMARSSI ON MAASEUDUN  NÄKYVÄ MIELENILMAUS

Uuden Kouvolan maaseudulla asuvat kuntaliitoskuntien asukkaat ovat professori Hannu Katajamäen mielestä ihan syystä huolissaan palveluistaan ja vaikutusmahdollisuuksistaan. Hän tarjoaa tukun korjaavia toimia maaseudun väestön saamiseksi yhteisen hiilen ääreen.

Lähes kaikki jututtamani uuden Kouvolan maaseutuasukkaat ovat todella kärjekkään kriittisiä kuntapalveluidensa tulevaisuudesta. Maanviljelijät ihan keskustan tuntumassakin ovat varuillaan sen suhteen, mitä uusi suurkunta tulee tekemään esimerkiksi kiinteistöveroasiassa peltojensa ja metsiensä osalta. Maaseudun väki on jotenkin poissa tolaltaan. Koulun menetys omasta kylästä nyppii lapsiperheitä aika pahasti.

Perusturvallisuus on nyt järkkynyt kylissä, vaikka pitkässä juoksussa myös hyödyt alkavat näkyä uuraan työn tuloksena. Normaalin alkuajan muutosvastarinnan hälvettyä maaseutuaktiivit ovat selvästikin jatkaneet jurnuttamista omissa oloissaan. Vastahankaista odottelua on jatkettu kuin Puukon perikunta suurkunnan uusia epäedullisia tapahtumia odotellessa. Jos mitään selvää muutosta parempaan ei ole maaseudulle tulossa, tilanne kärjistynee entisestään. Maaseudun neuvottelukunta ei vallattomuudessaan ja rahattomuudessaan tyydytä koko väkeä, etenkään jos näkyviä hyötyjä kyliin ei tule mistään suunasta.

Kouvola voisi kaikkien muiden uudistushankkeidensa jatkoksi harkita Ruotsin mallin mukaista aluelautakuntajärjestelmää. Se tasapainottaisi harvaan asutun ja vähäväkisen alueen vaikutusvajetta. Jos maaseudun väki vieraantuu kunnallispolitiikasta ja menettää uskonsa suurkunnan tulevaisuuteen lievealueilla, se on todella ikävä asia. Monimuotoisessa luonnontalouden hyödyntämisessä maaseudun väki on avainasemassa.

Kaupungin elinkeinotoimi on viritellyt yhteistyötä Ruralia-instituutin kanssa. Sen tehtävänä on edistää maaseudun elinkeinoja ja elinolosuhteita. Toiminnot tehtävän toteuttamiseksi ovat tutkimus, opetus, kehittäminen ja koulutus sekä yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja yhteistyö. Ruralia-instituutti toimii kolmella osaamisalalla: luomu, luonnonvarat ja elintarvikkeet, maaseutu ja yhteiskunta sekä yrittäjyys ja osuustoiminta. Kenties tästä aukeaa uusia uria maaseudun kehitykselle Kouvolassa. Maaseutuväestö tuntisi kuuluvansa paremmin suurkuntaan ilman sarvia ja hampaita.

Ado Sakari Ala-Krekola
Kasarminmäki

Ei kommentteja: