keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

VANHUSLAILLA ON JO KIIRE



Jotta vanhukset saisivat kaikissa kunnissa samanlaista kohtelua ja hoitoa, olisi kiireesti saatava aikaan vanhuslaki. Suositukset eivät riitä.

Kaikki kolme suurta puoluetta ja pienryhmätkin ovat olleet yksimielisinä vanhuslain kannalla.


Mitään ei kuitenkaan ole tehty lain saamiseksi tasaamaan vanhusten eriarvoista kohtelua tasavallan kunnissa.Tilanne on suurten ikäluokkien kannata kestämätön. Lakia tarvitaan löyhien toteutumattomien suosituksien sijaan.


Vuonna 2008 uudistetut valtakunnalliset suositukset eivät ole menneet kunnissa toivotulla tavalla käytäntöön. Lain myötä suositukset tulisivat pakollisiksi ja niiden rikkomisesta seuraisi sanktiot. Tavoitteena oli se, että laitoshoitoa voitaisiin vähentää ja kotiin vietäviä palveluja käytettäisiin enemmän.Vanhuslain aikataulu ja sisältö on kuitenkin vielä täysin avoimia.Lain valmistelu alkaa ensi vuoden aikana. Mitä laki aivan konkreettisesti muuttaa, ei ole vielä selvillä.


Tällä hetkellä kunnat määräävät pitkälle sen, mitä ne arvottavat hyväksi vanhustenhuolloksi.Tulevaisuuden suuntaus voi olla myös se, että kunnat sanovat tietyn summan, jonka kunta on valmis maksamaan. Sen jälkeen palveluntuottajat katsovat, mitä sillä rahalla voidaan tarjota. Silloin puhutaan niin sanotusta käänteisestä kilpailutuksesta.


Tällainen on suoraa paluuta huutolaisaikaan.


Ado Sakari Ala-Krekola
Kouvola

Ei kommentteja: